MY Esperanza in the Indian Ocean. © Will Rose / Greenpeace
Vil du gøre mere?
#Havbeskyttelse Beskyt verdenshavene

Livet på jorden har brug for sunde verdenshave, men de er udfordret af mange trusler. Derfor er der brug for beskyttelse.

Vær med ×

I Danmark er de fleste af os tæt knyttede til havet. Vi er måske vokset op med sommer og badestrande, roning, eller fiskeri. Det er svært at forestille sig en fremtid, hvor vandet ikke er til at opholde sig i, eller leve af. Men vores oceaner er under massivt pres fra klimaændringer, overfiskeri, minedrift og forurening.

Det er især på internationalt politisk niveau, der skal sættes ind, og derfor arbejder Greenpeace lige nu for sikre en global havtraktat i FN. Alligevel kan vi som borgere og forbrugere støtte op om beskyttelsen af vores hav. Her finder du fem forslag til ting, du kan gøre.

1. Skriv under for en FN-traktat om beskyttelse af de internationale farvande. Flere end 400.000 har allerede skrevet under, og hver en underskrift bringer os tættere på målet. Skriv under her.

Læs mere om, hvorfor vi skal have en havtraktat her.

2. Køb kun bæredygtig fisk. Industrielt overfiskeri har nær udryddet hele arter og truer adskillige andre. Bundtrawl ødelægger havbunden, og nettene hiver ukritisk alle fisk, fugle, delfiner og skildpadder med sig. Undgå at spise fisk, der ikke er fanget bæredygtigt. For danske fisk kan du spørge din fiskehandler, om de fører fisk fra skånsomme kystfiskere. Når det kommer til tun, er den mindst udsatte art skipjack, mens du helt bør undgå at købe gulfinnet og storøjet tun.

3. Undgå engangsplastik. Vores have – og dyrelivet i og omkring dem – er ved at drukne i unødvendig, masseproduceret engangsplastik. Læs vores plastikguide her.

4. Støt retsagen mod den norske regering. Greenpeace har lagt sag an mod den norske regering, og i november skal vi igen i retten. Norge fortsætter ufortrødent med at bore efter olie, længere og længere ind i det hidtil uberørte Arktis. Vær med til at stoppe det nu!

5. Sæt kryds for klimaet. Temperaturstigningerne er en de største trusler mod vores oceaner. Klimaforandringerne skal bremses på politisk niveau, og det kommer til at kræve mod at skabe de nødvendige, drastiske ændringer, der skal til for at holde temperaturstigningerne under 1,5 grader. Sæt dit kryds for klimaet til kommende valg på europæisk, nationalt, og lokalt plan.

Læs også: Partiledere er gjort gamle og sender undskyldning på Greenpeace-valgplakater