Tänään päättyneen budjettiriihen päätökset lupaavat isoja elvytysrahoja ilmastoinvestointeihin ja poistavat ilmastohaitallisia tukia. Silti siivottavaa myös jää. Turvekompromissi varmistaa turpeen polton puolittumisen vuosikymmenessä, mutta ilmasto- ja luontokriisin valossa tämä ei riitä. Myös luontoinvestoinnit on jatkossa nostettava aivan uudelle tasolle.

“Hallitukselta odotettiin ilmastolupausten lunastamista, ja niistä saatiin nyt osa. Se, että EU:n elvytysrahoista jopa puolet ohjataan vihreään siirtymään, päästökauppakompensaatio lakkaa, teollisuuden energiaverotuki poistuu ja työmatkaliikenteen kannusteita uudistetaan, on kaikki kotiinpäin ja vauhdittaa siirtymää ilmastokestävään yhteiskuntaan“, kommentoi Greenpeacen maajohtaja Hanna Paulomäki.

Isoin pettymys liittyy turpeen veropäätökseen, joka on kompromissina vahvempi kuin keskustan esitys, mutta heikompi kuin virkamiestyöryhmän esitys. Turpeen veroa korotetaan, mutta sen verotuki jää yhä suureksi. Päästökaupan hintasignaalia vahvistavalla lattiahinnalla on kuitenkin määrä taata, että turpeen kulutus vähintään puolittuu vuosikymmenessä.

“Turpeen verotuksen ympärillä käyty teatteri ja akrobatia on lähinnä surkuhupaisaa, kun tiedetään, että turpeen polton päivät ovat joka tapauksessa luetut. Päätös on vahvempi kuin pelkkä minimikorotus, mutta on selvää, että turpeen polton on loputtava nopeammin”, kommentoi Greenpeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen.

Luonnonsuojelun osalta budjetissa ei ole suuria läpimurtoja: aiemmin luvatusta rahoituksesta ei olla leikkaamassa ja myös kansallispuistoverkoston laajentamisen rahoitus turvataan. Silti viime päivinä näyttävästi uutisoitu paheneva luontokriisi ei näy tarpeeksi Suomenkaan budjetoinnissa.

“Luonnonsuojelurahat ovat edelliseen hallitukseen nähden korkealla, mutta tutkijoiden esittämiin tarpeisiin nähden yhä täysin riittämättömällä tasolla. Lisäksi julkista rahaa ohjautuu yhä monimuotoisuuden heikentämiseen, muun muassa ojitus- ja metsätietukina. Monimuotoisuuskriisin torjunta ei ole vieläkään poliittisella agendalla riittävän korkealla”, Hanna Paulomäki sanoo.

Lisätiedot

Kaisa Kosonen, ilmastoasiantuntija
[email protected]
050 368 8488

Hanna Paulomäki, Greenpeace Nordenin maajohtaja Suomessa
[email protected]
040 701 8933

Juuso Janhunen, tiedottaja
[email protected]
040 482 5541