Greenpeacen ensimmäisten aktivistien tavoitteena oli pysäyttää Yhdysvaltojen Amchitkalle suunnittelema ydinkoe väkivallattoman suoran toiminnan keinoin. Vaikka rannikkovartiosto pysäytti aluksen ja ydinräjäytys toteutettiin, aktivistien teko sai aikaan kansanliikkeen ydinkokeita vastaan. Ihmisten laajan painostuksen seurauksena päättäjät taipuivat lopettamaan ydinkokeet Amchitkalla, ja saari on luonnonsuojelualue vielä tänäkin päivänä.

Ensimmäinen voitto oli saavutettu.

50 vuotta myöhemmin Greenpeace on kansainvälinen järjestö ja osa maailmanlaajuista ympäristöliikettä.

Toiveikkuus ja halu toimia, jotka innoittivat ensimmäistä Greenpeacen matkaa, näkyvät nykyään monessa: kamppailuissa Amazonin sademetsän ja Tyynenmeren puolesta, metsäpalojen sammuttamistöissä Siperiassa, toiminnassa laitonta liikakalastusta vastaan Länsi-Afrikassa ja kampanjoinnissa päästöjen vähentämisen puolesta ympäri maailmaa.  

Juuri nyt luonnon monimuotoisuus katoaa yhä nopeammin. Ilmastokriisi aiheuttaa tuhoja ympäri maailmaa. Tarvitsemme laajoja, globaaleja toimia enemmän kuin koskaan. Meidän tulee toimia yhdessä.

Silti silloin tällöin on hyvä katsoa taaksepäin ja ammentaa siitä, mitä olemme oppineet 50 vuodessa.

Nyt on se hetki, kun mukaan tarvitaan meidät kaikki. Jatketaan yhdessä kamppailua kaiken sen puolesta, mitä rakastamme.

Tärkeimmät voitot ja tapahtumat

Viidenkymmenen vuoden ajan – kaikilla maailman mantereilla ja merillä – olemme todistaneet elinympäristömme hävittämistä ja asettuneet sen tuhoamisen tielle. Olemme tutkineet ja dokumentoineet ympäristötuhoa ja -rikoksia. Olemme tehneet tieteellistä tutkimusta, puolustaneet ympäristöä oikeudessa ja lobanneet sen puolesta. Olemme yrittäneet, epäonnistuneet ja yrittäneet uudestaan. Ja olemme myös onnistuneet.

Lue voitoista ja muista tärkeistä tapahtumista blogistamme. Kartassa näet joitakin voittoja vuosien varrelta:

Teemme töitä kestävän tulevaisuuden puolesta 57 maassa, yhdessä tuhansien Greenpeacen työntekijöiden, kymmenien tuhansien vapaaehtoisten ja kymmenien miljoonien tukijoiden kanssa, osana globaalia ympäristöliikettä.

Toimintaamme ohjaavat yhteiset arvot. Otamme vastuun teoistamme ja toimimme väkivallattomasti. Olemme poliittisesti sitoutumaton, emmekä ota vastaan rahoitusta valtioilta tai yrityksiltä. Nostamme esiin ratkaisuja.

50 vuotta tarinoita

Juuri nyt, keskellä pandemiaa, meitä on muistutettu, ettei kukaan ole turvassa ennen kuin kaikki ovat turvassa. Olemme osa luontoa, emme siitä erillään. Meidän ei tule ainoastaan sovittaa elämämme mahtumaan planetaaristen rajojen sisäpuolelle, vaan meidän tulee varmistaa, että kaikenlainen elämä voi kukoistaa.

Jatketaan kamppailua yhdessä.

”On ihmeellistä, mitä muutama ihminen voi toiminnallaan saavuttaa.”
– Dorothy Stowe, yksi Greenpeacen perustajista