Пластмасата може да е невероятна. Но когато се използва за продукти за еднократна употреба, се появява сериозният проблем – няма как всъщност да се отървем от нея. А пластмасата остава наоколо за изключително дълго време. Голяма част нея се превръща в отпадък, който се оказва на дъното на океана. По-голяма част от него остава невидима за нас, защото се разгражда на малки частици. Те стоят толкова дълго време в океана, че стават част от хранителната верига в него, появявайки се в рибата, която ядем или в морската сол, с която поръсваме  картофките. По-големите парчета пластмаса междувременно се поглъщат от морските птици, рибите, костенурките и китовете, които умират от пълни с пластмаса стомаси, ако са имали късмета да не бъдат впримчени и убити от нея преди това.

Днес имаме нужда от масови решения, но най-генералното от тях очевидно е да се намали изхвърлянето на пластмаса. Това е нещо, за което всеки от нас може да помогне. Всяка една пластмаса, която не е използвана, не е изхвърлена и не лежи някъде около нас, е добро нещо. Простичката идея тук е „Ограничи, Използвай пак, Рециклирай” –  в тази последователност. Със сигурност това сме го чували много пъти, но никога не е било по-вярно отколкото е сега с пластмасата.
Тъй като сме в сезона за новогодишни резолюции, ти предлагаме кратък списък с 5 неща, които можеш без много усилия да правиш, за да се минимизира проблемът с пластмасата:

1. Откажи се от пластмасата за еднократна употреба.
Вземи чантата за пазар за многократна употреба със себе си. Използвай бутилки за многократна употреба или термос. Откажи се от еднократните прибори за хранене и ненужните сламки. Избягвай прекомерното опаковане.

2. Избягвай микрочастиците.
Звучи невероятно, но същата пластмаса, използвана за торбичките, е намерена и в малките частици в козметиката. Техният път през канала свършва на дъното на океана. Истинска лудост е. Корпорациите и правителствата вече осъзнават този проблем, но все пак проверявай преди да купуваш!  

3. Рециклирай.
Няма да ти казваме да не замърсяваш, защото е очевидно, нали? Но ако използваш пластмаса:
* купувай неща, които вече са рециклирани;
или
* рециклирай след това.
Ако там, където живееш, няма възможност за рециклиране, то тогава имаш пълното право да поставиш въпроса на дневен ред.

4.  Почиствай плажа.
Свежият въздух, както знаем, е полезен. А всяка премахната пластмаса от плажа е добро дело, още повече че така може да се спаси живота на морска птица или костенурка. Можеш да се включиш в някоя от нашите акции или просто да събираш отпадъците, дори и когато разполагаш само с няколко минути.

5. Убеди приятел или член на семейството да следва същите съвети.
Има голяма вероятност вече да си го направил. Но това не означава, че трябва да спреш дотук. По-малко пластмаса и по-малко отпадъци са добри новини за всички нас, както и за планетата, затова разпространявай идеята!

*Уили Маккензи е част от екипа по биоразнообразие в „Грийнпийс” Великобритания

Благодарим на Мирослава Илиева за превода.