Дойде този момент, в който е време да се обърнем назад и да видим за какво се борихме и какво постигнахме през изминалата година.

2020 г. донесе със себе си много нови предизвикателства, за които със сигурност ние, екипът на „Грийнпийс“, както и много други хора, не бяхме подготвени. Наложи се да променим начина си на живот, начина, по който общуваме с хората около нас, както и начина, по който гледаме на света.
2020 г. отвори сърцата ни и разгърна нови хоризонти пред нас. Тази година беше различна за всеки един от нас, докосна ни по различен начин, научи ни на някои важни уроци и отново ни напомни, че е важно да се грижим за себе си и за планетата.

Отправяме искрени благодарности към всеки един, който ни подкрепи през изминалата година и се надяваме, че връзка помежду ни тепърва ще става по-силна.

И въпреки трудностите, които 2020 г. ни поднесе, вярваме, че има и редица причини, за които да се усмихнем и да се потупаме по рамото.

Началото на годината беше белязано с международна мобилизация за чист въздух. Проведохме демонстрация пред сградата на Народното събрание, с която призовахме за прекратяване на зависимостта от въглищата до 2030 г. и насочихме вниманието върху изгарянето на отпадъци във въглищните централи. 

Greenpeace activities in front of the parliament demand actions for clean air and coal phase out before year 2030. © Ivan Donchev/ Greenpeace

Европейската комисия, ръководена от Катарина Сиков-Магни от генерална дирекция „Енергетика”, откликна положително поканата ни за посещение. На двудневната срещата присъстваха кметовете на Перник, Гълъбово, Бобов Дол и Големо село, най-засегнатите общности в сърцето на българската въглищна индустрия.

Ситуацията, на която станахме свидетели няколко седмици по-късно, но и все още, ни показа, че докато се водим от състрадание към другите, е важно да бъдем и бдителни. Решенията, които се вземат по време на справяне с кризата, оказват влияние върху обществото ни, планетата и нашите човешки права. Оставайки будни по време на пандемията, имахме възможността да следим промените, които се налагат и да изискваме спазването на законите, които да са в наша защита. 

С демонстрация пред Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ дадохме начало на втория етап мерки срещу последиците от пандемията в България и представихме доклада с предложения „Завръщане в Бъдещето – зелено възстановяване от кризата“. Посланието е директна препратка към желанието на милиони хора по света за възстановяване от кризата към общество, в което здравето на населението и планетата са приоритет, а не към предишното „нормално“ състояние на замърсяване, сеч, изчезване на застрашени видове и свръхпроизводство.

Демонстрация: Завръщане в бъдещето – зелено възстановяване от кризата ©„Грийнпийс“ – България

Като продължение на дейността ни за зелено възстановяване след COVID-19 се обединихме заедно с MOVE.BG, WWF, и „Институт Кръгова Икономика“ и създадохме Коалиция „За зелен рестарт”. В рамките на общата ни работа се включиха над 50 експерти от сферите на иновативния бизнес, науката и гражданския сектор, с които генерирахме над 150 идеи. Те бяха внесени в Министерския съвет, Народното събрание и Президентството на Република България с искане решенията да бъдат включени в изготвянето на българския план за възстановяване и устойчивост, който да надгради и допълни целите на Европейския зелен пакт у нас, както и експерти от Коалицията да участват в този процес.

В началото на месец май футболно игрище в град Перник беше залято със смес от въглищна шлака и вода, когато дигата на изкуственото езеро за отпадъци от изгарянето на въглища се скъса. Три месеца по-късно теренът не беше изчистен. По този повод чрез демонстрация активисти на „Грийнпийс“ – България показаха червен картон на въглищната индустрия, напомняйки за истинската цена на производството на енергия от въглища и нейния зловещ отпечатък върху здравето на хората и околната среда.

Червен картон за въглищната индустрия, гр. Перник, 7 август 2020
Червен картон за въглищната индустрия, гр. Перник, 7 август 2020 ©Stratospheric Productions/ Greenpeace

През месец юли поставихме начало на общата ни кампания за намаляване на употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба, заедно с Екологично сдружение „За Земята“. Фокусът беше индивидуалната отговорност. Проведохме поредица разговори с момичетата – Рада, Лили, Стела, Симона и Биляна, които ни споделиха своите трикове и полезни съвети как живеят по-природосъобразно и какви са ежедневните предизвикателства, с които се сблъскват. Успехът на кампанията беше белязан от петиция за справяне със замърсяването с еднократна пластмаса, която беше подкрепена от близо 20 000 души! Чрез нея настояхме министърът на околната среда и водите да насочи усилията си към внедряване на алтернативи за дълготрайно ползване и да предприеме решителни действия за ограничаване на замърсяването с пластмаси за еднократна употреба.

Предаване в МОСВ на петиция за справяне с пластмасовото замърсяване от актрисата Лили Гелева (с колелото) и екип на „Грийнпийс“ – България и „За Земята“, октомври 2020
Предаване в МОСВ на петиция за справяне с пластмасовото замърсяване от актрисата Лили Гелева (с колелото) и екип на „Грийнпийс“ – България и „За Земята“, октомври 2020 © Деннис Тодоров/ „Грийнпийс“ – България

Над 200 души се включиха в каузата за защита на природата в община Сливница. Природното богатство на селата в околността – Радуловци, Алдомировци, Братушково и Бърложница е застрашено от проект за нова въглищна мина. В бягането участваха над 130 души, сред които професионалният бегач и ориентировач Кирил Николов – Дизела, който официално подкрепи каузата, победителят на състезанието „Витоша 100“ Ивайло Атанасов, олимпийската състезателка по ски бягане Антония Григорова, хора от района на Сливница и още много любители бегачи.

Старт на бягането на 12 км © Тихомира Методиева – Тихич/ „Грийнпийс“ – България

Едно от делата, които водихме през изминалата година, беше срещу ТЕЦ „Брикел”. Административният съд в Стара Загора потвърди аргументите ни, че централата не трябва да гори отпадъци, без преди това да е оценила какви ще са ефектите върху здравето на хората и околната среда, но Върховният административен съд ги отхвърли. Въпреки това, и благодарение на активното участие на над 300 граждани от Гълъбово, Стара Загора и региона, които подадоха становища с настояване Изпълнителната агенция по околна среда да не позволява употребата на отпадъци, въглищната централа официално обяви, че ще спре да гори такива.

След двегодишна съдебна битка, която водихме заедно с Екологично сдружение „За Земята”, получихме достъп до писмата, с които Министерството на околната среда и водите позволява на ТЕЦ „Бобов дол“ да изгори до 500 000 тона отпадъци с „експериментална цел“.

Организирахме и първото по рода си от поредица събития Ecoworking space – пространство за работа, захранено от соларна енергия. В рамките на събитието проведохме две дискусии по темата за възобновяемите енергийни източници с проф. Евгений Дайнов и Марияна Янева, както и първия концерт, който също беше захранен с енергия от слънцето.

Балин Балинов разговаря с проф. Евгений Дайнов за соларната инсталация в семейния му имот на село © Тихомира Методиева – Тихич/ „Грийнпийс“ – България

Въпреки физическата дистанция, останахме социално свързани. Беше организиран виртуален зелен фестивал с приятели, активисти, доброволци и служители на Грийнпийс от целия регион на Централна и Източна Европа. По време на тридневния фестивал слушахме музика, готвихме, а също така правихме и сутрешна йога заедно!

5 декември, Международния ден на доброволеца, нямаше как да бъде пропуснат и също беше отбелязан виртуално от целия регион. Обсъдени бяха предстоящите важни за климата моменти в Европа, идеи за онлайн активности, а край на празника бе сложен с живо изпълнение на унгарската банда Bohemian Betyars.

© „Грийнпийс“ – България

От началото на пандемията от коронавирус част от международните ни материали успяха да достигнат до всичките ни поддръжници, благодарение на преводаческия ни отбор, който беше винаги насреща да ги адаптира на български език.

Проведохме и онлайн обучение по първа помощ, в което взеха участие доброволци и активисти на „Грийнпийс“ – България. По време на лекцията те научиха как да направят оценка на пострадал и какви мерки да предприемат, за да помогнат, в зависимост от инцидента и степента на нараняванията.  

Въпреки всички предизвикателства, които 2020 г. ни поднесе, вие, нашите доброволци, съмишленици и активисти, през цялото време стояхте до нас и ни подкрепяхте. Благодарим ви!

А сега отправяме поглед напред и ви пожелаваме топли и приказни празници!