Selvom et overvældende antal lande støttede oprettelsen af verdens største havreservat i Antarktis, valgte Norge, Rusland og Kina at bremse forslaget. Greenpeace fortsætter dog kampen for at beskytte Antarktis – med støtte fra næsten tre millioner mennesker verden over.
Flere ugers forhandlinger i Hobart, Australien, resulterede torsdag i et nej til etableringen af verdens største havreservat i Antarktis, da Norge, Rusland og Kina stemte imod.
Med forslaget ønskede et overvældende flertal på 22 lande i Den Arktiske Havkommission at beskytte den helt unikke natur og det ikoniske dyreliv i Weddelhavet og et område i Antarktis, der er cirka fem gange så stort som Tyskland.
“Dette var en historiske mulighed for at skabe verdens største beskyttede område i Antarktis: Til beskyttelse af dyrelivet, bekæmpelse af klimaforandringer og forbedring af vores haves sundhed,” siger Frida Bengtson fra Beskyt Antarktis-kampagnen.
Forslaget om det nye havreservat bygger på solide, videnskabelige anbefalinger – men disse valgte flere lande ifølge Frida Bengtson at ignorere:
“I stedet for at argumentere ud fra et videnskabeligt grundlag, valgte nogle delegationer, såsom Kina og Ruslands, at bruge taktikker til at trække forhandlingerne i langdrag, så der næsten ingen tid var til en reel drøftelse af beskyttelsen af Det Antarktiske Hav,” siger Frida Bengtson.
I forbindelse med kampen for at beskytte naturen og dyrelivet i Antarktis har Greenpeace fået støtte fra mere end 2,7 millioner mennesker, heriblandt en række verdenskendte skuespillere og musikere.
Den store opbakning har ifølge Sune Scheller, projektleder hos Greenpeace i Danmark, blandt andet været med til at sikre, at Antarktis nu er kommet højt på den globale dagsorden, og at krill-industrien har indvilget i at holde sig væk fra vigtige yngleområder.
“Det er en utrolig præstation, og vores samlede og fælles stemme er nu stærkere end nogensinde før,” siger Sune Scheller.
Greenpeace vil nu kæmpe videre for havreservatet i Antarktis og for en stærk, global og juridisk bindende FN-havtraktat, der skal sikre, at mindst en tredjedel af verdens oceaner beskyttes gennem oprettelsen af nye havreservater i de internationale farvande.