Få et indblik i de buttede, nuttede, smokingklædte fugle med disse fascinerende, sjove og vigtige fakta, som du garanteret ikke kendte til.

Pingviner er klodset på land, men yderst smidige og elegante  i vand. Med deres karakteristiske udseende er de en af ​​de mest elskværdige arter på planeten.

1. Engang fandtes der kæmpe pingviner

Den første storfugl, som fik betegnelsen pingvin, er den uddøde skraldefugl, der levede i Nordatlanten – også kaldet skedenæbbet. Den blev på tragisk vis jaget til udryddelse af mennesker, og det menes, at den sidste levende fugl blev fanget i Island i 1844.

Fossiler peger på, at pingvinerne udviklede sig inden dinosaurernes udryddelse. Historiske fossilrester viser en art af kæmpe pingviner, kaldet kæmpepingvinen. Kæmpepingvinen vurderes at have været op til 1,77 m lang, altså lige så stor som et voksent menneske.

2. Verdens mindste pingvin er ca. 35 cm høj

Til sammenligning med den forhistoriske kæmpe pingvin, er dværgpingvinen betydeligt mindre. Med sin max 35 cm høje krop, er dværgpingvinen den mindste i verden og vejer ikke mere end én liter mælk.

3. Du finder kun vilde pingviner på den sydlige halvkugle

Selvom pingviner ofte associeres med is og sne, opholder ikke alle pingviner sig i regioner med et superkoldt klima. Faktisk lever kun to arter i Antarktis. Andre pingviner opholder sig omkring New Zealand, Australien, kystregionerne i Sydamerika og på spidsen af ​​Sydafrika. 

4. Pingvinernes karakteristiske udseende hjælper dem med at undvige rovdyr

Størstedelen af pingviner har en mørk ryg og en lys mave – ofte omtalt som pingvinsmokingen. 

I vandet hjælper pingvinens sorte ryg dem med at camouflere sig og undgå  rovdyr, da de nærmest går i et med det mørke hav under dem, mens deres hvide mave forveksles med den lyse himmel foroven.

Apropos smoking, så læs lige det her sjove faktum:

5. Pingviner bruger smarte tricks for at bevæge sig hurtigere

Selvom pingviner er fugle, kan de ikke flyve, men de er verdensmestre i at svømme. Det skyldes deres specielle svømmeteknik, hvor de bruger deres vinger som luffer, og fødder og halefjer som ror til at styre og bremse med under vand. De kan blive under vandet i 20 minutter ad gangen, og de kan svømmre op til 36 km i timen.

Pingviner i det arktiske hav. De er måske klodset på land, men de er svømmere i verdensklasse. Æselpingviner er den hurtigste pingvin i verden med en fart på 36 km/t.

Forskere har opdaget, at den største pingvin, kejserpingvinen, kan tredoble sin hastighed i korte afstande ved at frigive luftbobler fra sine fjer. 

 6. Pingviner er mediestjerner!

Pingviner er blevet udødeliggjort i popkulturen – fra verdenskendte musicals til tegnefilm m.m. De har sunget med i Mary Poppins, danset løs i Happy Feet og været ustoppelige på Madagaskar. Mange synes, at de er blandt verdens mest nuttede superstjerner.

I 2020 byttede den svenske skuespiller Gustaf Skarsgård den røde løber ud med det smukke Arktis, da han var med Greenpeace på havekspedition for at skabe opmærksomhed om behovet for at beskytte det smukke og sårebare område, akkompagneret af en gruppe forskere, der undersøgte og dokumenterede konsekvenserne af klimaforandringerne.
Kongepingviner i Antarktis
Vær med til at beskytte Antarktisk

I år sætter vi alle sejl ind på at få vedtaget en global havtraktat, som kan sikre, at 30% af verdenshavene beskyttes – også Det Antarktiske Ocean. Det er en stor udfordring – og vi får brug for dig.

STØT OS!

7. Adéliepingviner bruger sten for at tiltrække sig en partner

Adélie-pingviner elsker sten! De bruger dem blandt andet til at bygge rede, men de er en mangelvare. Hvordan løser man det problem? Man stjæler en sten eller to fra naboerne i deres fravær. For alle kneb gælder i kærlighed, og har du en rede, tiltrækker du hunnerne nemmere. En stenrede er en rigtig dame-magnet.

Stenene har endnu en vigtig funktion. Når en han skal bejle til en hun, gør han det ved at give hende en sten. Men det er vigtigt, at det er en flot sten, derfor ser man tit hannerne i søgen efter den glatteste og flotteste sten. Når den perfekte sten er fundet, placeres den foran hunnen – ligesom et frieri! Hvis det ikke er kærlighed, hvad er det så? 

8. Pingvinafføring kan ses fra rummet

Pingvinens afføring er yderst praktisk. Ikke alene kan det ses fra rummet, men det kan også bruges som våben og kastes efter rovdyr for at holde dem på afstand – eller for at sende en besked.

I Edinburgh Zoo har pingvinerne længe været hovedattraktionen, indtil pandaernes ankomst. Det fandt pingvinerne sig ikke i. Derfor fik de besøgende sig noget af en overraskelse, da særligt en pingvin ikke var ikke bleg for at sende en besked og her blev pingvinafføring flittigt brugt til formålet.

9. Pingvinerne har brug for vores hjælp

Greenpeace er i samarbejde med en gruppe forskere taget til Antarktis for at studere pingvinkolonier i starten af Januar 2022. Her er der blevet gjort nogle skræmmende opdagelser. 

Antallet af pingviner er faldet drastik – nogle kolonier har mistet helt op til 77% af deres population siden 1970érne, hvor det sidst blev opgjort. 

Alt tyder på, at det drastiske fald i pingvinbestanden skyldes klimaændringer. Når dyrelivet skal kæmpe for overlevelse, er der ikke også brug for, at de skal konkurrere om føden med industrielle fiskeflåder og menneskelig aktivitet, der forstyrrer deres habitat og økosystemer. Derfor er det så bydende nødvendigt, at vi får oprettet beskyttede områder, som giver dyrelivet et fristed og åndehul fri for menneskelig udnyttelse. 

I dag er kun 2 procent af verdenshavene beskyttet mod menneskelig udnyttelse. I årevis har Greenpeaces arbejdet for at at få indført en global havtraktat, der gør det muligt at skabe beskyttede havområder, som skal sikre at mindst en tredjedel af de internationale farvande beskyttes inden 2030.  En aftale, der kan bane vejen for, at mindst 30 procent af verdenshavene beskyttes mod menneskelig aktivitet som blandt andet overfiskeri, minedrift på havbunden, olieboringer og plastikforurening.

Det er endelig lykkes. Havene har fået deres egen “Paris-aftale”. Det er en kæmpe sejr for den globale biodiversitet og en af vor tids største indsatser for natur og miljøbeskyttelse. Og det er takket være støtten fra over 5.5 millioner af mennesker verden over, at vi nu kan glæde os over resultatet.

I mellemtiden er en ny trusset for havet dukket op: Dybhavsminedrift. Minedrift på havbunden er en ny risikabel og ultra-ødelæggende udvindingsindustri, som er ved at tage form. Underskriv vores kampagne for at stoppe dybhavsminedrift, før det starter her.

dybhavsminedrift
Stop minedrift på havbunden, før det er for sent

Dybhavsminedrift truer livet i havet. Den gode nyhed er, at vi har mulighed for at stoppe denne destruktive industri, før det er for sent.

Vær med