TotalEnergies er Danmarks klart største olie- og gasproducent og har et kæmpe medansvar for det klimakaos verden står i. Så hvorfor skal de ikke betale for de klimaskader, de forårsager, spørger klimakampagneleder, Lauren Bowey, her.

Lauren Bowey, klimakampagneleder for Greenpeace Danmark © Henrik Hertz / Greenpeace

Debatindlægget er oprindeligt bragt i Klimamonitor

Lad mig begynde med at sammenligne nogle tal:

131 milliarder kroner = TotalEnergies’ globale overskud i 2024

0 kroner = TotalEnergies’ bidrag til de klimaskader selskabet er skyld i

Og lad mig så efterfølgende stille et par spørgsmål: Olie- og gasgiganten, TotalEnergies, er et af verdens aller største fossile selskaber. Det betyder, at Total også er en af verdens største udledere af drivhusgasser.

Hvor er princippet om at forureneren skal betale forsvundet hen, når det gælder klimaet og konsekvensen af det klimadrevne ekstreme vejr?

I Danmark står Total for hele 80 procent af olieproduktionen og 90procent af gasproduktionen i Nordsøen. Hvordan kan Total så alligevel fortsætte med at tjene gigantiske summer på sin fossile forretning, uden at skulle betale en eneste krone til finansiering af klimaskader og klimatilpasning?

Og hvor er princippet om at forureneren skal betale forsvundet hen, når det gælder klimaet og konsekvensen af det klimadrevne ekstreme vejr?

Udsigterne er dystre

over halvdelen af sin næsten 101-årige historie har Total kendt til de katastrofale konsekvenser af selskabets forretning. Men i stedet for at følge videnskaben og bevæge sig væk fra fossilebrændstoffer og hen imod vedvarende energi, har Total valgt at lyve, miskreditere videnskabelig dokumentation, bryde loven og greenwashe.

Nu lever vi alle med konsekvenserne af deres og andre store olieselskabers hensynsløshed.

Uanset hvor vi kommer fra, ønsker vi alle, at vores familier er trygge og har et sikkert sted at bo – et sted, hvor vi ikke behøver at frygte, at ekstremt vejr vil ødelægge vores hjem og fremtid. Men udsigterne er dystre. 2024 var det varmeste år nogensinde – både på land og i havene – tæt forfulgt af 2023.

Og herhjemme har vi netop haft de to vådeste år nogensinde målt. Og som konsekvens af især afbrændingen af olie, kul og gas ser vi nu, hvordan klimaforandringerne intensiverer ekstremt vejr som oversvømmelser, langvarige tørker, skovbrande og rekordhøje hedebølger og ødelægger liv og levebrød for milliarder af mennesker verden over.

Hvorfor lader vi dem ikke betale for de klimaskader, de forårsager?

Sidste år steg de globale drivhusgasudledninger fra kul, olie og gas med 0,8 procent på trods af, at verdens nationer på COP28 lovede sig selv og hinanden at omstille væk fra fossile brændstoffer. Den barske virkelighed er, at udledningerne skal falde med 43 procent inden 2030, hvis vi skal have nogen chance for at holde temperaturstigningen under Parisaftalens 1,5 grader.

Læg en klimaskadeskat på Total

I Danmark har vi erkendt, at der er en direkte forbindelse mellem afbrændingen af olie, gas og kul og de ekstreme vejr fænomener, vi i stigende grad oplever. Men af uforklarlige årsager, har vi bare ikke taget konsekvensen af den erkendelse.

Så igen: Når nu det er fossilindustrien, der står for 75 procent af verdens drivhusgasudledninger og 90 procent af CO2-udslippet, hvorfor er det så, at vi ikke stiller dem til ansvar for det klimakaos, de har skabt, og for de ødelæggelser, de er skyld i?

Hvorfor tvinger vi ikke Total og Co til en hurtig udfasning, som er hele fundamentet for, at vi vil kunne fortsætte et nogenlunde normalt liv? Og hvorfor lader vi dem ikke betale for de klimaskader, de forårsager?

I USA har delstaterne Vermont og New York allerede lagt en klimaskadeskat på olieselskaberne, i Filippinerne foreslås ny lovgivning om klimansvar, og i januar foreslog den Global Solidarity Levies Task Force – en initiativgruppe ledet af regeringerne i Barbados, Frankrig og Kenya – også at beskatte fossilindustrien for at finansiere klimahandling. Men hvad sker der i EU’s andenstørste olieproducerende nation, Danmark?

Tja, de danske politikere lader passivt Total og andre olie- og gasselskaber fortsætte deres ’eventyr’ i den danske del af Nordsøen helt indtil 2050 – til trods for at denne slutdato er omkring 20 år for sent, hvis vi skal overholde vores forpligtelser i Paris-aftalen.

Og vi har tilsyneladende heller ingen planer om at stille selskaberne til ansvar for de klimaskader, vi allerede oplever, eller for den milliardregning til klimatilpasning, som kommunerne lige nu kæmper for at finde penge til.

De fattigste og mest udsatte kan og skal ikke blive ved med at betale for skader, de ikke selv har forårsaget.

Millioner af mennesker verden over kæmper lige nu for at frigøre planeten fra olie-giganternes grådighed. I 2023 var der over 2.500 klimasøgsmål verden over for at presse regeringerne til at handle og beskytte deres borgere.

De fattigste og mest udsatte kan og skal ikke blive ved med at betale for skader, de ikke selv har forårsaget.

Så vores budskab til den danske regering er derfor klart: Læg nu en klimaskadeskat på TotalEnergies og de andre olie-og gasselskaber i Nordsøen. Det må være dem, der skal betale regningen for det klimakaos, de har skabt – ikke den almindelige borger.

Og de har jo helt tydeligt råd til det.