Ilmakuva metsäpalosta Amazonin sademetsässä.

Syyskuussa Amazonin sademetsää tuhottiin 1455 neliökilometriä, mikä vastaa laajuudeltaan melkein Ahvenanmaan pinta-alaa. Jopa Belgiaa suurempi metsäalue on tuhottu Amazonilla kolmen viime vuoden aikana.

1455 neliökilometriä Amazonin sademetsää tuhottiin syyskuun aikana Brasilian kansallisen avaruustutkimusinstituutti INPE:n mukaan. Metsäkatoalue on 48 prosenttia suurempi kuin viime vuoden syyskuussa, ja laajin koskaan Amazonilla syyskuussa mitattu. Tänä vuonna Amazonilla on mitattu sekä ennätyksellisen suuria metsäpaloja että metsäkatoalueita. Vuoden 2022 tammikuusta syyskuuhun Amazonin alueelta on tuhottu yhteensä 8590 neliökilometriä sademetsää.

“Viime vuosina Bolsonaron hallitus on aktiivisesti heikentänyt ympäristön, alkuperäiskansojen ja demokratian tilaa Brasiliassa, mikä on lisännyt merkittävästi päästöjä ja vienyt maan vakaviin ongelmiin. Tämä tuhoisa toiminta ei saa jatkua”,  sanoo Brasilian Greenpeacen metsävastaava Cristiane Mazzetti.

Brasilian nykyinen hallitus on toimillaan kannustanut ihmisiä tuhoamaan lisää sademetsää, mikä on lisännyt alkuperäiskansoihin ja ympäristöaktivisteihin kohdistuvaa väkivaltaa. 176 alkuperäiskansan edustajaa murhattiin Brasiliassa viime vuonna kansalaisjärjestö CIMI:n julkaiseman selvityksen mukaan. Brasilia onkin yksi vaarallisimmista maista ympäristöaktivisteille, kertoo Global Witness -järjestön tekemä selvitys.

Yli 17 prosenttia koko Amazonin alankoalueesta on jo hakattu, mikä vie aluetta kohti keikahduspistettä. Mikäli 20–25 prosenttia Amazonista menetetään, alueen ekosysteemi tuhoutuu, selvittivät tutkijat Carlos Nobre ja Thomas Lovejoy tutkimuksessaan. Brasilian sademetsien massiivinen tuho lisää maan hiilidioksidipäästöjä. Noin 46 prosenttia maan päästöistä aiheutuu metsien hävittämisestä.

“Nykyinen hallitus on aiheuttanut peruuttamattomia vahinkoja Brasilian luonnolle, ja on uhka ilmastolle maailmanlaajuisesti. Vain kolmen viikon päästä brasilialaiset valitsevat uuden presidentin vaaleissa. Valinnalla on valtava merkitys metsillemme ja koko ilmastolle: mikäli nykyisenkaltainen politiikka jatkuu, se kiihdyttää Amazonin ekosysteemin romahtamista. Brasilialaisten on punnittava valintaansa tarkasti, ja äänestettävä ilmaston, metsien ja turvallisen ja oikeudenmukaisen tulevaisuuden puolesta”, Cristiane Mazzetti sanoo.

Kuvia Amazonin metsäpaloista elokuulta 2022

Lisätiedot:

Touko Sipiläinen, maajohtaja, Greenpeace Suomi, [email protected], 044 239 4404

Brasilian Greenpeacen mediakeskus: [email protected], +55 92 9480 3580

Diego Gonzaga, Greenpeace International, [email protected], +1 415 527 9440