Автор: Деница Петрова, ръководител на „Грийнпийс“ – България

„Грийнпийс“ съществува, защото нашата крехка планета заслужава да има глас. Тя се нуждае от решения. Тя се нуждае от промяна. От действие!

Тази година месец май е особено важен и емблематичен за екипа ни, защото „Грийнпийс“ – България навършва 10 години. 10 години, в които полагаме последователни усилия в защита на околната среда и гражданското общество в страната ни.

Ненасилствените действия, акции и демонстрациите са важна част от начина, по който „Грийнпийс“ предизвиква промяната. Те са силно внедрени в ДНК-то на организацията ни и са ключов инструмент, посредством който активисти проправят път към по-зелен и по-мирен свят и се противопоставят на установите системи, които рушат околната среда.

По повод десетгодишнината на „Грийнпийс“ в България събрахме някои от най-емблематичните акции в галерия.

Предистория на „Грийнпийс“ в България

2005 г. – АЕЦ „Белене“, Белене

Акция на "Грийнпийс" - България против АЕЦ "Белене"
През 2005 г. се провежда първата акция на „Грийнпийс“ в България, макар и все още да няма учреден офис в страната. Акцията е насочена срещу изграждането на АЕЦ „Белене“. © Rastislav Prochazka / Greenpeace

Първата акция на „Грийнпийс“ в България е насочена срещу изграждането на втора атомна електроцентрала. Проектът е от началото на 80-те години и е спиран и започван отначало няколко пъти. Ядрената енергетика е свързана с много рискове за околната среда, а освен това проектът е в сеизмична зона.
Акцията е първата поява на организацията в България, без все още да има учреден офис в страната.  „Грийнпийс“ – Централна и Източна Европа подпомага работата на местни организации, обединени в Коалиция „БелеНе“. Съвместно с тях води дела срещу решението на Министерски съвет за изграждане на ядрена централа. Кампанията продължава с години. През 2013 г. идва решение за спиране на централата. Години след това отново се заговаря за възобновяване на този 40-годишен проект, но той е една скъпа и ненужна химера.

2011 г. – Създаване на „Грийнпийс“ – България

През май 2011 г. „Грийнпийс“ – България започва официално дейността си в страната. Деница Петрова е първият служител на организацията. В първите години се занимава с изграждане на партньорска мрежа, антиядрената кампания и представлява работата на  глобалната организация в страната.

2013 г. – Блокиране на бензиностанция на Газпром, Благоевград

Блокада на бензиностанция на "Газпром" в Благоевград от активистите на "Грийнпийс" - България
През 2013 г. активисти на „Грийнпийс“ – България блокират бензиностанция на „Газпром“ в Благоевград. Акцията им е в знак на протест срещу плановете на компанията да добива нефт в Арктика. © Стоян Ненов / Reuters

На 26-ти септември 2013 г. шестима активисти блокират първата бензиностанция на „Газпром” в България в знак на протест срещу плановете на компанията да добива нефт в Арктика. Активистите, участници в акцията са от 6 европейски страни – Австрия, България, Румъния, Словакия, Словения и Унгария. Акцията е част от глобалната кампания на организацията за защита на Арктика. Арктика е под сериозна заплаха от нефтодобивната индустрия. „Газпром” има апетити за ресурсите там. Нефтен разлив, който заплашва екосистемата и местните общности в Арктика, е почти неизбежен. Почистването му ще бъде невъзможно – сондажните територии са покрити с дебел лед през повечето време на годината, а обичайните температури са от -50°C.

Видео от акцията можете да гледате тук.

2013 г. – блокиране на бензиностанция на Shell /IceRide/, София

Велошествие Iceride, проведено от "Грийнпийс" - България в защита на Арктика
През 2013 г. „Грийнпийс“ – България се включва в глобалната кампания за защита на Арктика с велошествието IceRide. © Anastas Tarpanov/Greenpeace

„Грийнпийс” настоява територията около Северния полюс да бъде обявена за световна защитена зона, запазена само за научни изследвания. Близо 7 милиона души в света подписват петиция с това искане.

Климатичните промени водят до тревожно топене на ледовете на Арктика. Компанията Shell има планове за добиване на нефт там. Подобни дейности ще разрушат баланса в тази крехка екосистема. Те са несъвместими със стремежа за ограничаване на климатичните промени на Земята. 

Велошествието Iceride е част от глобалната кампания в защита на Арктика.

2014 г.  – Каяци в ТЕЦ „Варна”, Варна

Акция с каяци в знак на протест срещу използването на въглища, 2014 г., ТЕЦ "Варна"
Активисти на „Грийнпийс“ – България се обявяват за „Бъдеще без въглища“ с банери в езерото пред ТЕЦ „Варна“. Инициативата за отказ от въглищата е един от фокусите на организацията и до днес. © Ivan Donchev/Greenpeace

Активисти на „Грийнпийс” се обявяват за „Бъдеще без въглища”, с банери в езерото пред ТЕЦ „Варна”. Те прекосяват Варненското езеро с каяци, за да привлекат вниманието към замърсяването на водата, причинено от въглищната индустрия.

„Грийнпийс” – България публикува серия от доклади, които се фокусират върху пагубното влияние на въглищната индустрия върху здравето, водите и околната среда. Бъдеще без въглища е възможно. Въглищата принадлежат на миналото. Тяхното горене замърсява въздуха ни с фини прахови частици и окиси. Замърсява водите с тежки метали и химични съединения. Всичко това неминуемо се отразява на здравето ни и на средата, в която живеем. Енергийният преход към възобновяеми източници е възможен и необходим.

Вижте още от акцията тук.

2016 г.  – Пестицидите убиват пчелите, Пловдив

Активисти протестират в Пловдив срещу опасните за пчелите пестициди. Акцията е пред входа на Гранд Хотел „Пловдив“, където по същото време се провежда Шестият национален агросеминар „10 години Национална асоциация на зърнопроизводителите“  – „Земеделие за бъдещето“.

„Грийнпийс“ от години призовава за ограничаване на вредните за пчелите пестициди. Европейският съюз (ЕС) ограничи използването на три пестицида: имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам, които принадлежат към семейството на неоникотиноидните инсектициди.

2017 г. – Банер „No Plastic“ на Аспаруховия мост, Варна

Кампанията „Свободни от пластмаса“ цели да ограничи замърсяването с пластмаса за еднократна употреба. 30 активисти от 13 държави – България, Австрия, Чехия, Гърция, Швейцария, Германия, Латвия, Норвегия, Унгария, Полша, Турция, Израел и Словакия, разпъват банер „Не на пластмасата“ в Черно море. Акцията е на Аспарухов мост, Варна. Вижте видео от нея в нашия YouTube канал.

2017 г. – Слънце, Перник

"Слънце" в Перник - акция в подкрепа на възобновяемата енергия
Акцията „Слънце“ е част от европейска кампания в подкрепа на възобновяемата енергия. Благодарение на активистите, през 2017 г. слънца „изгряха“ в редица европейски градове – от Перник до Брюксел. © Stratospheric Productions/Greenpeace

Повече от 20 активисти от 5 държави нарисуваха огромно слънце в Перник, за да изпратят послание: възобновяемата енергия да бъде достъпна за всички граждани на Европа.

Европейските лидери обсъждат промяна в законодателството, която има потенциала да ускори прехода към 100% енергия от възобновяеми източници. Ще изберат ли изкопаемите горива, които разрушават здравето ни и здравето на планетата или ще направят дългоочаквания преход към възобновяема енергия? 

Слънцето изгря над цяла Европа. Активисти рисуват слънца в редица европейски градове – от Перник до Брюксел, за да им напомнят какво искат хората. Вижте още от акцията в нашето видео.

2017 г. – Акция „Слънчеви чадъри“, Министерски съвет, София

Акция "Слънчеви чадъри" пред Министерски съвет, София
Акцията „Слънчеви чадъри“ се провежда през 2017 г. Участниците в нея се обявяват за законодателство, стимулиращо производството на възобновяема енергия. © Stratospheric Productions/Greenpeace

40 доброволци на „Грийнпийс“ се събраха в София, за да създадат светещо слънце. Посланието им е ясно: бъдещето е на възобновяемата енергия, произвеждана от хората, а не на замърсяващите изкопаеми горива.

Акцията е в подкрепа на въвеждането на амбициозно законодателство за възобновяемата енергия, което да стимулира гражданите да станат потребители-производители. Вижте още във видеото от „Слънчеви чадъри“ пред Министерски съвет.

2018 г. – Слънце, НДК, София

Акция "Слънце", НДК, София
Нашето слънце. Нашата енергия. Нашето бъдеще. Това е посланието на акцията „Слънце“, организирана от „Грийнпийс“ – България пред НДК в София. © Mitja Kobal/Greenpeace

На 19 април, 25 активисти от 9 държави разпънаха 25-метров банер във формата на слънце пред НДК, по време на среща на министрите на енергетиката на ЕС.

Посланието е: Нашето слънце. Нашата енергия. Нашето бъдеще.

Алтернатива на изкопаемите горива има. Възможно е бъдеще без протести заради лоши условия на труд в мините. Без замърсен въздух от горене. С по-малко здравословни рискове и проблеми и с по-чиста природа.

Вижте видео от акция „Слънце“ пред НДК.

2018 г. – Риба от торбички, НДК, София

Риба от торбички - акция пред НДК в София
Акцията „Риба от торбички“ се провежда в Деня на Черно море – 31 октомври. Тя е част от кампанията „Свободни от пластмаса“ и се осъществява съвместно със „За Земята“, Surfrider Foundation Sofia и сърфистите от Wind2Win. © Genady Kondarev/Greenpeace

На 31-ви октомври, Денят на Черно море, пред НДК, София, активисти разпънаха 25-метрова риба, направена от 800 полиетиленови пликове с послание за Черно море, свободно от пластмаса.

Събитието бе част от кампанията „Свободни от пластмаса“. В акцията се включиха „За Земята“,  Surfrider Foundation Sofia и сърфистите от WIND2WIN.

2018 г. – Прожекция на ТЕЦ „Бобов дол“

Прожекция на ТЕЦ "Бобов дол" срещу употребата на въглища
През 2018 г. „Грийнпийс“ – България провежда акция срещу употребата на въглища – чрез прожекция на послания на една от охладителните кули на ТЕЦ „Бобов дол“. © Stratospheric Productions/Greenpeace

Една от охладителните кули на ТЕЦ „Бобов дол“ близо до с. Големо село се превърна в екран с послания за бъдещето на въглищните райони отвъд въглищата. „Бъдеще без въглища“,  „Чистият въздух е наше право“ и „Артефакт от 20-ти век“ са само част от съобщенията, които се появиха на съоръжението.

Акцията бе част от кампанията на „Грийнпийс“ – България за справедлив преход от въглища към енергия от възобновяеми източници. Целта на демонстрацията, първа по рода си в България, е да насочи вниманието към липсата на икономическа логика от морално и технически остарелите мощности на въглища, които вредят на здравето на хората и замърсяват околната среда.

Вижте прожекцията върху ТЕЦ „Бобов дол“ и на видео.

2019 г. – Музей на ТЕЦ „Република“, Перник

Активисти на "Грийнпийс" по време на "откриването" на "музея".
Активисти на „Грийнпийс“ по време на „откриването“ на „музея“. © Greenpeace/ Tihomira Metodieva

ТЕЦ „Република“ в Перник символично се превърна в „музей“. Активисти на „Грийнпийс“ настояха да започне широк обществен дебат за бъдещето на енергийната система на България, иницииран от министър-председателя, министъра на енергетиката и министъра на околната среда.

Демонстрацията бе в Перник, защото в града се намира най-старата функционираща въглищна централа в България и в Европа. Градът е бил един от основните центрове на въглищната индустрия в България – отрасъл, който е имал важна роля за развитието на страната, но вече е икономически неизгоден, замърсява и допринася за промените в климата.

Чуйте посланията на активистите пред ТЕЦ „Република“ в нашето видео.

2020 г. – Акция за чист въздух

Акция за чист въздух през сградата на парламента
Активисти настояват за по-чист въздух. В знак на протест те посрещат депутати и министри, отиващи на парламентарен контрол, с черни бели дробове и записи на кашлица. © Ivan Donchev/Greenpeace

Депутати и министри, които отиват на парламентарен контрол, бяха посрещнати от черни бели дробове и звукова акция – записи на кашлица на хора от страната, които настояват за по-чист въздух. Сред исканията са прекратяване на зависимостта на страната от въглищни централи до 2030 г. и ясен план за енергийната ни система без фалшиви и опасни алтернативи като изгарянето на отпадъци.

Вижте още във видеото от акцията за чист въздух на „Грийнпийс“ – България.

2020 г. – Червен картон за въглищната индустрия, Перник

Заради опасна игра със здравето на гражданите на Перник въглищната индустрия заслужава червен картон. Демонстрация на общинския стадион в квартал „Калкас“, с призив „Въглищата извън играта“.

Футболното игрище бе залято със смес от въглищна шлака и вода, когато дигата на изкуственото езеро за отпадъци от изгарянето на въглища „7-ми септември“ се скъса рано сутринта на 7 май, 2020 г. Инцидентът с депото, което обслужва дейността на свързвания с Христо Ковачки ТЕЦ „Република“, предизвика евакуацията на кварталите „Калкас“ и „Куциян“. Разливът засегна площ от 8,76 хектара – размерите на около 12 футболни игрища, като замърсяването стигна и до водите на река Струма.

Решението не е в строежа на ново депо, което ще крие същите рискове, а в цялостна промяна на енергийната система и използване на възобновяеми източници.

Разгледайте и видеото от акцията тук.

2020 г. – Бягане за Радуловци. Надбягай мината

Красива природа, поля, условия за екотуризъм и спорт. На това можете да се порадвате, ако посетите селата Братушково, Радуловци и Алдомировци, в община Сливница. Те обаче са заплашени от проект за нова въглищна мина.

Над 200 души заявиха, че не са съгласни природата на селата да бъде разрушена по този начин, като се включиха в „Бягане за Радуловци. Надбягай мината“ – събитие в подкрепа на местните хора и Община Сливница. 

Видеото от „Бягане за Радуловци. Надбягай мината“ можете да гледате тук.

2020 г. – Коледа в Гълъбово: Тиха нощ, прашна нощ! Гълъбово/София

Поднасяне на „Коледен подарък“ за Министерството на енергетиката заради мръсния въздух – елха, „украсена“ с пепел от град Гълъбово. Градът се намира в сърцето на въглищната индустрия на България и е редовно задимяван от близкия ТЕЦ „Брикел“. Местните хора често се оплакват, че дворовете, колите и къщите им са покривани с черна пепел.

Кадри от поднасянето на „коледния подарък“ вижте тук.


Стани доброволец: пиши на [email protected]


Последната декада беше турбулентна за природозащитното движение по света и у нас. Ние, екипът на „Грийнпийс“ – България, вярваме, че активизмът не е своебразно решение на проблемите, но насочва общественото и медийното внимание към съществени и „болни“ теми за нашето бъдеще и околна среда, които често са в резултат на дадено действие или бездействие. 

От името на целия ни екип изразяваме благодарност за подкрепата към всеки един от вас – нашите поддръжници, активисти, доброволци, дарители и партньори. 

С благодарност, 

Деница, Меглена, Десислава, Балин, Северина, Лора, Ангел, Петко, Божидар, Пламена, Габриела Г., Габриела П., Денко.


Подкрепи ни!