Превод: Стоян Костадинов

Морските костенурки са едни от най-мистериозните и великопени морски създания. За жалост, повечето видове са застрашени от изчезване. Нова анимация създадена в сътрудничество между „Грийнпийс“ и „Аардман“ – създателите на „Уолъс и Громит“ подчертава заплахите, с които се сблъскват, но какво всъщност прави тези морски влечуги толкова специални?

Обитавайки световните океани, морските костенурки впечатляват хората в продължение на хиляди години. Но както много морски влечуги, тези морски създания страдат в променящия се свят.

Тези опасности са показани на яве в Пътешествието на Костенурките, нов филм от „Аардман“  и „Грийнпийс”, за едно семейство костенурки, които се сблъскват с пластмасово замърсяване, изтичане на нефт и индустриален риболов, опитвайки се да се приберат отново вкъщи на сигурно място.

Това е само едно от множеството последствия от пластмасовото замърсяване. Подкрепи петицията за по-смели и амбициозни мерки за ограничаване на замърсяването с пластмаса: https://act.greenpeace.org/page/61974/petition/1


Има план за приемане на глобален договор тази година за защита на големи части от океаните,  който ще осигури по-благоприятни условия за оцеляване на костенурките. Ако все още не е станало очевидно защо морските костенурки трябва да се опазват:

Ето 9 причини, поради които те са толкова невероятни.

1. Морските костенурки са древни.

Те са изключително стари. Те съществуват на земята от 150 милиона години насам. Динозаврите са изчезнали преди 65 милиона години, но костенурките са все още сред нас.

2. Кожестите костенурки са най-бързите влечуги на света.

Тромави и мудни на земята, морските костенурки изглеждат толкова бавни колкото техните братовчеди сухоземните костенурки. Но в морето, кожестите костенурки, чиято форма им позволява да се носят във водата с лекота, могат да достигнат до впечатляващата скорост от 35 км/ч.

3. Кожестите костенурки също такат могат да бъдат едни от най-големите влечуги.

Наистина зависи как ги измерваме, но кожестите костенурки могат да достигнат до размерите на едно голямо легло. Това означава, че те се съревновават с комодския варан и соленоводния крокодил за титлата най-голямо влечуго. Освен ако не броим Неси или Годзила.

4. Морските костенурки имат вграден GPS по рождение.

Морските костенурките са истински пътешественици. Те пътуват хиляди мили, преплуват цели океани, за да се хранят и размножават. За щастие, те имат вградена навигационна система, която позволява на женските костенурки да се върнат на абсолютно същите плажове, на които са били родени, за да снесат своите яйца.

5. Кожестите костенурки обичат медузи.

Кожестите костенурки са “желатиноядни”, което означава, че те обичат да похапват медузи. Техните гърла са приспособени, така че да поглъщат парещите медузи, като са снабдени с обратно-насочени шип, които правят пътешествието на медузите еднопосочно. Лошата новина е, че под водата пластмасовата торбичка прилича на медуза, и костенурките ги поглъщат по погрешка.

Turtle and Plastic in the Ocean. © Troy Mayne / Oceanic Imagery Publications
Костенурките могат да объркат пластмасовите отпадъци с храна © Troy Mayne / Oceanic Imagery Publications

6. Зелените костенурки са вегетарианци

Различните костенурки харесват различна храна – някои обичат медузи, други похапват гъби, зелените костенурки обаче, не харесват нищо друго освен морска трева и водорасли. Любопитното е че, те стават вегетарианци, когато пораснат, бебетата ядат абсолютно всичко.

7. Полът на костенурките се определя спрямо температурата

Дали бебета костенурки ще се излюпят мъжки или женски, зависи от това каква е температурата на гнездото им. Ако температурите са по-високи от 28–29ºC, костенурката ще бъде женска. Ако е по студено, мъжка.

8. Бебета костенурки се сблъскват с препятствие от хищници

Животът на бебетата на морската костенурка не е лесен. Те се излюпват на брега от своите гнезда, след което се забързват към водата. На брега на океана, между тях и водата, гъмжи от  раци, птици, гущери и други гладни създания. Но това е само началото. Малките костенурки знаят, че са в опасност, затова веднъж достигнали водата, те плуват колкото се може по- бързо и по-далеч от брега дни наред. Никак не е зле, като за първо гмуркане.

Бебета костенурки се изправят пред тежко пътешествие, за да достигнат океана © Jody Amiet / Greenpeace

9. Морските костенурки говорят помежду си преди да се излюпят

Хората си мислят, че костенурките не произвеждат звуци. Но това не е вярно – морските костенурки говорят помежду си още преди да се излюпят. Още когато се намират в своите собствени яйца, костенурките си говорят чрез звуци. Учените твърдят, че така те координират времето на излюпването си.

Поради тези и още много други причини, морските костенурки заслужават шанс. Глобален договор на ООН ще позволи на правителствата да създават резервати в Световния океан, далеч от подводни мини, изтичане на нефт и огромни риболовни капани. Защитените морски територии ще осигурят необходимото пространство, както на морските костенурки, така и на други водни създания,  за да се справят с пластмасовото замърсяване и климатичните промени.

С Глобален договор за Световния океан, здрави морски костенурки ще могат да се носят из откритите морски пространства и занапред. 

Подкрепи петицията за по-смели и амбициозни мерки за ограничаване на замърсяването с пластмаса: https://act.greenpeace.org/page/61974/petition/1