I et mørkt lokale sidder en forvirret og forskræmt sojabønne til afhøring. Overfor sidder Hr. Betjent. Han er ophidset. Han er midt i opklaringen af en stor sag. 

Nemlig sagen om Danmarks enorme import af soja – svarende til kriminelle 6.2 millioner tons CO2 – årligt. En sag, som rækker langt ud over landets grænser, fordi Danmarks import af soja er med til at rydde uerstattelige naturområder som regnskov og skovsavanner på den anden side af jorden. 

Men hvem er de kriminelle i denne her sag? Hr. Betjent er overbevist om, at det er de salatspisende hippier, veganerne og vegetarene, som efterhånden er overalt, og som ikke laver andet end at æde sig mætte i deres sojapasta og soja-nuggets.

Sojabønnen er hans mistænkte og giver Hr. Betjent syn for sagen.

Se kortfilmen herunder og få løst mysteriet. 

Kortfilmen er lavet efter ide af skuespiller Mikkel Boe Følsgaard – kendt fra bl.a. serier og film som Arvingerne, The Rain, En helt almindelig familie og En kongelig affære. 

Det er også Mikkel Boe Følsgaard selv, der har instrueret filmen og spiller hovedrollen som Hr. Betjent, mens skuespiller Danica Curcic – kendt fra bl.a. film og serier som Undtagelsen, Mødregruppen og Kriger lægger stemme til sojabønnen, der har en overraskende sandhed at fortælle.

Kortfilmen er produceret i samarbejde med bureauet Nørlum og animationen er lavet af Skjald Creative. 

Du kan læse mere om, hvordan Mikkel Boe Følsgaard har skabt kortfilmen – fra ide til manuskript og indspilning – og læse mere om nogle af de overvejelser og tanker, som han har gjort sig i forbindelse med projektet i artiklen her.

Spoiler alert: Landbrugsindustrien er den store synder i sagen om sojamysteriet

Virkeligheden er, at 90% af den soja vi importerer til Europa, bruges til foder til produktionsdyr. Kun 5 % bliver brugt til fødevarer til mennesker. 

Og med en årlig import på 1.7 millioner tons sojaskrå til at fodre mere end 30 millioner danske svin og 120 millioner kyllinger om året, samt en bestand på over en halv million malkekøer, er Danmark det EU-land, der har den største sojaimport per indbygger. 

Det har konsekvenser – ikke kun for skovene på den anden side af kloden, som sættes i brand og ødelægges for altid – for at gøre plads til produktionen af soja. Også herhjemme har vores enorme landbrugsindustri og de arealer, vi bruger til opdræt og dyrkning af foder til vores produktionsdyr, konsekvenser for den smule natur, vi har tilbage i Danmark. 

Sammen kan vi beskytte skovene og vores natur

Hvis ikke vi handler nu og gør op med størrelsen på den animalske produktion og med landbrugets sojaafhængighed, kommer vi til at miste uerstattelige skove som Amazonas, og med dem vilde dyr og planter, samtidig med at oprindelige folk kommer til at miste deres hjem og livsgrundlag. Vi taber også kampen mod klimaforandringerne, som kommer til at påvirke os alle, ikke mindst børn og unge, som i disse år frygter for deres fremtid.

Din faste støtte er det, der gør forskellen, for at vi kan fortsætte vores arbejde for at beskytte og værne om verdens skove og påvirke udviklingen af dansk landbrug i en langt mere bæredygtig retning, der prioriterer natur, dyrevelfærd, miljø og klima.

Sammen med dig kan vi fortsætte arbejdet for:

En stærk skovlov på EU niveau, der skal sikre, at de produkter, der sælges i Europa, ikke er knyttet til ødelæggelse af naturen eller krænkelser af oprindelige folks rettigheder.

Lægge pres på Danmarks største slagterikoncern Danish Crown for at stoppe deres vildende kampagne “Klimakontrolleret Gris”, der skal få danske forbrugere til at tro, at svinekød er klimavenligt for på den måde at få dem til at købe mere.

Lægge pres på regeringen for at få udfaset Danmarks import af soja til dyrefoder hurtigst muligt og senest i 2030. I stedet bør der fokuseres på udvikling af danskproduceret proteinfoder, som kan erstatte importen af sojafoder.

Og omlægge dansk landbrug til at lave meget mindre kød og mælk, så vi kan blive selvforsynende med foder, og samtidig få  plads til mere skov og natur. Faktisk kan vi lave mad til mange flere mennesker på meget mindre plads – og spare klimaet for 8,2 millioner ton CO2 i 2030 ved at halvere antallet af produktionsdyr i Danmark og i stedet fokusere på at dyrke plantemad til mennesker.

Hjælp os med at skabe en verden hvor hensyn til naturen er i centrum her.

Stop dansk import af soja, som truer skovene

Klimakrisen er en global krise, og landbrugssektoren er en af ​​de største syndere. Et af problemerne er, at landbrugsdyr bliver fodret med soja fra Sydamerika, hvor enestående skovområder bliver ødelagt for at give plads til enorme sojamarker.

Vær med