Kreativ aktion: Greenpeace forsøger at tegne tusind døde pattegrise foran Miljø- og Fødevareministeriet. © Andreas Bro
Vil du gøre mere?
Vær med ×

Inden Greenpeace købte Arctic Sunrise var skibet selv mål for en Greenpeace-aktion, da skibet bidrog i til opførelsen af en landingsbane midt i et antarktisk pingvinhabitat. Siden Arctic Sunrise begyndte sit Greenpeace-liv i Nordsøen, har skibet været kloden rundt på kryds og tværs, hvor hun har dokumenteret og konfronteret miljøforbrydelser.

MV Arctic Sunrise in Sea Ice. © Nick Cobbing

Arctic Sunrise lægger til ved en isflage ved iskanten i Arktis.

Arctic Sunrise har en farverig historie. Inden skibet blev købt af Greenpeace, var det i brug som norsk sælfangerskib. Tidligere var skibet endda målet for en Greenpeace-aktion, da det blev brugt af den franske regering til at transportere materiale til Antarktis, hvor franskmændene planlagde at opføre en landingsbane i et pingvinhabitat.

Historie

Artic Sunrise startede sit Greenpeace-liv i 1995 i Nordsøen under Brent Spar kampagnen, hvor skibet protesterede imod Shells dumpning af en olieinstallation på åbent hav. Siden hen har skibet udført sit arbejde lige fra 450 mil fra Nordpolen til Ross Havet ved Antarktis, og skibet har sejlet på Amazonfloden og Congofloden. Skibet er en isbryder, der med sin runde bund og ingen køl lader sig navigere gennem isfyldt farvand, men dette gør også, at når vinden tager til, så er livet ombord ikke for landkrabber.

I 1997 var Artic Sunrise det første skib, der sejlede rundt om Ross Island – en rejse der tidligere var umulig indtil et 200 m tykt lag is, der forbandt øen med Antarktis, kollapsede. Denne begivenhed er blot en af de mange tegn på klimaforandringerne, som Arctic Sunrise har været med til at dokumentere.

Arctic Sunrise in East Greenland. © Christian Åslund

Greenpeaceskibet Arctic Sunrise ud for østkysten i Grønland.

Siden da har Arctic Sunrise gentagende gange vendt tilbage til de arktiske egne. I 2009 tilbragte skibet flere måneder udfor den Grønlandske kyst, hvor skibet i samarbejde med uafhængige forskere dokumenterede den hastigt smeltende is i regionen.

”Greenpeaces tilbud om at benytte skibet og dets helikopter og den assistance, som blev udført i forbindelse med placeringen måleinstrumenter på isen, viser Greenpeaces engagement i den afgørende forskning omkring ændringerne i den Arktiske is størrelse. Den support som besætningen ombord tilbød var utrolig – utrættelig, professional og langt bedre, end jeg normalt oplever ombord på statsejede forskningsskibe” – Peter Wadham, Cambridge Universitet, efter The Arctic Meltdown ekspedition tilbage i 2009.

I 2010 tilbragte Arctic Sunrise tre måneder i Den Mexicanske Golf, hvor den dokumenterede konsekvenser af det katastrofale olieudslip fra BP-boreplatformen Deepwater Horizon.

I sommeren 2011 vendte skibet tilbage til de kolde nordlige egne, hvor skibet dokumenterede og udstillede det skotske olieselskab, Cairn Energy, risikable dybhavsboringer i Arktis. Den arktiske havis hastige tilbagetrækning, har gjort det muligt for risikovillige olieselskaber at bore efter den olie, der er den selv samme årsag til havisens forsvinden.
MY Arctic Sunrise. © Robert Meyers

Besætningsmedlemme på Arctic Sunrise.

Specifikationer

Indregistreringshavn: Amsterdam, Holland
Registreringsår: 1995
Tidligere navn: Polarbjorn
Antal sovepladser: 28
Gummibåde: To rhibs og to inflatables
Helikopterlandingsplads: Ja
Skibstype: Sea-going motor yacht
Kaldesignal: PCTK
Bygget: 1975 af AS Vaagen Verft
Vægt: 949 tons
Længde: 49,62 m
Bredde: 11,5 m
Dybde: 5,3 m
Max hastighed: 13 knob
Primære motor: MAK 9M452AK 2495 IHP 1619kW
Sekundære motorer: 2 x Deutz BF6M716 208hk (175 kva)
Bov og agter trykmotor: 400 hk hver