
Puoli vuosisataa tekoja ympäristön puolesta
50 vuotta sitten 12 aktivistia lähti seilaamaan kohti Alaskan Amchitkaa vanhalla kalastusveneellä, jonka lempinimeksi annettiin Greenpeace. Lue, mitä tapahtui seuraavaksi.
Greenpeacen ensimmäisten aktivistien tavoitteena oli pysäyttää Yhdysvaltojen Amchitkalle suunnittelema ydinkoe väkivallattoman suoran toiminnan keinoin. Vaikka rannikkovartiosto pysäytti aluksen ja ydinräjäytys toteutettiin, aktivistien teko sai aikaan kansanliikkeen ydinkokeita vastaan. Ihmisten laajan painostuksen seurauksena päättäjät taipuivat lopettamaan ydinkokeet Amchitkalla, ja saari on luonnonsuojelualue vielä tänäkin päivänä.
Ensimmäinen voitto oli saavutettu.
50 vuotta myöhemmin Greenpeace on kansainvälinen järjestö ja osa maailmanlaajuista ympäristöliikettä.
Toiveikkuus ja halu toimia, jotka innoittivat ensimmäistä Greenpeacen matkaa, näkyvät nykyään monessa: kamppailuissa Amazonin sademetsän ja Tyynenmeren puolesta, metsäpalojen sammuttamistöissä Siperiassa, toiminnassa laitonta liikakalastusta vastaan Länsi-Afrikassa ja kampanjoinnissa päästöjen vähentämisen puolesta ympäri maailmaa.
Juuri nyt luonnon monimuotoisuus katoaa yhä nopeammin. Ilmastokriisi aiheuttaa tuhoja ympäri maailmaa. Tarvitsemme laajoja, globaaleja toimia enemmän kuin koskaan. Meidän tulee toimia yhdessä.
Silti silloin tällöin on hyvä katsoa taaksepäin ja ammentaa siitä, mitä olemme oppineet 50 vuodessa.
Nyt on se hetki, kun mukaan tarvitaan meidät kaikki. Jatketaan yhdessä kamppailua kaiken sen puolesta, mitä rakastamme.
Tärkeimmät voitot ja tapahtumat
Viidenkymmenen vuoden ajan – kaikilla maailman mantereilla ja merillä – olemme todistaneet elinympäristömme hävittämistä ja asettuneet sen tuhoamisen tielle. Olemme tutkineet ja dokumentoineet ympäristötuhoa ja -rikoksia. Olemme tehneet tieteellistä tutkimusta, puolustaneet ympäristöä oikeudessa ja lobanneet sen puolesta. Olemme yrittäneet, epäonnistuneet ja yrittäneet uudestaan. Ja olemme myös onnistuneet.
Lue voitoista ja muista tärkeistä tapahtumista blogistamme. Kartassa näet joitakin voittoja vuosien varrelta:
Teemme töitä kestävän tulevaisuuden puolesta 57 maassa, yhdessä tuhansien Greenpeacen työntekijöiden, kymmenien tuhansien vapaaehtoisten ja kymmenien miljoonien tukijoiden kanssa, osana globaalia ympäristöliikettä.
Toimintaamme ohjaavat yhteiset arvot. Otamme vastuun teoistamme ja toimimme väkivallattomasti. Olemme poliittisesti sitoutumaton, emmekä ota vastaan rahoitusta valtioilta tai yrityksiltä. Nostamme esiin ratkaisuja.
50 vuotta tarinoita
Juuri nyt, keskellä pandemiaa, meitä on muistutettu, ettei kukaan ole turvassa ennen kuin kaikki ovat turvassa. Olemme osa luontoa, emme siitä erillään. Meidän ei tule ainoastaan sovittaa elämämme mahtumaan planetaaristen rajojen sisäpuolelle, vaan meidän tulee varmistaa, että kaikenlainen elämä voi kukoistaa.
Jatketaan kamppailua yhdessä.
”On ihmeellistä, mitä muutama ihminen voi toiminnallaan saavuttaa.”
– Dorothy Stowe, yksi Greenpeacen perustajista
Viimeisimmät blogit ja tiedotteet
-
Jouluksi toivon vain… Katso Greenpeacen vuoden huippuhetket sekä maapallon toivelista 🌍📜💝
Tähän aikaan vuodesta on usein tapana pysähtyä ja vilkaista taaksepäin: mitä kaikkea tulikaan tehtyä? Tänä jouluna yhteisellä planeetallamme on myös toiveita tulevasta. Lue ensin hienoista saavutuksista, joita me luonnonsuojelijat olemme maailmalla yhdessä saaneet aikaan ja katso lopuksi, löytyisikö maapallon toivelistalta toive, jonka toteuttamisessa voisit vielä auttaa.
-
50 vuotta muutosta: voittoja maailmalta ja Suomesta
Viisikymmentä vuotta sitten pieni joukko aktivisteja vastusti ydinkokeita ja tuli samalla luoneeksi Greenpeacen. Tässä blogissa nostamme esiin voittoja ja muita merkittäviä hetkiä vuosien varrelta inspiraatioksi tuleviin kamppailuihin.
-
Ylikulutuksen todellinen hinta
Maapallomme luonnonvarat eivät kestä, jos jatkamme ylikulutusta nykyiseen malliin. Mitä luonnonvarojen ylikulutukselle voi tehdä? Lue lisää blogista.
-
5 vinkkiä öljyjätiltä: Näin vaiennat ympäristöjärjestön!
Kiusaavatko ympäristöä ja alkuperäiskansojen oikeuksia puolustavat aktivistit öljyputkihankettasi? Ei syytä huoleen! Tässä viiden kohdan helppo strategia, jolla hiljennät ikävän ympäristöjärjestön ja lähetät samalla varoittavan viestin kaikille ihmisoikeus- ja ympäristöaktivisteille. Oppaana toimii Energy Transferin oikeusjuttu Greenpeacea vastaan.
-
Ympäristöjärjestöt pettyivät ehdotukseen metsiensuojeluohjelma METSOn jatkokaudesta: “Suomalaiset metsänomistajat ansaitsevat parempaa”
Järjestöjen mukaan METSOn seurantaryhmän esittämä ohjelmaluonnos ei vastaa Suomen kansainvälisiin sitoumuksiin eikä hallitusohjelman tavoitteisiin luontokadon pysäyttämisestä.
-
Old-growth forest logging resumed in Finland – Stora Enso breaking its sustainability promises
In March we warned that forestry giant Stora Enso’s products may contain traces of old growth forests. Well now we know that they do, with fresh proof from Kainuu, Finland.…