Автор: Греъм Форбс
Превод: Радина Огнянова

Замърсяването с пластмаса е навсякъде. Започвайки като токсични изкопаеми горива, достигайки от плажовете в Югоизточна Азия чак до отдалечения Антарктида, корпоративната култура за изхвърляне нанася вреда на общности, животни като костенурки и морски птици и вероятно на човешкото здраве.

В отговор на тази глобална екологична криза, нарастващото движение – Революцията на повторната употреба – вече намира реални и иновативни решения, фокусирани върху повторната употреба на устойчиви материали, вместо на пластмаси за еднократна употреба. Общностите, прогресивният бизнес и местните власти ускоряват решения, насочени към намаляване и повторна употреба. Има градове с нулеви отпадъци, станции за зареждане с вода на повече летища и други обществени места и дори отстъпки в някои търговци на дребно за използване на ваши собствени торбички и в кафенета за донасяне на ваша собствена чаша за многократна употреба. Има пазари, пълни с продукти без пластмаса и зърнени храни, които съществуват от десетилетия, а по целия свят се появяват нови магазини с нулеви отпадъци.

Пазаруване без пластмаса на маркет в Сеул
На този традиционен пазар в Сеул хората могат да закупят продукти със собствените си контейнери, за да избегнат пластмасовите опаковки. © Джунг Парк / „Грийнпийс“

Революцията на повторната употреба (#ReuseRevolution) е в ход. И вие сте част от нея, дори да не сте го осъзнали още. Когато пазарувате на места, където знаете, че можете да получите това, от което се нуждаете, без пластмаса. Когато вземете бутилката за многократна употреба със себе си, когато пътувате. Когато донесете своя собствена чанта и пазарувате на фермерски пазар. Когато умишлено замените пластмасата, която се изхвърля след една употреба, с многократни решения.И най-вече, когато помолите компаниите да направят същото.

Всички тези действия, събрани и умножени, противопоставят силата на потребителите срещу корпоративната контролирана система, изградена върху опаковки за изхвърляне.

Благодарение на натиска от милиони хора като вас, компаниите най-накрая признават, че са помогнали за създаването на тази криза. Някои от тях дори поемат ангажименти, за които казват, че ще помогнат за разрешаването му. Но засега корпорациите най-вече изтласкват фалшиви „решения“ – превключване на други еднократни материали, като хартия или биопластмаси, разчитащи по-силно на вече повредената система за рециклиране, дори инвестират във вредно химическо рециклиране и изгаряне – за да оправдаят пристрастяването си към опаковки за еднократна употреба. Тези алтернативи ще продължат само да вредят на околната среда. 

Разказът на индустрията около индивидуалната отговорност и фалшивите решения стига до своя край. Единственият път за тях е да се присъединят към Революцията на повторната употреба. И тези, които не го направят, ще стават все по-маловажни в свят, в който хората не са готови да пожертват жизнеспособна планета заради илюзията за „удобство“. И така, как изглеждат правилния тип решения? Съставихме този списък от критерии, за да помогнем на компании като Nestlé да се движат в правилната посока.

Единственият начин, по който наистина ще решим тази криза, е като поискаме корпорациите да намалят своите пластмасови отпечатъци, да се отдалечат от бизнес модела и да започнат да инвестират в зареждане и повторно използване като път към устойчиво бъдеще.

Греъм Форбс е лидер на глобалната  кампания „Бъдеще свободно от пластмаса“ в „Грийнпийс” – САЩ