Както знаете, тревожно замърсяване с пластмасови частици се открива непрекъснато в реки, морета, бутилирана и чешмяна вода по цял свят. Екоорганизациите искаме спешни действия за ограничаване на пластмасовите торбички, чаши, бутилки и посуда в България. Денят на водата напомня за дълга, който имаме към природата.

20061026 HONOLULU, HAWAI : UNITED STATES OF AMERICA  The word 'trash' is spelt out using golf balls on Kahuku beach, Honolulu, Hawaii, 26th October 2006. The wide variety of items shown in this image highlight the diverse range of sources from which the plastics in our oceans originate. Greenpeace are highlighting the threat that plastic poses to the world's oceans.GREENPEACE / ALEX HOFFORD

 

Благодарим, че подкрепяте нашите усилия!

 

На 22 март, Световния ден на водата, отбелязваме една година от началото на кампанията „Свободни от пластмаса“ на екологичните организации „За Земята“ и „Грийнпийс“ – България. Напомняме, че нуждата от адекватни мерки за справяне с пластмасовите отпадъци в природата не търпи отлагане. За това свидетелстват не само най-новите научни разкрития, че замърсяването с пластмаси в световните водоеми е много по-сериозно, отколкото се смяташе досега, но и вече известните факти за наличие на миниатюрни пластмасови частици в питейната водаморската сол и морските дарове

Трите основни проблема у нас са използването на еднократни пластмасови чаши за вода в детските градини, растящото потребление на пластмасови торбички за пазаруване и наличието на пластмасови бутилки от напитки в масово разпространените незаконни сметища и замърсявания в България.

Деница Петрова от „Грийнпийс“ – България коментира, че: „краят на масовото ползване на еднократни пластмаси е неизбежен, ако искаме да пием чиста вода, а не пластмасова супа.

Резултатите от изследване на учени от БАН, проведено в рамките на кампанията „Грийнпийс“ за намаляване на пластмасовите отпадъци показват, че българското Черноморие е сред най-замърсените с микропластмаса в света. Микропластмасата включва парчета от пластмасови изделия, влакна от изкуствени материи и гранули от козметични препарати. Основните замърсители по плажовете и във водите на Черно море са именно торбички, бутилки, посуда и опаковки от бързи закуски. Веднъж попаднали в реките, а оттам — в морето, тези отпадъци се разпадат на пластмасови микрочастици, които морските животни поглъщат вместо храна. По този начин пластмасата се озовава на трапезата на любителите на морски дарове.

Друг сериозен проблем в световен мащаб са дрехите от полиестер и други изкуствени материи, които при всяко пране отделят стотици хиляди миниатюрни власинки. Te не се задържат нито от филтрите на пералните машини, нито от водопречиствателните станции и така свободно навлизат в морето или в питейната вода.

„Крайно време е и България да забрани пластмасовите торбички за пазаруване. Съществуващата екотакса не променя постоянно растящото потребление на всички видове полиетиленови торбички у нас, огромна част от които бързо се превръщат в замърсяващи отпадъци в сметищата, деретата и морето.“, казва Евгения Ташева от „За Земята”.

Министерствата на здравеопазването, образованието и околната среда и водите не бива да пренебрегват повече наболелия въпрос с използването на стотици милиони пластмасови чаши за еднократна употреба в детските градини в България. Това възпитава погрешни представи, които са в разрез с отговорното поведение, необходимо за кръгова икономика.

Подобно на скандинавските страни, Германия, Холандия и много други, време е и в България да се разшири обхвата на депозитната система за опаковки за напитки, така че да включва и пластмасовите бутилки и други опаковки за напитки. По този начин ще се събират голямо количество висококачествени суровини за рециклиране, докато се спестяват обществени средства за почистване на нерелгаментирани замърсявания.

 

 

 

 

 

 

С червено кръгче сме отбелязали пластмасовата бутилка до всеки участник.
Източник: https://www.facebook.com/eu2018bg/

В рамките на българското председателство на Съвета на ЕС министрите на околната среда ще решат какво да бъде предстоящото европейско законодателство за ограничаване на еднократните пластмасови изделия. Въпреки обещанията за справяне с проблема обаче, на всички събития от Европредседателството водата се сервира в пластмасови шишета.

Поради голямата обществена значимост на проблема „За Земята“ и „Грийнпийс“ – България настояват за прозрачен процес на вземане на решения с участието на гражданите и за пореден път призовават министъра на околната среда и водите да премине от думи към действия и в най-кратък срок публично да оповести план за ограничаване на прекомерната употреба на еднократни пластмасови изделия у нас.

Всеки желаещ да стане посланик на кампанията в детски градини, на фестивали или да се включи към почистване, може да пише на следния електронен адрес: [email protected].

Повече за кампанията „Свободни от пластмаса”