Превод: Божидар Емануилов

Доброволци на "Грийнпийс" в Южна Корея след почистване
Доброволци на „Грийнпийс“ – Южна Корея намират бутилка Coca-Cola по време на почистване и одит на марките в популярния квартал Hongdae в Сеул. © Soojung Do / Greenpeace

Какво се случва?

Корпорации като Coca-Cola, PepsiCo и Nestlé не само замърсяват планетата с пластмаса за еднократна употреба, но и по този начин подпомагат петролния и газов сектор и задълбочаването на климатичните промени.

Пластмасата се явява отчаян спасителен пояс за индустрията на изкопаемите горива. Компании, отговорни за климатичните промени, включително ExxonMobil, Shell, Ineos, and Chevron Phillips Е, са отговорни също и за производството на пластмаса за еднократна употреба за големите корпорации.

За съжаление, отговорът на сектора за потребителските стоки е да признае сериозността на проблема, след което да пусне „ПР“ машината си, заедно с няколко опорки за повторна употреба. По този начин да удвои досегашния си бизнес, което води до още повече пластмаса за еднократна употреба за идните поколения. И докато те работят за запазването на бизнес модела си базиран на пластмаса за еднократна употреба, секторът за потребителски стоки се оказва във все по-голям синхрон с дългогодишния си съюзник, който е в основата на климатичната криза – индустрията на изкопаемите горива.

Съоръжения за петрол в Тексас, САЩ
Ineos and Braskem, съоръжения за петрол, в Ла Порт, Тексас. Тъй като печалбите от производството на петрол и газ нагоре по веригата намаляват, индустрията за изкопаеми горива все повече инвестира в нефтохимически подразделения като потенциална ниша, благодарение на ниските цени на суровините, генерирани от американския бум на фракинга и повишеното търсене на пластмаса за еднократна употреба в потребителския сектор. © Aaron Sprecher / Greenpeace

Защо има значение?

Coca-Cola и останалите производители на потребителски стоки твърдят, че се борят със замърсяването с пластмаса, но всъщност работят заедно с индустрията за изкопаеми горива, за да поддържат голямата заблуда, че чрез рециклиране можем да се справим с кризата с пластмасата.

А в същото време, само 9% от пластмасовите отпадъци, които са създадени някога, се рециклират. Въпреки тази смущаваща статистика, необоснованите обещания за рециклиране позволяват на марките на потребителски стоки да продължат да оправдават опаковките си от еднократна пластмаса, които се използват за секунди и после замърсяват природата ни стотици години.

Проблемът с пластмасата не се изчерпва само до управлението на отпадъци и замърсяването на океаните. Той е и проблем, засягащ климата, здравето и социалната справедливост. 99% от пластмасата е направена от изкопаеми горива, като газ и нефт, и допринася за изменението на климата през целия си жизнен цикъл. Пластмасата е токсична – в социално и екологично отношение – още от началото на производствения си цикъл.

Изкопаемите горива или нашето бъдеще
Датската активистка Ida Marie във водата с банер с надпис „Изкопаеми горива или нашето бъдеще“. © Andrew McConnell / Greenpeace

Какво е необходимо да направим? 

Да сложим край на замърсяващия им бизнес модел.

Милиони хора по света предприемат действия срещу корпорации като Coca-Cola, PepsiCo и Nestlé, като настояват за прекратяване на зависимостта към пластмаса за еднократна употреба чрез: 

  • подписване на петиции; 
  • ангажиране на местния бизнес; 
  • лобиране на правителства; 
  • натиск върху инвеститори и работа в техните общности за изграждане на бъдеще, базирано на продукти и опаковки за многократна употреба.

Това нарастващо движение се усеща и в корпоративните заседателни зали и правителствените зали по целия свят. Защото има международен консенсус, че трябва да действаме сега.

Какво мисли „Грийнпийс“ за това?

Abigail Aguilar, регионален координатор на кампания „Пластмаса“ от „Грийнпийс“ – Югоизточна Азия, заяви:

„Не е изненадващо, че одитите на световните марки установиха, че същите големи международни компании са най-големите замърсители с пластмаса в света в продължение на три поредни години. Тези компании твърдят, че се справят с кризата с пластмасата, но продължават да инвестират във фалшиви решения, докато си партнират с петролни компании, за да произвеждат още повече пластмаса. За да спрат тази бъркотия и да се борят с изменението на климата, големите марки трябва да преодолеят зависимостта си към пластмасовите опаковки за еднократна употреба и да се разграничат от изкопаемите горива.“

Сметище във Филипините
Merci Ferrer се разхожда на сметище в град Dumaguete, Филипините © Greenpeace

Какво е необходимо да се случи сега?

  1. Coca-Cola, PepsiCo и Nestlé имат силата да поведат истинска промяна. Необходимо е да спрат да използват пластмасови опаковки за еднократна употреба, да се откажат от изкопаемите горива и да подкрепят строги държавни регулации, за да намалят пластмасовия си отпечатък и да се борят с климатичната криза. Когато хората говорят, големите корпорации слушат. Ако достатъчно хора призовават големите компании да се променят, това може да помогне за прекратяване на кризата със замърсяването с пластмаса. Затова нека настояваме корпорациите да намалят пластмасовия си отпечатък и да инвестират в многократни опаковки сега. 
  2. Замяната на пластмасов продукт за еднократна употреба с продукт от друг материал пак за еднократна употреба не е решение и ще доведе до още проблеми. Биоразградимата пластмаса също не е решение. Единственото устойчиво решение е многократната употреба.
  3. Необходимо е да се премахнат всички законови пречки, които спират развитието на насипното пазаруване, ползването на собствен съд и депозитните системи в България.