Gjenoppdag meningen med ramadan

I Europa blir stadig flere muslimer oppmerksomme på at forbrukskulturen kan kapre fokuset i den hellige måneden. Mange kommersielle aktører forsøker å utnytte høytider for å øke salg og forbruk i en tid der klima og miljø på ingen måte tåler økt forbruk. 

Vi tror at den hellige måneden er en tid der du kan gjenopprette forbindelsen til miljøet,  trappe opp innsatsen for å beskytte den skjøre planeten vår og kjempe for klimarettferdighet. Dessverre er landene som bidrar minst til klimaendringene også de mest sårbare, og de som opplever de verste konsekvensene av klimakrisen. Og det er kvinner og barn som er mest utsatt

Hvordan kan du gjøre en innsats for klima og miljø denne ramadan? 

Ramadan er en tid for refleksjon og kan være den perfekte anledningen for å skape bevissthet rundt forbrukeratferd, både på individnivå og samfunnsnivå. Handlingene og forbruket vårt  påvirker naturen, miljøet og planeten vår. 

Derfor har Greenpeace satt sammen en grønn guide for en bærekraftig ramadan, som vi håper  kan veilede deg i den hellige måneden. Guiden er full av enkle grønne tips for en mer bærekraftig ramadan.

Vi kan ikke skape et rettferdig og fredelig samfunn uten klimarettferdighet 

Under ramadan blir vi minnet på å være ekstra rause og støtte de som ikke har de samme mulighetene som oss selv. Klimakrisen er her nå, og rammer de mest sårbare blant oss hardest. Store deler av den muslimske verden er spesielt preget av dette. Det er ikke rettferdig. Med denne kampanjen håper jeg at vi klarer å skape bevissthet rundt klima- og miljøsaken blant norske muslimer. Det er veldig viktig at vi løfter minoritetenes stemmer i denne bevegelsen. Muslimer er ikke bare nødt til å ta del i klimadiskursen, men må også ta en aktiv rolle i klima- og miljøkampen, ettersom det er store deler av den muslimske verden som er blant de som må bøte for klimaødeleggelser. 

Du kan bruke din stemme og utgjøre en forskjell.

Min grønne ramadan

Ramadan feires over hele verden av 1,6 milliarder muslimer. Ramadan er den helligste måneden i islam, hvor muslimer faster i en hel måned fra soloppgang til solnedgang. Jeg er blant dem som feirer ramadan – en tid som jeg også forbinder med engasjementet mitt for klimaet og den globale urettferdigheten klimakrisen representerer.

Her kan du lese mer om mitt engasjement for klima og miljø.

Vegansk mat under ramadan

Vi vil gjerne oppfordre alle som feirer ramadan til å bruke den hellige måneden til å reflektere over sine forbruksmønstre og vaner. Ramadan er en gyllen mulighet for å minnes vårt felles ansvar for å beskytte den skjøre planeten vår og tilegne oss nye vaner. Et enkelt sted å starte kan være gjennom kostholdet. 

Ikke bare er et plantebasert kosthold smaksrikt, det er også en av de enkleste og billigste måtene å beskytte klimaet vårt på. For å inspirere og hjelpe deg i gang, har vi samlet noen nydelige klimavennlige oppskrifter til en grønnere ramadan her. 

En eldre mann leser hadither under fastemåneden ramadan i Ouakam i Dakar.

Dette er ramadan

Ramadan er den hellige måneden majoriteten av verdens 1,6 millioner muslimer på en eller annen måte deltar i. Derfor er det en stor sjanse for at noen du kjenner kommer til å feire ved å faste og delta i aktiviteter som er unike for den hellige måneden.

Vi har samlet noen vanlige spørsmål og svar om fastemåneden ramadan.

Bruk stemmen din for klimarettferdighet

La ramadan være måneden for å gjøre en felles innsats for naturen og planeten vår.