Kan du huske vores kampagne for at afgifte modetøjsindustrien? Måske er du begyndt at tænke på, hvordan det egentlig går for de 18 store tøjproducenter, der har forpligtet sig til at afgifte deres produktion? Og hvad med danske Bestseller i hvis tøj vi afslørede sundhedsskadelige kemikalier, men som endnu ikke har villet forpligte sig til at afgifte?

Vi har netop offentliggjort en online platform, Detox Catwalk, hvor du kan holde øje med, hvordan virksomhederne klarer sig.

Vores Catwalk viser, at nogle af de virksomheder, som var først til at forpligte sig til at afgifte deres produktion, slet ikke har levet op til deres løfter. Det drejer sig om de tre sportstøjsgiganter Nike, adidas og kinesiske Li Ning. Mens andre tøjproducenter har haft travlt med konkrete forbedringer, er de tre sværvægtere ikke kommet længere end til gyldne løfter på papiret. Og det er lidt ironisk, at netop de virksomheder, der fortæller os: “Just do it” og “Impossible is nothing”, også er de virksomheder, der har vist sig at brillere i grønvask.

Heldigvis er grønvaskerne dog i undertal. Det glæder mig, at svenske H&M sammen med flere andre store virksomheder som Mango og Inditex (der ejer Zara) har vist lederskab og allerede gennemført konkrete forbedringer. De er gået foran og har stoppet brugen af flere skadelige kemikalier i deres produktion. De har også skabt større gennemsigtighed om deres produktionskæder ved at offentliggøre udledningsdata fra deres underleverandører.

Desværre findes der også stadig en række store modetøjsvirksomheder, som nægter at tage detox-udfordringen alvorligt. Virksomheder, der ingen fremskridt har gjort på trods af, at vi sidste år afslørede, hvordan deres produktion bidrager til kemiskandalen. En af disse virksomheder er danske Bestseller, der bl.a. står bag mærkerne Vero Moda, Jack & Jones, Name It og Only.

Men selvom der stadig findes virksomheder, der hænger fast i en gammeldags giftafhængighed, så har vores kampagne de sidste to år vist, at det er muligt at fremstille smart og moderigtigt tøj uden at forgifte vores planet, og at vi med din hjælp faktisk kan få en hel industri til at rykke sig i retningen af en fremtid fri for forurening. Tusind tak for det!

Selvom det stadig kommer til at tage nogle år, før alt vores tøj bliver giftfrit, så er de store fremskridt, som dele af tøjindustrien allerede har gjort, et lyspunkt i en tid, hvor vores 30 venner sidder fængslet i Rusland, fordi de forsøger at påvirke en helt anden industri.

Du kan lære mere om tekstilindustriens forurening i denne video.