Budapest, 2016. április 7. – A Greenpeace szerint bebizonyosodott, hogy a 2015 őszén indított földárverések ténylegesen veszélyeztetik a magyar vidék jövőjét, az ott élő emberek megélhetését; megfosztják a kis- és családi gazdálkodókat a földhöz jutás valódi esélyétől; és tovább rontják az ökológiai gazdálkodás amúgy is kritikus helyzetét. A ma bemutatott Ángyán-jelentés tényekkel támasztotta alá, miként lettek a földárverések igazi vesztesei Fejér megyében a helyi kis- és családi gazdálkodók.

Dr. Ángyán József jelentésében [1] a 2015. október 15-én elindított, és november 15. – december 31. között Fejér megyében lebonyolított árveréseket elemzi. Az itt lezajlott folyamatok a földprivatizáció állatorvosi lovának tekinthetőek.

Fejér megyében az első privatizációs hullámban összesen 17 000 hektárnyi területet, 392 db birtoktestet árvereztek el eredményesen. Az előírások alapján az új tulajdonosok lakhelye legfeljebb 20 km-re lehetett a megvásárolt földterület közigazgatási határától. [2]

Helyi lakos kezébe azonban az elárverezett birtoktestek összterületének csupán 20%-a került, 29 településen pedig egyáltalán nem volt helybeli nyertes. Az összes eladott földterület 28,7%-át a birtoktesttől 25 km-nél távolabb – esetenként akár 100 km-re – lakók nyerték el; közel 1100 hektárt budapesti lakhelyűek szereztek meg. A Fejér megyei földárverések eredményeképpen mintegy 291 birtoktest, több mint 13 600 hektár állami földterület került más településen élők magántulajdonába.

A jelentésből kiderül továbbá, hogy a megyében meghirdetett területek több mint 40%-a 100 hektárnál nagyobb területű, 200-300 millió forintért elkelt birtoktest. A mai mezőgazdasági jövedelmi viszonyok mellett ekkora összegeket a valóban helyben élő, gazdálkodó családok nem tudnak földvásárlásra fordítani.

„A Greenpeace évek óta az ökológiai gazdálkodás szélesebb körű elterjesztésén dolgozik. Ez nem csak vegyszermentes gazdálkodást jelent, hanem élhető vidéket is. Az a célunk, hogy a helyi közösségek maguk termeljék meg a számukra és a társadalom számára szükséges, egészséges élelmiszert” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampányosa.

Az Ángyán-jelentés eredményeinek ismertetésével a Greenpeace arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagybirtokrendszereket létrehozó, jelenleg folyó földprivatizáció megállítása az egész nemzet érdeke; az állami tulajdonban lévő földterületek sorsáról társadalmi egyeztetés szükséges. [3]

Diagramok és infografikák:
https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/albums/72157666724981552

Kérdések és válaszok:
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Foldarveresek-Fejer-megyeben-csak-a-teruletek-20-at-nyertek-helyiek/KV/

Jegyzetek:
[1] Az „Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás: Földárverések Fejér megyében” ​című esettanulmány az állami tulajdonban lévő földek eladásának első hullámát tárja fel. A Greenpeace Magyarország Egyesület a tanulmány létrejöttét azzal támogatta, hogy az NFA honlapjáról a közzétett adatokat összegyűjtötte, előrendezte, és elemezhető formába hozta.

[2] A Kormány 1666/2015. (IX. 21.) határozata a „Földet a gazdáknak!” program keretében az állami tulajdonú földek földművesek részére történő értékesítéséhez szükséges intézkedésekről. Az 1. bekezdés j) pontja szerint „helyben lakó földművesek” vásárolhatnak földtulajdont az eladásra kínált állami földekből:
„A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény 18. § (1) bekezdésének e) pontja szerinti helyben lakó magyar földművesek a Nemzeti Földalapba tartozó földterületek értékesítése során földtulajdont vásárolhatnak.”
A hivatkozott 2013-as földforgalmi törvény szerint a „helyben lakó földműves” egyik kritériuma, hogy lakhelyének a föld fekvése szerinti település határától 20 km-en belül kell lennie.

[3] Civil állásfoglalás az állami földek eladásáról szóló népszavazási kezdeményezésről
http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Civil-allasfoglalas-az-allami-foldek-eladasarol-szolo-nepszavazasi-kezdemenyezesrl/

FRISSÍTÉS, 2021. november 09.
2016. április 7. óta újabb Ángyán-jelentések készültek el:

Ajánlás a megyei zárójelentés-sorozat elé

Jelentés, Fejér megye

Jelentés, Győr-Moson-Sopron megye
Ajánlás a jelentéshez

Jelentés, Somogy megye
Ajánlás a jelentéshez

Jelentés, Jász-Nagykun-Szolnok megye
Ajánlás a jelentéshez

Jelentés, Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Ajánlás a jelentéshez

Jelentés, Pest megye
Ajánlás a jelentéshez

Jelentés, Csongrád megye
Ajánlás a jelentéshez

Jelentés, Hajdú-Bihar megye
Ajánlás a jelentéshez

Jelentés, Békés megye
Ajánlás a jelentéshez

Jelentés, Bács-Kiskun megye
Ajánlás a jelentéshez

Jelentés, Veszprém megye
Ajánlás a jelentéshez

Jelentés, Baranya megye
Ajánlás a jelentéshez

Jelentés, Tolna megye
Ajánlás a jelentéshez

Jelentés, Komárom-Esztergom megye
Ajánlás a jelentéshez

Jelentés, Heves megye
Ajánlás a jelentéshez

Jelentés, Nógrád megye
Ajánlás a jelentéshez

Jelentés, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Ajánlás a jelentéshez

Jelentés, Vas megye
Ajánlás a jelentéshez