Kuvassa metsämaisemaa järven rannalla Kivijärvellä Kuusamossa.
Avohakkuun uhkaama Kuusamon Kivijärven luonnonmetsä saatiin vihdoin pysyvään suojeluun. Kuva: Joni-Matti Kusmin.

Ympäristöministeri Maria Ohisalo kertoi tänään 30 000 hehtaarin lisäsuojelusta valtionmailla. Pysyvästi suojellaan esimerkiksi Oulujärven saaret, joiden hakkuusuunnitelmat peruuntuivat Greenpeacen ja muiden ympäristöjärjestöjen pitkäjänteisen työn myötä. Päätös metsien lisäsuojelusta on tärkeä askel oikeaan suuntaan.

“Tämä on rohkaiseva askel ja osoittaa, että päätöksiä valtion maiden suojelusta voidaan tehdä. Suojeltavien kohteiden joukossa on monia hakkuiden tähän asti uhkaamia hienoja luonnonmetsiä, mutta myös paljon jo käytännössä hakkuiden ulkopuolelle päätettyjä kohteita ja taloudellisesti vähempiarvoisia niukkapuustoisia kohteita. Työ siis jatkuu”, sanoo Greenpeacen metsäasiantuntija Matti Liimatainen.

Suojeltaviin kohteisiin kuuluu monta tähän asti hakkuiden uhkaamaa metsää, joiden pysyvää suojelua ympäristöjärjestöt ovat ajaneet: esimerkiksi Oulujärven saarten metsät, Kuusamon Kivijärven luonnonmetsä, Sallan Tuntsan luonnonmetsät ja Sodankylän Raitiojänkän luonnonmetsä sekä vanhoja metsiä Suomussalmen Riuskanselkosen alueella.

“Nyt suojellaan pysyvästi esimerkiksi Oulujärven saarien arvokkaat metsät, jotka Metsähallitus oli aikeissa hakata vuonna 2017. Suojelu vaati niin oikeusprosesseja kuin varautumisen hakkuiden estämiseen paikanpäällä”, Matti Liimatainen sanoo.

Paljon arvokasta metsää jää kuitenkin vielä valtion mailla suojelematta. Ympäristöjärjestöt ovat tuoneet johdonmukaisesti esiin valtionmailla sijaitsevien luonnonmetsien suojelun tarvetta. Myös EU:n biodiversiteettistrategia ohjaa Suomessa kohti voimakasta lisäsuojelua. Luonnonmetsiä on viime vuodet kartoitettu Koneen Säätiön rahoittaman Luonnonmetsä-työryhmän asiantuntijatyönä.

“Seuraavan hallituksen on tehtävä päätös kaikkien valtion luonnonmetsien suojelusta. Kaiken kaikkiaan valtionmailta on saatava lisäsuojeluun biodiversiteettistrategian luonnoksesssa esitetty 500 000 metsähehtaaria, jotta saavutamme kymmenen prosentin suojelutavoitteen”, Matti Liimatainen sanoo.

Esimerkkejä suojelemattomista luonnonmetsäkohteista valtion mailla löytyy täältä sekä Luonnometsätyöryhmän seurannasta.

Lisätiedot:

Matti Liimatainen
Metsäasiantuntija
Greenpeace
0400 346 329
matti.liimatainen@greenpeace.org

Touko Sipiläinen
Maajohtaja
Greenpeace
044 239 4404
[email protected]