Представете си да станете родител на 65. Може би звучи като чудо, но това се случи на най-старата дива птица в света – албатрос, живеещ на остров в Тихия океан.

Най-старата дива птица в света - албатросът Мъдрост и нейното малко

* Снимка – https://www.facebook.com/hokuleawwv

Смята се, че Лайзенският албатрос, наречен Мъдрост (Wisdom), е родила около 40 пиленца през живота си. Малкото е наречено Кукини, което на хавайски език означава „пратеник“. Албатросите са удивителни птици, почти митични океански пътешественици. Те притежават масивен размах на крилете и пътуват надалеч, но се връщат винаги на същото място, за да се размножават всяка година. Домът на Мъдрост е атолът Мидуей. Това място е сериозна причина за тревога за бъдещето на малкия Кукини.

Атолът Мидуей е коралов остров в средата на Тихия океан. Дом е на хиляди албатроси, които отглеждат там пухкавите си пиленца. Възрастните претърсват хиляди квадратни километри в морето за храна, с която да нахранят малките си. Албатросите се хранят предимно с риба, калмари и ракообразни. Но условията през последните години са далеч от нормални. Aлбатросите от Мидуей умират със стомаси, пълни с пластмаса.

Ужасяващо и невероятно е, че възрастните албатроси вземат плаващи във водата пластмасови парчета и с тях хранят малките си. Те не могат да усетят, че това не е храна и така се предизвикват проблеми с храносмилането  на пиленцата, чиито коремчета се пълнят с боклуци.

Фотографът Крис Джордан показва ужасяващата реалност в краткия си филм:

Мидуей, послание от Спиралата: кратък филм на Крис Джордан от Мидуей във Vimeo.

Пластмасата е сериозен проблем в океана. Изчислено е, че в океана попадат 8 милиона тона годишно. С времето се разгражда на малки фрагменти, които се концентрират (след много години) в масивни океански спирали, далеч от брега. Атолът Мидуей се оказва близо до такава област с плаващи отпадъци.

Миналата седмица, по време на представянето на документалния филм „A Plastic Ocean”, бяха раздадени на публиката буркани, които показват част от пластмасата, намерена в стомасите на мъртви малки албатроси – лесно разпознаваеми неща като запалки, четки за зъби, капачки, играчки и дори касета от принтер и още по-малки пластмасови фрагменти. Всички те са събрани от птици далеч, далеч навътре в океана.

Но нека да изясним, Мидуей не е изолиран проблем. Пластмаса има навсякъде в океана, от полюсите до Екватора, от повърхността на водата до дъното на океана. Пластмаса е намерена в стомасите на огромните китове, застрашените водни костенурки, риби в р. Темза и дори в миди и стриди. Проблемът не засяга само птиците като албатросите в Мидуей.

Надявам се, че новият жител на Мидуей Кукини е добре, асте голям и силен и че ще успее да излезе от Мидуей и да опознае широкия свят. Но шансовете за това не изглеждат оптимистични. Тъжната истина е, че океаните не са били пълни с пластмаса, когато се е родила Мъдрост. Животът ѝ протекъл паралелно с развитието на този сравнително нов проблем, породен от увеличаващото се човешко потребление на пластмаса като евтин материал за еднократна употреба.

Когато става въпрос за неразрушим материал като пластмасата, не би трябвало да се използва израза „за еднократна употреба“ и не трябва да има място, където тя просто да се захвърля. Опитайте се да обясните на мъртвите албатроси „ниската цена“ на пластмасата.

Ето 5 начина да помогнете в борбата с пластмасата в океана. Подпишете и петицията ни, предизвикваща Дайвид Камерън да забрани замърсяващите пластмасови микрочастици.

* За автора:
Здравейте, Аз съм Уили, част от екипа по биоразнообразие в Greenpeace UK. Работя предимно по проблеми, засягащи океаните и рибите. Twitter: @williemackenzie

*Благодарим за превода на: Найден Върбанов