Vil du gøre mere?
#Forbrug #Greenwashing #Landbrug Stop Danish Crowns Greenwashing

Vær med til at stoppe Danish Crowns greenwashing. Skriv under på klagen nu.

Vær med ×

Danish Crown har med sin største kampagne nogensinde “Klimakontrolleret Gris” sat nye standarder for greenwashing. Det klager Greenpeace nu over til Forbrugerombudsmanden. Skriv under på klagen og vær med  til at sende et klart signal om, at Danish Crowns vildledning er uacceptabel og skal stoppes.

Godt lyder det, i Danish Crowns indpakning, men selskabet fylder kølediske og forbrugere med greenwashede budskaber uden dokumenteret bund i virkeligheden. Selskabet kan ikke bakke op, at deres svinekød skulle være mindre klimaskadeligt end andet kød.

Greenpeace sender i dag en klage til Forbrugerombudsmanden over Danish Crowns kampagne for “Klimakontrolleret gris”, der er slagterikoncernens største kampagne nogensinde og greenwashing af værste skuffe. 

Samtidig går vi i luften med hjemmesiden greenpeace.dk/danishcrown, hvor vi sætter Danish Crowns greenwashing under lup, og hvor du kan hjælpe os med at få kampagnen stoppet ved at skrive under på klagen. 

“Greenwashing er, når virksomheder prøver at markedsføre miljøskadelige produkter som bæredygtige. Problemet er vokset markant i takt med, at forbrugerne er blevet mere klimabevidste og efterspørger bæredygtige produkter. Det frister nogle virksomheder til at pakke deres varer grønnere ind, end varerne reelt er for ikke at miste markedsandele,” siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace og tilføjer: 

“Danish Crowns “Klimakontrolleret Gris” er et præmieeksempel på greenwashing. Slagterikoncernen er gået mange kilometer over grænsen med denne kampagne, og det er vigtigt, at vi siger fra over for vildledning i så voldsom grad, som det er tilfældet her.”

Greenpeace har set Danish Crowns “klimakontrolleret gris”-kampagne i sømmene og ruller anklagerne og dokumentationen ud i Børsens tophistorie, der har fået forsiden. Tiden kalder på reel klimahandling – ikke bluf, der skader den grønne omstilling.

Papirtynd dokumentation

“Klimakontrolleret Gris” har fyldt landets gadebilleder, tv-og radioflader, sociale medier, aviser og butikker siden sommeren 2020 og vil ifølge Danish Crown gøre det i lang tid fremover. 

Greenpeace har gravet i kampagnens påstande i mange måneder blandt andet ved at anmode Danish Crown om dokumentation i henhold til markedsføringslovens §13. Vores undersøgelse viser, at dokumentationen bag kampagnens påstande er papirtynd. 

Kampagnens mest centrale budskab er, at Danish Crowns svinekød er “klimakontrolleret”, som er et selvopfundet begreb, der ifølge virksomheden betyder, at landmændene, der leverer svinekødet til Danish Crown, har forpligtet sig til at halvere deres klimaaftryk inden 2030, og at deres arbejde for at mindske klimaaftrykket løbende vil blive kontrolleret af en uafhængig certificeringsvirksomhed. 

Det er det, Danish Crown vil gøre opmærksom på med mærket, hvor der står “Klimakontrolleret Gris”. Men vores undersøgelse viser, at det ikke er et krav fra Danish Crowns side, at landmændene skal halvere deres klimaaftryk i 2030, siger Kristine Clement. 

“Danish Crown indrømmer, at der ikke er lavet nogen kontrakt med landmændene om målene for mindskning af klimaaftrykket, og at målene ikke er forpligtende i juridisk forstand. De skal mere forstås som motivation og inspiration,” siger Kristine Clement. Hun tilføjer:

“At Danish Crowns svinekød er klimakontrolleret, betyder derfor reelt bare, at svinekødet kommer fra landmænd, der har sat sig nogle ikke-bindende målsætninger.”

“Derudover har der endnu ikke været en eneste kontrol af, om landmændene har nået deres målsætninger endnu, selvom Danish Crown allerede er i fuld gang med at sælge deres kød som klimakontrolleret.”  

Danish Crowns greenwashing modarbejder grøn omstilling

Foruden den påståede klimakontrol markedsfører Danish Crown blandt andet, at dansk gris har mindsket sit klimaaftryk med 25 procent siden 2005, og at det er “mere klimavenligt, end du tror” og end svinekød fra konkurrerende producenter. 

Danish Crowns dokumentation for de påstande er dog også papirtynd, påpeger Kristine Clement og pointerer, at virksomhedens greenwashing modarbejder den grønne omstilling.

“Danish Crowns markedsføring er direkte skadelig for opfyldelsen af Danmarks klimamål, og den risikerer at forsinke den nødvendige omstilling af vores kostvaner til markant mindre kød. Flere analyser peger på, at danskerne synes, det er svært at vide, hvad der klimamæssigt er de bedste valg. Ved at vildlede befolkningen om klimapåvirkningen ved dansk svinekød, bidrager Danish Crown til den forvirring, og forbrugerne bliver ladt i stikken.”

Stop greenwashing – skriv under på klage til Forbrugerombudsmanden

Du kan læse mere om, hvorfor vi mener, at Danish Crowns kampagne skal trækkes tilbage og hjælpe os ved at skrive under på vores klage til Forbrugerombudsmanden her.