I løbet af 12 dages aktion på Nordsøen har vi set, hvad et Greenpeace-skib og en håndfuld dedikerede aktivister kan opnå mod et kæmpe olieselskab. Men de var ikke alene. Tusindvis af mennesker over hele verden lige fra regeringsledere til unge, der skolestrejker, kræver akut handling for klimaet og at virksomheder som BP stopper deres klimaskadelige aktiviteter. Vi står midt i en klimakrise på grænsen til en klimakatastrofe.

Det begyndte søndag d. 9. juni, hvor aktivister fra Greenpeace i Storbritannien klatrede op på en olieplatform fra selskabet BP. Det blev sidenhen fulgt af en række aktioner og en form for “katten efter musen” i Nordsøen , som længe forhindrede platformen i at komme frem til det sted, hvor den skulle bore efter 30 millioner tønder olie.

Her er et overblik over, hvad der er sket i løbet af de 12 dage:

DAG 1

Søndag d. 9. juni klokken 6:30:

En gruppe aktivister fra Greenpeace i Storbritannien ankommer i små både til boreplatformen ved Cromarty Firth i Skotland og forhindrer den i at tage afsted. De klatrer op på platformen med et banner, hvor der står “Climate Emergency”.

Aktivister fra Greenpeace ombord på BP’s boreplatform i Cromarty Firth, Skotland. © Greenpeace
Aktivister fra Greenpeace ombord på BP’s boreplatform i Cromarty Firth, Skotland.

DAG 2

Mandag d. 10. juni:

To aktivister, Fran og Jo, er fortsat på stedet. De opholder sig på en gangbro på en af platformens ben under selve platformen. Pete og Tom afløser dem samme aften og har proviant med til at kunne blive der i flere dage.

Aktivister fra Greenpeace ombord på BP’s borepltform i Cromarty Firth, Skotland. © Greenpeace
Aktivister fra Greenpeace ombord på BP’s borepltform i Cromarty Firth, Skotland.

DAG 3

Tirsdag d. 11. juni:
I et forsøg på at stoppe aktionen giver de skotske myndigheder Greenpeace i Storbritannien et påbud. Arbejdere ombord på olieplatformen forsøger at overrække påbuddet til aktivisterne ombord ved at hejse det ned til dem med en spand i et reb.

To aktivister fra Greenpeace bliver anholdt på BP’s boreplatform i Skotland. © Greenpeace
To aktivister fra Greenpeace bliver anholdt på BP’s boreplatform i Skotland.

DAG 4

Onsdag d. 12. juni:

Aktivisterne er stadig ombord på boreplatformen og forhindrer den i at flytte sig.


DAG 5

Torsdag d. 13. juni:

Det skotske politi starter forsøg på at fjerne aktivisterne. Som altid reagerer aktivisterne uden vold, men kreativt og en aktivist fastgør sig til ankerkæden. Ved aftentid lykkes det for politiet at fjerne begge aktivister. På dette tidspunkt har aktionen været i gang og stoppet boreplatformen i over 70 timer.


DAG 6

Fredag d. 14. juni:

Klokken 4 om morgenen klatrer et nyt hold aktivister fra Greenpeace i Storbritannien op på boreplatformen! Det er kun få timer efter det skotske politi erklærede, at aktionen var blevet stoppet. De to nye aktivister, Meena og Andrew, fastholder aktionen resten af dagen, indtil politiet fjerne dem samme aften. Kort efter sætter boreplatformen i bevægelse i retning mod oliefeltet.

Greenpeace-aktivister ombord på BP’s boreplatform i Cromarty Firth, Skotland. © Greenpeace
Greenpeace-aktivister ombord på BP’s boreplatform i Cromarty Firth, Skotland.

DAG 7

Lørdag d. 15. juni:

Efter en uges aktion er der nu påbud fra de skotske myndigheder mod Greenpeace-skibene Arctic Sunris og Esperanza. På trods af det fortsætter Arctic Sunrise mod nord langs Storbritanniens østkyst i forsøget på at indhente boreplatformen. Et hold klatre-aktivister fra Greenpeace i Tyskland er ombord. Flere steder i Storbritannien er der nu støtteprotester uden for BP’s tankstationer.

#BPShutdown to make a world free from climate change #nomoreoil pic.twitter.com/prx2fQULWF

— Berkshire Greenpeace (@berksgp) June 15, 2019

DAG 8

Søndag d. 16. juni:

Greenpeace-skibet Arctic Sunrise indhenter boreplatformen i Nordsøen. Mod forventning laver boreplatformen en u-vending og sætter kurs tilbage mod Skotlands kyst.

Greenpeace-skibet Arctic Sunrise følger efter boreplatformen © Greenpeace / Jiri Rezac
Greenpeace-skibet Arctic Sunrise følger efter boreplatformen © Greenpeace / Jiri Rezac

DAG 9

Mandag d. 17. juni:

Vi ved endnu ikke hvorfor platformen vendte rundt og hvad de er i gang med, men vi bliver ved den i forsøget på at bremse planerne om at bore efter mere olie.

DAG 10

Tirsdag d. 18. juni:

Boreplatformen sejler frem og tilbage skiftevis med kurs mod land og med kurs mod oliefeltet. Hele tiden ligger Greenpeace-skibet Arctic Sunrise mellem Boreplatformen og oliefeltet.

Aktivister på 10. dag i protest mod BP's olieboringer i Nordsøen. © Greenpeace
Aktivister på 10. dag i protest mod BP’s olieboringer i Nordsøen.

DAG 11

Onsdag d. 19. juni:

Det forlyder at chefer i olieindustrien har indkaldt til ‘krisekrisemøder’ for at diskutere, hvordan de kan stoppe aktivisternes fredelige aktioner mod boreplatformen. Leder for Greenpeace i Storbritannien, John Sauven, udtaler til pressen:

“Oliechefer bør helt sikkert holde krisemøder, og det de skal diskutere, er klimakrisen. I stedet for at udtænke måder at sætte en stopper for vores fredelige aktioner, bør de lægge en plan for, hvordan de kan sikre en holdbar fremtid for deres ansatte og de mennesker, der på nuværende tidspunkt er afhængige af dem. Fordi der ikke er nogen fremtid i en olieindustri, der kun gør klimakrisen endnu værre og truer millioner af liv rundt om i verden.”

DAG 12

Torsdag d. 20. juni:

Efter 12 dage afsluttes aktionen. Holdet af aktivister klatrede, svømmede og sejlede for at forhindre BP i at bore efter mere olie i Nordsøen. Det har været nogle lange dage, og selvom boreplatformen nu er fastgjort på oliefeltet, er kampen for at stoppe olieboringer i Nordsøen ikke slut …