* Евгения Ташева е координатор на кампанията “Нулеви отпадъци” в ЕС “За Земята”

Задъхан и пълен с предизвикателства е животът в най-големия град в България – ежедневно обитателите му имат много задачи: придвижването в гъстия сутрешен трафик (за всички), паркирането (за шофьорите), пробиването на път между паркираните по разбитите тротоари и зелени площи коли, уличното платно и кофите за боклук (за бабите с бастуни и майките с колички)…

А в самите кофи – картинка на битието на градския човек: космополитна смес от опаковки, опаковчици, хранителни остатъци, кашони, хартии, бутилки, дрехи… Честичко до кофите през нощта някой срамежливо е оставил тоалетна чиния от ремонта в банята или продънен фотьойл, оплешивяла коледна елхичка, стара дограма и други странни и чудни предмети. Анонимността е гарантирана. Столичани бързат, нямат време, затова и рядко обръщат внимание на цвета на кофите за боклук, когато ги използват – така боклукът хубавичко се разбърква и навсякъде има от всичко.

Белите ни дробове не са сметище за боклук.

*Снимка – Емилия Вачева

На всеки контейнер за боклук се пада най-малко по един от невидимите хора, които все нещо си търсят по кофите. Те спасяват част от съдържанието им срещу 10-30 ст. на килограм – предимно пластмаса и хартия, които предават за рециклиране. Останалата смет няма такъв късмет – вдигат я, мачкат я в камионите, та да се събере повече, носят я на поточни линии, където хора с ръкавици дебнат последния шанс да
извадят нещо ценно. А после – мократа и тежката част отива на сметището, а леката и запалима част пътува на 100 километра и още по-далече, за да послужи за гориво в циментовите пещи на Холсим и Златна Панега, срещу скромната цена от 6 ст. на килограм и отделно транспортните разходи – всичко е покрито, разбира се, от такса “смет”.

Въпреки, че изнася част от своите отпадъци към провинцията, София диша тежко. Съдържанието на фини прахови частици във въздуха е над позволените норми през голяма част от годината, най-вече поради зле планираното придвижване в града, при което общественият градски транспорт, колоездачи и пешеходци са поставени в условия на самостоятелно оцеляване, докато автомобилният трафик се подклажда с мегаломански асфалтови проекти. Въпреки пълното институционално мълчание относно здравния статус на населението в София, все повече деца се раждат с дихателни проблеми, а въздухът през светлата част на денонощието определено има цвят и мирис, за съжаление далеч не приятни и безвредни.

Каква е връзката между боклука и въздуха? Столична община планира изграждането на нова инсталация към ТЕЦ София зад Централна гара, в която да се изгарят 180 хиляди тона боклук годишно. Ако това намерение се осъществи, през идните 30 години ТЕЦ-ът ще бълва 13 тона допълнителен прах годишно във вече мръсния въздух на София, плюс коктейл от токсични и дълготрайни вещества като диоксини и тежки метали, както и силни парникови газове (азотни оксиди). Горимите отпадъци са пластмаси, хартия, текстил – материали, които по принцип могат да се рециклират.

Днес, 4-ти февруари група граждани внесоха подписка в Столична община срещу изгарянето на отпадъци в София. От Общината обещават среща и обсъждане на въпроса в близките дни.

Белите ни дробове не са сметище за боклук.

* Автор на плаката: Надежда Кънева

Време е Столична община да спре да действа на тъмно. Време е за широко обществено обсъждане на екологичните, здравните, социалните и икономическите последици от предложението за изгаряне на отпадъците на София в ТЕЦ-а. Белите ни дробове не са сметища за боклук. Боклукът не е ненужен отпадък, а ценна суровина. Суровините не са за горене, а за внимателно използване, отново и отново, така че да остане Земята годна за употреба и занапред. Резервен живот и резервна планета нямаме!
Столична община, искаме рециклиране и компостиране. НЕ на изгарянето на
отпадъци!

* Становище на “За Земята” относно намерението на Столична община и Топлофикация София да изгарят отпадъците на града в ТЕЦ София

Последни новини

История

Присъедини се към Русалката свободна от пластмаса в използването на съдове за многократна употреба

by Кейт Нелсън

Преди единадесет години научих, че пластмасата не се разгражда. Научих, че пластмасовите отпадъци пътуват по океанските течения, събирайки се спираловидно като водовъртежи. Отпътувах към Голямото…

Close