Автор: Алкис Кафецис
Превод: Радина Огнянова

За да бъде ефективно почистването на бреговата ивица, на първо място трябва да проследим производителите, които замърсяват основно.

Плаж Чаракас в Евия, Гърция, само 8 месеца след почистването. © Константинос Статиас/ „Грийнпийс“
Плаж Чаракас в Евия, Гърция, само 8 месеца след почистването. © Константинос Статиас/ „Грийнпийс“

Въпреки че замърсяването с пластмаса грабна интереса на обществото като една от основните екологични заплахи, пред които сме изправени, отговорността на големите компании, които са пристрастени към пластмасата за еднократна употреба, остава до голяма степен нещо странично. Не можем да се надяваме на ефективно решение на този проблем, ако корпоративните практики останат непроменени и към пластмасовото замърсяване продължава да се подхожда най-вече като проблем с лошия избор на потребителите и слабите практики за управление на отпадъците.

През септември 2019 г., като част от глобалното проучване на най-замърсяващите марки към кампанията „Свободни от пластмаса“, проведена в 42 страни на шест континента, „Грийнпийс“ – Гърция почисти плаж Чаракас, на източния бряг на страната. Сто доброволци събраха три камиона с пластмаса и, когато беше възможно, определиха кои марки са произвели пластмасовите изделия за еднократна употреба, замърсяващи плажа. По време на това проучване доброволците събраха данни за 3000 парчета пластмаса и разкриха компаниите, чиито пластмасови изделия се бяха озовали там, където не трябваше да бъдат.

Голямо разнообразие от пластмаси се е завърнало на плажа Чаракас. © Константинос Статиас/ „Грийнпийс“
Голямото разнообразие от пластмаси се е завърнало на плажа Чаракас. © Константинос Статиас/ „Грийнпийс“

През април 2019 г. посетихме отново плажа, за да опишем състоянието му, осем месеца след усилието ни да го върнем в непокътнатото му състояние. Дори отдалече се виждаше, че пластмасата вече се е върнала в големи количества. Това, което видяхме, когато се приближихме, беше още по-отблъскващо. Твърда и тежка пластмаса беше разпръсната по повърхността на водата и неизмерими количества от по-леки пластмаси като пластмасови чаши, бутилки и контейнери за храна бяха заклещени между растенията в края на плажната ивица.

Голямо разнообразие от пластмаси се е завърнало на плажа Чаракас. © Константинос Статиас/ „Грийнпийс“
Голямо разнообразие от пластмаси се е завърнало на плажа Чаракас. © Константинос Статиас/ „Грийнпийс“

Океанът ни изпраща ясно послание: нашата зависимост  превръща Земята в пластмасова планета. Почистването ще има дълготрайно въздействие, едва когато драстично намалим произведената пластмаса за еднократна употреба. Важно е да се подчертае, че в епохата, в която океаните се използват предимно като най-евтиният вариант за скриване на истинската цена на нашата материалистична култура, всяко усилие за тяхното опазване и показването на тяхната красота и стойност, трябва да бъде похвалено хиляди пъти.

Стотици хиляди хора и организации по целия свят си слагат ръкавиците и почистват пластмасовата бъркотия, която задушава планетата, и те ще продължат да го правят. Все пак, докато почистването подобрява нашия свят в краткосрочен план, това, от което наистина се нуждаем, е по-голяма, системна промяна. Налага се компаниите да променят начина, по който доставят продуктите си до нас; трябва да се отдалечим от културата на изхвърлянето, да имаме достъп до насипни и наливни продукти и да използваме съдове и стоки за многократна употреба. И за да се случи тази по-мащабна промяна, се нуждаем от нещо повече от почистване; трябва да стане ясно, че замърсяването с пластмаса има определен източник: компаниите, които продължават да заливат пазара с цунами от пластмаса.

Посланието е ясно: Да се откажем от културата на изхвърлянето. © Константинос Статиас/ „Грийнпийс“
Посланието е ясно: Да се откажем от културата на изхвърлянето. © Константинос Статиас/ „Грийнпийс“

Ако не държим тези компании отговорни за създаденото от тях замърсяване, кризата с него не може да бъде ефективно разрешена. Затова следващия път, когато организирате почистване, помислете за собствено проучване на най-замърсяващите марки. Можете да намерите всичко необходимо в приложението, създадено от „Свободни от пластмаса“, глобалното движение за бъдеще без пластмасови замърсявания.

Застъпи се за смели мерки за ограничаване на замърсяването!
Подпиши петицията ни за по-стриктни мерки относно пластмасата тук.

Алкис Кафецис е част от кампанията за океаните в „Грийнпийс“ – Гърция.