Greenpeace har i dag indrykket annoncer i flere danske aviser, der skal få LEGO til at genfinde den grønne førertrøje. For LEGO har på den ene side høje miljø- og klimamål, men på den anden side laver selskabet reklamearbejde med Shell, der legitimerer selskabets risikable olieboringer i Arktis og styrker salget af benzin.
Her er historien bag annoncen og forklaringen på, hvorfor LEGO er for god til at lege med Shell.
LEGO kørte i 2012–13 en global reklamekampagne med Shell, hvor kunderne på tankstationer kunne købe eller få LEGO Formel 1-minibiler. Kampagnen gav et løft på 52 procent i Shells kundeloyalitet og tilførte Shell en PR-værdi svarende til intet mindre end 638 mio. kr. LEGO har bekræftet overfor os, at en PR-kampagne med Shell vil blive gentaget i år i flere markeder verden rundt.
Problemet er, at når et brand så stærkt, grønt og familieorienteret som Legos, indgår i den slags tætte partnerskaber med kontroversielle udvindingsindustrier som Shells, indgår det i en meget bevidst social licence-strategi. Via partnerskabet med LEGO køber Shell sig til folkelig opbakning, så der bliver mindre grobund for modstand mod Shells kontroversielle oliejagt i Arktis.
Olieboringer i Arktis er kontroversielle, fordi de er så ekstremt risikable og skal foregå i et af verdens sidste, store uberørte områder, der har et helt unikt dyreliv. Derudover gør de hårde vejrforhold, den fjerntliggende placering og det kolde vand det tæt på umuligt at rydde op efter et olieudslip.
Oliejagten i Arktis er blevet skudt i gang med Shell helt i front. Men vi kan stadig nå at stoppe den, før den rigtig går løs. Det er afgørende for vores klima og for naturen og dyrelivet i Arktis. Hvis Arktis skal beskyttes, kræver det ikke kun politisk handling. De store virksomheder skal også tage et ansvar – og for LEGOs vedkommende er det ansvar at stoppe med at give rygdækning til en virksomhed, der skader klodens tilstand alvorligt for de kommende generationer.
Vi elsker alle sammen LEGO. Enten har vi selv siddet mange timer på gulvet i et bjerg af klodser og bygget og leget. Ellers har vi givet LEGO til børn ved festlige lejligheder og nydt at se glæden lyse ud af deres øjne. Ellers har vi – som jeg og flere af mine kolleger – læst deres CSR rapport og er blevet imponerede over, at al papir – for eksempel til de mange legetøjsæsker – bliver 100% miljø-certificeret næste år eller at selskabet producerer lige så meget vedvarende energi, som de bruger i 2020. Som LEGO selv siger: ”Vi er forpligtede af vores fortsatte løfte om at efterlade en bedre verden til vores børn.”
Hvis LEGO mener det løfte alvorligt, skal de droppe partnerskabet med Shell. Gør LEGO det, giver de ikke kun en alvorlig afbankning til Shells planer i Arktis men sender også et stærkt signal til andre af olieindustriens social licence-partnere. Ligesom ingen respektable virksomheder i dag vil associeres med tobaksindustrien, bør de heller ikke associeres eller – i dette tilfælde – ligefrem styrke olieselskaber, der fremturer i et af verdens mest sårbare økosystemer, Arktis.