Tre virksomheder, der arbejder med fossile brændstoffer – Equinor, OMV og Teck Resources – havde for nyligt nogle virkelig dårlige dage på kontoret. Heldigvis har det, der er dårligt for olieselskaber, en tendens til at være godt for klimaet. Så her kommer tre glædelige nyheder for vores planet. 

OMV mislykkes med ny olieboring i New Zealand

Det østrigske selskab OMVs seneste efterforskningsboring i havet ved New Zealand var en nulbon. Det er et velkomment tilbageslag for olieindustrien i det område. I 2018 traf New Zealand den radikale – og meget fornuftige – beslutning om at forbyde al ny offshore udvinding af olie. Det forhindrede dog ikke OMV i at gå videre med deres planer om at lede efter olie, der hvor de allerede havde licenser i området. Det protesterede Greenpeace, allierede i klimabevægelsen og hundredtusindvis af mennesker mod. OMV blev mødt af beskeder fra klatrere på facader, demonstrationer i havne og uden for OMVs kontor, hvor folk samledes for at stoppe deres beskidte planer. For få dage siden meldte OMV, at selskabet ikke har nogen planer om at fortsætte eftersøgningen efter ny olie.

Aktivister protesterer uden for OMV-kontoret i Wellington. © Greenpeace / Marty Melville
Aktivister protesterer uden for OMV-kontoret i Wellington.
© Greenpeace / Marty Melville

Mineselskabet Teck bakker ud

Teck Resources, et canadisk energi- og mineselskab, trak sin ansøgning tilbage til at bygge det, der kunne være blevet verdens største tjæresandmine. Minen ville have produceret uhyggelige 260.000 tønder olie om dagen. Olie fra tjæresand er en af de mest klimabelastende udvindingsmetoder. Det en stor sejr for klimaet og for de oprindelige samfund, hvis rettigheder blev truet af minen. Sejren kommer efter en kampagne ledet af de oprindelige folkegrupper Land Defenders.

As Long As the Sun Shines (Jury Award of Greenpeace Photo Award 2018). © Ian Willms / Greenpeace
Tjæresandsmine, Fort McMurray, Alberta
© Ian Willms / Greenpeace

Minen var en dårlig idé både for erhvervslivet og for klimaet. Teck indrømmede selv, at de globale markeder ændrer sig hurtigt, og at investorer og kunder i stigende grad ønsker, at udvindingen af naturressourcer tager mere hensyn til klimaet for at producere de renest mulige produkter.

Dyrelivet i den Australske Bugt får fred

Den norske oliegigant Equinor (tidligere Statoil) har droppet sine planer om at bore efter olie i den miljøfølsomme Australske Bugt med den begrundelse, at “det ikke længere er kommercielt bæredygtigt”. Det sker efter fire års kampagnearbejde og massivt folkeligt pres mod olieselskaber på jagt efter ny olie i området. Nu er der ikke uddelt flere tilladelser, så dyrelivet i den Australske Bugt kan sandsynligvis få fred. Den Australske Bugt er hjemsted for en større biologisk mangfoldighed end Great Barrier Reef og er en af de vigtigste levesteder på jorden for hvaler. 

Hvaler i Den Australske Bugt. © Greenpeace / Jaimen Hudson
Hvaler i Den Australske Bugt.
© Greenpeace / Jaimen Hudson

Det er virksomheder som Trek, Equinor og OMV, der har forårsaget klimakrisen. Alligevel viser de ingen tegn på at omstille hurtigt nok. Deres dårlige nyheder signalerer, at der er ved at ske store ændringer, uanset om de kan lide det eller ej. Der vil ikke være noget sted for olie- og gasselskaber i fremtiden, hvis vi ønsker at undgå klimakaos.

Hvad binder de tre grønne sejre sammen – bortset fra mindre sort energi? Først og fremmest: mennesker. Fantastiske historier om, hvordan mennesker og samfund besluttede at stå op imod nogle af de største og mest indflydelsesrige virksomheder i verden. Vi befinder os midt i en klimakrise, og med vores fremtid på spil viser folk, at de er villige til at gå fra ord til handling, når regeringer og virksomheder ikke gør det.