Превод: Боряна Ботева

Ще видим истинска промяна когато компании като Nestlé, Unilever, Coca-Cola, и PepsiCo, които печелят от продуктите за еднократна употреба и увеличаването на употребата на пластмаса, инвестират в системи, чийто приоритет е повторната употреба.

© Wolf Wichmann / Greenpeace

Докладът на „Грийнпийс“ – САЩ – Бъдеще на боклука: Къде бъркат компаниите в „решенията“ на замърсяването с пластмаса, предупреждава потребителите да подхождат скептично към оповестеното от мултинационалните корпорации, така наречено „решение“ на кризисното замърсяване с пластмаса. Такива погрешни решения, като например преминаването към употреба на хартия или „биопластмаса“ или използването на химическо рециклиране, не успяват да ни отделят от опаковките за еднократна употреба, но успешно отклоняват вниманието от ползотворни системи, чийто приоритет са повторното пълнене и употреба.

Изтегли пълния доклад

„Въпреки засилващото се научно схващане за безвъзвратната вреда, която пластмасата нанася на околната среда и обществото, предвижда се производството на пластмаса да се увеличи драстично през идните години“, казва старшият научен специалист от Грийнпийс САЩ Айви Шлегел, която е и автор на доклада. „Мултинационалните компании за потребителски стоки продължават да рекламират едни така наречени „устойчиви“ алтернативи, които биха оказали неприемлив натиск върху природните ресурси като гори и земеделска земя, които вече и без това са свръхексплоатирани. За да разрешат кризата на пластмасовото замърсяване, компаниите трябва да преосмислят начина, по който продуктите им достигат до потребителите и да инвестират значително в системи за повторно пълнене и употреба“.

Много от най-големите компании за потребителски стоки в световен мащаб, включително Nestlé, Unilever, PepsiCo и Procter & Gamble заявиха намерението си да направят пластмасовите опаковки по-рециклируеми, с възможност за повторна употреба, компостируеми или от рециклиран материал. Междувременно те целят да продължат и дори да увеличат производството на продукти в опаковки за еднократна употреба от пластмаса или друг материал.

Докладът посочва, че компаниите инвестират в рискови технологии за „рециклиране“ с тепърва възникващи процеси за химическо превръщане, които дават напразни надежди и само затвърждават търсенето на пластмасови опаковки. Компаниите прикриват истинското въздействие на опаковките зад объркващи маркетингови термини, приказки за устойчивост и промишлени съюзи, надявайки се, че потребителите ще продължат да вярват на празните обещания, че пластмасата може да бъде подобрена. Подвеждащите твърдения, че даден продукт е компостируем, биоразградим или направен от растения, не означава, че той е добър за природата или че ще намали замъсяването с пластмаса.

„Поради обществената загриженост относно кризата със пластмасовото замърсяване ставаме свидетели на парад на корпорациите, надпреварващи се да изглеждат по-„зелени“ като пробутват фалшиви решения, за да оправдаят пристрастеността си към опаковките за еднократна употреба“, казва ръководителят на глобални проекти за „Грийнпийс“ – САЩ Грахам Форбс. „Преминаването към биопластмаса, хартия, 100% „рециклирани“ опаковки, изгарянеи и химическо рециклиране само ще задълбочи тази екологична криза. Потребителите трябва да бъдат предпазливи към сдружения с лъскави имена (като Съюз за прекратяване на пластмасовите отпадъци, който включва петролни компании, производители на пластмаса и мултинационални корпорации), които „изникват“, за да помогнат за справянето със световната зависимост от пластмасата. Ще видим истинска промяна, когато компании като Nestlé, Unilever, Coca-Cola, и PepsiCo, които печелят от продуктите за еднократна употреба и увеличаването на употребата на пластмаса, инвестират в системи, чийто приоритет е повторната употреба“.

Към края на 2019 г. в световен мащаб производството на пластмаса и изгарянето ѝ ще отдели въглеродни емисии, равняващи се на тези от 189 въглищни електроцентрали. Изчислено е също и че до 2050 г. ще има 12 милиарда тона пластмасови отпадъци в околната среда.  След като компаниите отчитат опасността от пластмасата, Грийнпийс настоява те да не предприемат бързи решения, които от своя страна ще навредят на планетата по друг начин.