Den nyeste serie fra Thomas Vinterberg, instruktøren af de prisvindende film Jagten, Druk og Festen, italesætter og viser et meget skræmmende scenarie for danskere. Hvad gør vi, hvis vi ikke længere kan bo i Danmark på grund af menneskeskabte klimaforandringer?
Storme, oversvømmelser og andet ekstremt vejr plager mennesker over hele kloden.
Og vi ved det godt. Vi hører ofte om klimaflygtninge, som må gå fra hus og hjem, fordi klimaet ikke længere tillader dem at bo der. I 2020 lå antallet af klimaflygtninge på 30 millioner. Det er mennesker, som fortvivlet må søge hjælp i andre lande uden at vide, hvordan fremtiden kommer til at se ud. Medierne viser flere gange tilfælde af ekstremt vejr; dødbringende orkan i Florida som ødelægger huse, ekstremregn i Centraleuropa, der har ført til store oversvømmelser, og hedebølger i Asien.
Det nemme ved dette er, at man sagtens kan undgå det. Man skal blot skifte kanal fra nyhederne til et hyggeligt familieprogram, droppe netavisen for sociale medier og lukke øjnene, når man går forbi avissektionen i kiosken. Men hvad gør man, når man ikke kan undgå det? Hvad gør man, når ekstremt vejr og klimaforandringer kommer så tæt på, at det bliver en realitet?
Læs også: Bagom ekstremt vejr
Det er netop denne realitet, som Thomas Vinterberg gerne vil vise i sin nye serie “Familier som vores”. Klimaforandringer plager Danmark, så det ikke længere kan ignoreres, og regeringen beslutter, at Danmark skal evakueres.
I serien følger man en dansk familie og deres nærmeste i deres rejse ud af Danmark og gennem Europa. Penge giver frihed, og dem, som har nok, kan selv vælge hvor og hvordan de vil bo. Mindre frit er det for dem, som enten er arbejdsløse eller har en lav indkomst. De skal til Bukarest og leve som sild i en tønde i delelejligheder, hvor der bor 8 andre. For danskerne er denne nye hverdag en hård realitet. Det vestlige menneske har ikke oplevet at være på flugt siden 2 verdenskrig. De bliver mødt med problemstillinger om menneskesmugling og fordomme om deres tilstedeværelse i de nye lande.
Heldigvis er dette blot et scenarie. Heldigvis er dette blot en tv-serie, som vi kan slukke, når det dystre kommer for tæt på. Men så let er det ikke for 30 millioner mennesker. Alle disse problemstillinger, som danskerne møder i serien, er 30 millioner mennesker stillet over for hver dag. De må forlade alt, hvad de kender, og rejse mange kilometer separeret fra deres familie, stuvet sammen på skibe og uden en rigtig viden om, hvor de skal hen, og hvad der skal ske. Fra den vestlige side bliver de mødt af fordomme, og de må kæmpe for at finde et nyt hjem.
Fra den danske befolkningen er der ikke den største støtte til klimaflygtninge. Der er blevet lavet en undersøgelse om danskernes holdning til, for hvilke grunde man burde kunne få permanent opholdstilladelse i Danmark. Hvis man er gift med en dansker, så er der stor opbakning. Hvorimod som klimaflygtning er det kun en mellem acceptabel grund til at få opholdstilladelse – hvilket vil sige, at det ikke er blandt favoritterne af grunde til, hvorfor man kan komme til Danmark. Det er ikke kun set i Danmark. Som klimaflygtning er man ikke beskyttet under FN’s Flygtningekonvention, da man faktisk ikke reelt bliver set som en flygtning. Man er derfor ikke beskyttet med bolig og social velfærd, som hvis man er flygtning af andre årsager.
Klimaflygtninge vil kun blive flere og flere
I takt med at klimaforandringer bliver voldsommere og voldsommere, kommer der til at være flere klimaflygtninge hvert år. Det er estimeret, at der frem til 2050 kommer til at være 200 millioner klimaflygtninge, hvis vi ikke tager vores klimaproblemer alvorligt. Man kan ikke længere ignorere det og sige “det kommer ikke til at ske for mig” og bare slukke for fjernsynet. For hvor er solidariteten? Hvor er vores medfølelse til andre mennesker? Hvornår begynder man at tage klimaproblemerne seriøst, så der bliver gjort noget? Er det virkelig først, når vi selv som i “Familier som vores” mærker det på egen hånd? Er det først, når det er for sent?
Klimakrisen er heller ikke så langt fra os. Det er kun ét år siden, at der var stormflod i Danmark, som ødelagde en masse hjem for danskere. Så Thomas Vinterbergs realitet er altså ikke så usandsynlig, som man skulle tro. Her vil der ikke være mulighed for bare at slukke TV’et og let ignorere det. Det er derfor vigtigt, at vi skal stoppe klimaforandringerne, inden at det faktisk kommer til at ske.
Hvem skal betale for skaderne?
Vi skal passe på vores jord og hinanden. Vi skal derfor sørge for at stoppe klimaforandringerne, inden det er for sent. Derudover, skal vi genopbygge de ødelæggelser, som er blevet forårsaget af klimaforandringer. Olie- og gasindustrien er en af de industrier, som udleder de fleste CO2-udledninger og derfor en de største syndere, når det kommer til klimakrisen. For at kunne bekæmpe klimaforandringer, så skal vi stoppe olie- og gasindustrien med at udvide sig, og i stedet skal de begynde at betale for de skader, de har forvoldt på kloden.
Heldigvis er Thomas Vinterbergs scenarie endnu bare fiktion. Og heldigvis, kan vi stadig nå at stoppe klimaforandringerne og olie- og gasselskaberne inden, at det er for sent. Men vi skal hjælpe hinanden og vise solidaritet.
Hvad kan du gøre?
Du kan være med til at gøre en forskel ved at tænke over, hvordan du rejser og hvilket mad, du spiser. Men, du kan også stå sammen med Greenpeace og være med til at lægge pres på regeringer og få dem til at tvinge oliegiganterne til at betale for de skader, de er skyld i. Skriv under og vær med til at gøre en forskel: