Traagiset tapahtumat Kreikassa. Ruotsin poikkeukselliset metsäpalot, jotka vasta viikkojen sammutustöiden jälkeen ollaan saamassa hallintaan. Venäjällä palaa valtava määrä metsää.


Metsäpaloja Ruotsissa 17. heinäkuuta 2018. © Planet.com 2018-07-17

 
Ihmisten mielessä on ollut luonnollinen kysymys. Onko tämä ilmastonmuutoksen syytä?
Vastaus on kyllä. Ilmastonmuutos on yksi osatekijä, joka tekee paloista aikaisempaa todennäköisempiä. Kun äärimmäiset sääilmiöt – tässä tapauksessa kuivuus – lisääntyvät, palon vaara kasvaa.

Mekanismi toimii valitettavasti myös toisin pain. Vaikka metsäpalot ovat myös luonnon tapa uudistaa metsää, rajut ja laajat metsäpalot niin pohjoisissa kuin trooppisissa metsissä hävittävät elintärkeää hiilinielua ja vapauttavat hiiltä suuret määrät ilmakehään.

Metsäpalot eivät siis ole vain paikallinen tragedia. Suorat päästöt metsäpaloista ovat jopa 25 prosenttia kaikista vuosittaisista päästöistä. Nämä päästöt ovat ilmastoneuvotteluilta piilossa, sillä niitä ei vielä oteta päästölaskennassa täysimääräisesti huomioon.

Tänä vuonna Venäjällä on palanut jo 13 miljoonaa hehtaaria ja yli kolme miljoonaa hehtaaria palaa edelleen. Palanut alue on enemmän kuin kolmasosa Suomen pinta-alasta. Vain osaa näistä edes yritetään sammuttaa. NASA:n mukaan Venäjän metsäpalojen savu on tänä vuonna kiertänyt puoli maapalloa. Tuulet vievät myös mustaa hiiltä Arktikselle, mikä pahentaa edelleen ilmastonmuutosta.

Myös Ruotsissa on pahimmillaan palanut yli 60 paikassa yhtäaikaa. Vaikka Suomi on tähän mennessä selvinnyt lähinnä säikähdyksellä, Ruotsin kokemus on hyvä muistutus siitä, että emme ole kunnolla varautuneet tällaisiin kuiviin ja kuumiin kesiin.

Onneksi jotain on tehtävissä. Me voimme Suomessa olla ylpeitä varovaisuudestamme, mutta maailmanlaajuisesti noin 90 prosenttia paloista on ihmisen sytyttämiä – yleensä siis puhdasta huolimattomuuta.

Jotta asia saisi ansaitsemansa huomion, Pariisin sopimuksen soveltamisessa on palot otettava laskennassa täysimääräisesti huomioon.


Greenpeacen vapaaehtoinen Anna Baskakova harjoittelemassa metsäpalojen sammuttamista harjoitusleirillä Laatokan saaristossa Venäjällä. © Maria Vasilieva / Greenpeace

 
Käytännön tasolla voit myös auttaa Greenpeacen aktivisteja sammuttamaan paloja. Greenpeace on vuosien ajan kouluttanut Venäjällä vapaaehtoisia metsäpalojen sammuttajia.
Ja ennen kaikkea voit auttaa pitämään pohjoiset metsämme hyvässä kunnossa. Tutustu ja tule mukaan.