Alkuperäiskansoilla on tärkeä rooli luonnon monimuotoisuuden suojelemisessa. Siitäkin syystä Greenpeace vaatii heidän oikeutensa tunnustamista ja turvaamista Kanadassa tänään alkavassa YK:n luontokokouksessa (CBD COP15).
Luonnon monimuotoisuuden suojelusta on mahdotonta puhua mainitsematta alkuperäiskansoja, sanoo Brasilian alkuperäiskansoista vastaava Greenpeacen koordinaattori Dinamam Tuxá.
”Alkuperäiskansojen hoitamat alueet ovat suojelluimpia, vaikka me alkuperäiskansat edustamme pientä osaa väestöstä. Jäämme kuitenkin päätöksenteon ulkopuolelle ja vaille oikeuksia alueillamme”, Tuxá sanoo.
Siksi Greenpeace vaatii, että tänään alkavassa YK:n luontokokouksessa (COP15) valtioiden hallitukset tunnustavat alkuperäiskansojen oikeudet selkeästi ja luovat näille nykyistä enemmän mahdollisuuksia osallistua luonnonsuojeluun.
Ainakin 30% maa- ja merialueista suojeltava
Greenpeacen mukaan COP15-kokous vaatii onnistuakseen pari muutakin asiaa.
Ensinnäkin kokouksessa on saatava aikaan maailmanlaajuinen tavoite suojella vähintään 30 prosenttia maa- ja 30 prosenttia merialueista vuoteen 2030 mennessä.
Toiseksi on päätettävä toimenpiteistä sekä oikeudenmukaisesta rahoittamisesta tavoitteiden toteuttamiseksi.
Lisäksi kehittyneiden maiden tulee tarjota kehitysmaille vähintään 100 miljardia dollaria vuodessa. Tuen on perustuttava ensisijaisesti julkisiin lähteisiin, ja ilmastorahoituksen kaksinkertaista laskemista on vältettävä.