Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er 9be7bf6a-safer-petition-page-eng.jpg

Den forladte og rustskadede megatanker FSO Safer i Det Røde Hav uden for Yemen risikerer at forårsage en af de værste oliekatastrofer i menneskehedens historie. 

Sådan en ulykke ville have forfærdelige konsekvenser for miljø, økonomi og nogle af verdens mest udsatte mennesker. 

Greenpeace handler for at olien ombord skal flyttes på en sikker måde og kræver hurtig og bestemt handling fra verdenssamfundet nu.

Den rustskadede megatanker FSO Safer indeholder 1,1 millioner tønder (140.000 ton) råolie og har i de seneste 7 år ligget forladt i Det Røde Hav uden for det krigsramte Yemen. 

Olietankeren blev bygget i 1976 og blev solgt til Yemens regering i 1988 og var sidst i brug i 2014, da den blev brugt af American Bureau of Shipping (ABS). På grund af krigen er den blevet liggende for anker uden for kysten i Yemen og er ikke blevet inspiceret siden da. Nu er den klassificeret som ubrugelig.

Yemenitiske fiskere, som tager fangsten med fra deres både ved en strand ved Det Røde Havs kyst i Khokha-distriktet i Yemens vestlige provins Hodeida, 
september 2006. © Khaled Ziad / AFP via Getty Images
Yemenitiske fiskere, som tager fangsten med fra deres både ved en strand ved Det Røde Havs kyst i Khokha-distriktet i Yemens vestlige provins Hodeida,
september 2006. © Khaled Ziad / AFP via Getty Images

Efter 7 år forsømmelse er skroget i gang med at ruste i stykker, og grundlæggende sikkerhedssystemer er holdt op med at fungere for flere år siden. At den ikke allerede er årsag til en miljøkatastrofe skyldes et minimal akut vedligeholdelse, som mirakuløst lykkes i at holde Safer flydende. Men der er indtruffet lækager, den mest alvorlige i maj 2020, hvor havvand strømmede ind i skibets motorrum.

Greenpeace udgav for nyligt en undersøgelse (link) om skibets tilstand, som viste, at en olielækage eller eksplosion ombord  på FSO Safer ville få enorme konsekvenser for mennesker og miljø i Yemen og Det Røde Hav. Vi glæder os over den seneste indgåede aftale om, at olien skal overføres fra FSO Safer til en anden tanker, men mens vi afventer handling, så fortsætter skibets tilstand med at blive forværret, og mangelfulde forberedelser til en oliekatastrofe er meget urovækkende. 

Greenpeace har krævet, at en indeslutningbom og andet kampudstyr placeres omkring FSO Safer, hvilket ville fungere som en første forsvarslinje, som forhindrer et potentielt udslip fra at sprede sig, og vil lette en eventuel redningsaktion.

Mennesker og miljø skal beskyttes

I Yemen foregår en humanitær katastrofe. På grund af krig og klimakrise lever 17,4 millioner mennesker med lav vand- og fødevaresikkerhed, og yderligere 7,3 millioner mennesker risikerer at sulte ihjel, før året er omme.

Den 25. januar 2022 blev cirka 400.000 liter råolie skyllet ud fra en strand i Mae Ramphueng i Thailands Ravong-provins. Dette er efter en lækage fra en 
undervandsrørledning ejet af Chevron. © Chanklang Kanthong / Greenpeace
Den 25. januar 2022 blev cirka 400.000 liter råolie skyllet ud fra en strand i Mae Ramphueng i Thailands Ravong-provins. Dette er efter en lækage fra en
undervandsrørledning ejet af Chevron. © Chanklang Kanthong / Greenpeace

Disse mennesker har allerede mistet de mest grundlæggende menneskerettigheder som tryghed, mad og vand, og nu risikerer truslen fra olietankeren at forværre situationen yderligere for nogle af verdens mest udsatte mennesker. 

Samtidig ville det også indebære en miljøkatastrofe, som ville ødelægge unikke koralrev og økosystemer samt de økosystemstjeneser,  de bidrager med.

I februar 2022 skete en større olieulykke på et tankskib på det Repsol-drevne La Pampilla-raffinaderi, efter at vulkanudbruddet i Tonga forårsagede en kraftig bølge. 
Skibet mistede omkring 11.900 tønder olie ud for Limas kyst. Den peruvianske regering erklærede undtagelsestilstand, efter at 21 strande på Stillehavskysten blev forurenet af olieudslippet. © Musuk Nolte / Greenpeace
I februar 2022 skete en større olieulykke på et tankskib på det Repsol-drevne La Pampilla-raffinaderi, efter at vulkanudbruddet i Tonga forårsagede en kraftig bølge.
Skibet mistede omkring 11.900 tønder olie ud for Limas kyst. Den peruvianske regering erklærede undtagelsestilstand, efter at 21 strande på Stillehavskysten blev
forurenet af olieudslippet. © Musuk Nolte / Greenpeace


Situationen er meget alvorlig, men der findes løsninger. Det kan lade sig gøre at forhindre katastrofen fra at indtræffe, og Greenpeace har udviklet en plan for, hvordan det skal foregå – nu skal vi fortsætte med at skabe opmærksomhed og presse magthaverne til at handle på den.

Hvad sker der nu? 

  • Tilkendegivelsen af en to måneder lang våbenhvile åbner op for en vigtigt mulighed for at overføre olien fra FSO Safer til en anden tanker. 
  • Det haster – overførslen bliver nødt til at ske før oktober, da vejrforholdene udgør en stor udfordring og kan forhindre indsatsen.
  • Operationen mangler finansiering, der er brug for 80 millioner dollars, i øjeblikket er der omkring 40 millioner dollars. En lille sum, fordi oprydningen af ​​olieulykken alene ville koste 20 millioner dollars, og det inkluderer ikke alle de forsyninger og økosystemtjenester, der ville gå tabt.
  • Der vil blive afholdt en konference i Holland d. 20. April med det formål at forsøge at indhente det manglende kampital. 
  • Greenpeace vil fortsætte med at stille opmærksomme spørgsmål og handle indtil olien er flyttet fra FSO Safer.

Vores regeringer skal stoppe med at investere i fossile brændsler

Det her er desværre kun ét eksempel på, at olie udsætter vores verden for store risici. Olie har gang på gang sat vores verden i brand. Den har finansieret enevoldsherskere og diktaturer, skabt uretfærdigheder og fattigdom, og forårsaget forureninger og klimakrise.

Og det er fuldstændig uacceptabelt at vores regeringer fortsætter med at investere i fossile brændsler, som forårsager enorm lidelse over hele verden, og på den måde umådelige risici mod allerede udsatte mennesker, som dem i Yemen.

Den nye IPCC-rapport fastslog at vedvarende energikilder kommer til at være en nøgle til at forhindre klimakrisen,  og at den også vil komme til en lav pris eller billigere end fossile brændstoffer.

En grøn omstilling er altså mulig, og løsningen findes inden for rækkevidde – nu mangler der bare politisk vilje. Og Greenpeace kommer til at fortsætte med at presse magthavere for en grøn omstilling, som kommer alle mennesker til gode, i stedet for kun et fåtal af individer og virksomheder, som i dag tjener store penge på at fortsætte med at forbrænde fossile brændsler.

Vil du være med os i kampen for en bedre, tryggere og mere holdbar verden? Bliv månedlig donor i dag – din støtte betyder alt.  Bliv månedlig donor

Støt Greenpeace

Greenpeace er verdens største uafhængige miljøorganisation og har i snart 50 år arbejdet for at give vores fantastiske planet en stemme. Vi accepterer hverken penge fra stater eller virksomheder, hvilket gør os i stand til at være en uafhængig stemme, der alene taler for miljøets interesser. Derfor er økonomiske bidrag fra mennesker som dig også helt uundværlige.

Vær med