Kaikki alkoi kun joukko aktivisteja halusi estää ydinräjäytyksen

Vuonna 1971 joukko aktivisteja hankki vanhan troolarin tarkoituksenaan estää ydinräjäytys Amtchitkan saarella Alaskassa. Ympäristötuhon todistaminen ja näkyväksi tekeminen oli tehokasta: ydinkokeet Amtchitkalla lopetettiin samana vuonna. Rohkea toiminta – tarvittaessa kansalaistottelemattomuuden avulla – on tuonut vuosikymmenien aikana merkittäviä tuloksia.

Nykyään Greenpeace on kansainvälinen järjestö ja osa maailmanlaajuista ympäristöliikettä. Olemme esimerkiksi olleet järjestämässä valtavia ilmastomarsseja eri maanosissa ja kampanjointimme yhdessä muiden järjestöjen ja kansalaisten kanssa sai aikaan YK:n kansainvälisen mertensuojelusopimuksen.

Toiveikkuus ja halu toimia, jotka innoittivat ensimmäistä Greenpeacen matkaa, näkyvät nykyään monessa: kamppailuissa Amazonin sademetsän ja valtamerten puolesta, metsäpalojen dokumentoinnissa Australiassa ja Aasiassa, toiminnassa laitonta liikakalastusta vastaan Länsi-Afrikassa, vihreinä uudelleenrakennushankkeina Ukrainassa, ja ilmasto-oikeudenkäynneissä sekä kampanjoinnissa päästöjen vähentämiseksi ympäri maailmaa.

Juuri nyt luonnon monimuotoisuus katoaa yhä nopeammin ja ilmastokriisi aiheuttaa tuhoja ympäri maailmaa. Tarvitsemme laajoja, ihmiset yhdistäviä toimia enemmän kuin koskaan. Meidän tulee toimia yhdessä, nyt.

Voittoja vuosien varrelta, eri puolilta maailmaa

Viidenkymmenen vuoden ajan – kaikilla maailman mantereilla ja merillä – olemme todistaneet elinympäristömme hävittämistä ja asettuneet sen tuhoamisen tielle. Olemme tutkineet ja dokumentoineet ympäristötuhoa ja -rikoksia. Olemme tehneet tieteellistä tutkimusta, puolustaneet ympäristöä oikeudessa ja lobanneet sen puolesta. Olemme yrittäneet, epäonnistuneet ja yrittäneet uudestaan. Mutta olemme myös onnistuneet lukuisia kertoja!

Greenpeacen ensimmäisiä aktivisteja © Greenpeace / Robert Keziere

Greenpeace ja 50 vuotta ilmastolle, ympäristölle ja luonnolle

On kulunut 50 vuotta siitä, kun pieni ympäristönsuojelijaryhmä astui kalastusveneeseen pysäyttääkseen ydinkokeen, jolla ei he tiesivät olevan sijaa vihreässä ja rauhallisessa maailmassa. Siitä lähtien Greenpeace on yhdessä ihmisten kanssa ympäri maailmaa työskennellyt vihreiden muutosten puolesta kestävämmän ja rauhallisemman planeetan puolesta.

Useita Greenpeacen menestystä vuosien varrella on koottu tänne:

Näytä aikajana koko näytöllä