Автор: Греъм Форбс

Превод: Радина Огнянова

Замърсяването с пластмаса е навсякъде. Започвайки като токсични изкопаеми горива, достигайки от плажовете в Югоизточна Азия чак до отдалечения Антарктида, корпоративната култура за изхвърляне нанася вреда на общности, животни като костенурки и морски птици и вероятно на човешкото здраве.

В отговор на тази глобална екологична криза, нарастващото движение – Революция на преизползването (#ReuseRevolution) – вече намира реални и иновативни решения, фокусирани върху повторната употреба на устойчиви материали, вместо пластмасата за еднократна употреба. Общностите, прогресивният бизнес и местните власти ускоряват решения, насочени към намаляване и преизползването. Има градове с нулеви отпадъци, станции за зареждане с вода на все повече летища и други обществени места; и дори в някои търговци на дребно получавате отстъпка за използване на ваши собствени торбички, както и в кафенета когато донесете собствена чаша за многократна употреба. Още от миналото има пазари, пълни с различни насипни продукти – подправки, зърнени храни и други, а сега по целия свят се появяват и нови магазини с насипни стоки и нулеви отпадъци.

На този традиционен пазар хората могат да закупят много артикули със собствените си чанти, за да избегнат пластмасовите опаковки. © Jung Park / Грийнпийс

Революцията на преизползването (#ReuseRevolution) е в ход. И вие сте част от нея, дори да не сте го осъзнали още, когато: 

  • пазарувате на места, където знаете, че можете да получите това, от което се нуждаете, без пластмаса;
  • вземете бутилката за многократна употреба със себе си; 
  • донесете своя собствена чанта и пазарувате; 
  • умишлено замените еднократната пластмаса с многократно решение;
  • и най-вече, когато помолите компаниите да направят същото.

Всички тези действия, събрани и умножени, противопоставят силата на потребителите срещу корпоративната контролирана система, изградена върху опаковки за изхвърляне.

Благодарение на натиска от милиони хора като вас, компаниите най-накрая признават, че са помогнали за създаването на тази криза. Някои от тях дори поемат ангажименти, за които казват, че ще помогнат за разрешаването му. Но засега корпорациите най-вече предлагат фалшиви „решения“ – превключване на други еднократни материали, като хартия или биопластмаси, които разчитат по-силно на вече повредената система за рециклиране, дори инвестират във вредно химическо рециклиране и изгаряне – за да оправдаят пристрастяването си към опаковки за еднократна употреба. Тези алтернативи ще продължат само да вредят на околната среда. 

Разказът на индустрията около индивидуалната отговорност и фалшивите решения стига до своя край. Единственият път за тях е да се присъединят към Революцията на преизползването. И тези, които не го направят, ще стават все по-маловажни в свят, в който хората не са готови да пожертват жизнеспособна планета заради илюзията за „удобство“. И така, как изглеждат правилния тип решения? Съставихме това видео, за да помогнем на компании като Nestlé да се движат в правилната посока.

Преизползването: решение на кризата с пластмасата

Единственият начин, по който наистина ще решим тази криза, е като поискаме корпорациите да намалят своя пластмасов отпечатък, да се разграничат от настоящия бизнес модел и да започнат да инвестират в амбалаж и преизползване като път към устойчиво бъдеще.

Греъм Форбс е ръководител на глобалната кампания „Свободни от пластмаса бъдеще“ в „Грийнпийс” САЩ