Der er mange gode grunde til at holde af vores naboland. Norge har en fantastisk natur med sneklædte fjelde, urgamle skovle og pragtfulde fjorde, og er det land i verden, hvor elbiler udgør den største andel af bilparken. Men Norge borer desværre også massivt efter olie og er verdens syvende største eksportør af klimaødelæggende CO2-udledninger.

Greenpeace-skibet Rainbow Warrior i Bergen, Norge.

 

Norge er dog samtidig et land med en massiv olieeksport.

Mens mennesker i hele verden samles for at kræve klimahandling og at afhængigheden af fossile brændsler stoppes, fortsætter Norges regering med at give tilladelser til at efterforske og udvinde olie i nye områder. Dette er ikke alene samvittighedsløst midt i en klimakrise, vi er også overbeviste om, at det er i strid med Norges grundlov.

Du kan måske huske, at vi i 2017 sammen med den norske ungdomsorganisation Natur og Ungdom tog den norske regering i retten? Nu appellerer vi sagen. Vi opgiver ikke kampen for at holde den norske olie i undergrunden. Her er hvorfor:

1. Det er i konflikt med Norges grundlov og Paris-aftalen

Isskulptur med §112 af Norges grundlov indgraveret uden for Byretten i Oslo.

 

Artikel §112 i den norske grundlov anfører:

“Alle mennesker har ret til et miljø, som gavner helbredet, og til en natur, hvis produktionsevne og mangfoldighed bevares. Der skal disponeres over naturens ressourcer ud fra langsigtede og grundige betragtninger, som sikrer denne ret også for fremtidens generationer.”

At åbne nye områder for olieboringer er klart i strid med den grundlæggende ret. I første runde af retssagen medgav retten, at §112 giver ret til et sundt miljø, at regeringen har ansvar for at sikre denne ret, og at den kan håndhæves i retten. Alligevel valgte retten at give medhold til regeringens begrundelser for at fortsætte olieefterforskningen.

Fortsat olieefterforskning er derudover i direkte strid med den international klimaaftale fra Paris, som Norge er del af.

2. Ude af øje, ude af sind – Norsk olie afbrændes uden for landets grænser

Det er tilsyneladende Norges regerings filosofi, at ude af øje også er ude af sind. De fremfører, at Norge ikke er ansvarlig for CO2-udledningerne fra norsk olie, når den afbrændes uden for landets grænser.

Men olie er olie, og lige meget hvor den afbrændes, tænder den op under klimakrisen.

Dette er kernen i det norske olieproblem – Norge er en oliegigant og verdens syvende største eksportør af klimaødelæggende udledninger, alligevel nægter Norge at tage ansvar for sin rolle i den globale klimakrise og sin forpligtelse i forhold til Paris-aftalen.

3. Vi har allerede fundet mere olie, end vi har råd til at brænde af

Aktivister fra Greenpeace protesterer mod en Statoil-boreplatform i en fjord i det nordlige Norge.

 

Vi er på et kritisk tidspunkt i historien. Vi er midt i en klimakrise. Men olieselskaber som norske Equinor (tidligere Statoil) fortsætter efterforskningen efter mere olie og borer os bogstavelig talt dybere og dybere ind i krisen. Videnskaben siger klart: Vi har allerede fundet langt mere olie, end vi har råd til at afbrænde.

Også herhjemme er der brug for at presse regeringen til at lytte til forskernes klima-alarm. Den danske regering sidder lige nu med ansøgninger fra fire olieselskaber, der vil lede efter ny olie og gas i Nordsøen. Klima- og energiminister Dan Jørgensen har en enestående mulighed for at trække i nødbremsen og sige nej til at udvide og forlænge den danske oliejagt.

Læs også: Stop jagten på olie og gas i Nordsøen

4. Klimaforandringer er made in Norway

Skovbrande nær Irkutsk Regionen i Rusland

 

Ekstreme vejrfænomener bliver stadig voldsommere og sværere at forudsige og kontrollere. I sommers spredte orkanen Dorian død og ødelæggelser i Bahamas. Imens ødelagde voldsomme skovbrande store områder af de livsvigtige skove i Sibirien, Amazonas og Indonesien – nogle af vores vigtigste værn mod klimaforandringer.

Norge, der er et af verdens rigeste lande, kan ikke fortsætte med at ignorere, at landets rolle som storproducent af olie og gas bidrager til død og ødelæggelser, som rammer de fattigste og mest sårbare samfund hårdest.

5. Vi er nødt til at kæmpe for klimaretfærdighed

Åbningen af den historiske retssag mod arktisk olie foran retsbygningen i Oslo.

 

Med denne historiske retssag, træder en ny generation frem for at holde politikerne til ansvar og stoppe olieselskabernes ødelæggelse af vores fremtid. En sejr i retten vil betyde aflysning af olieboringer i nye områder i Arktis og potentielt sikre, at millioner af tønder olie bliver i undergrunden i stedet for at forurene vores atmosfære.

Derudover kan sagen skabe præcedens, så endnu flere fossile projekter bliver stoppet. For denne retssag er en del af en bølge af sager, hvor klimakampen kæmpes i retssalene for at holde regeringer og virksomheder ansvarlige. Lige nu er der over 600 aktive klimaretssager i 28 lande, som er rejst af individer eller civilsamfundsorganisationer.

Hvad vil du sige til de olieselskaber og regeringer, som med kortsigtet fokus på profit svigter ansvaret for vores fremtid?

Skriv dit klima-vidnesbyrd her – så sørger vi for, de hører det.