Sini Harkki fra Finland er ny generalsekretær i Greenpeace Norden. Foto: Jonne Sippola/Greenpeace

– Vi vil fortsette å utfordre de som bremser en grønn og rettferdig omstilling og som fremmer sine egne interesser på bekostning av fellesskapet, sier Greenpeace Nordens nye generalsekretær Sini Harkki.

Sini Harkki er utnevnt til ny generalsekretær i Greenpeace Norden. Hun startet i rollen 1. mai 2024. I sin nye rolle har Harkki ansvar for daglig drift og den strategiske visjonen i Norden, og for internasjonalt samarbeid med andre Greenpeace-kontorer.

Utfordringer og muligheter for de nordiske landene

– Jeg er veldig spent på å begynne i denne rollen. Vi ønsker alle ren luft, sunne skoger og hav og en trygg framtid for barna våre. Dagens kriser må ikke kvele viljen vår til å kjempe for framtidige generasjoners livsgrunnlag, sier Harkki.

Hun påpeker at Greenpeaces oppgave er å arbeide imot dem som forverrer klimakrisen, og å samle menneskene som ønsker bærekraftige løsninger. Harkki sier landene i Norden har ikke respondert godt nok på klima- og naturkrisen:

– Finland og Sverige har ikke gjort nok innen beskyttelse av skog og arealbruk, i Danmark er landbruket en enorm forurenser, og Norge sitter fortsatt fast i oljealderen. De nordiske landene kan ikke være sinker i klimapolitikken, i stedet må vi se framover og bygge et bedre samfunn.

Harkki mener landene i Norden har gode muligheter til å endre seg, fordi de alle har sterke demokratier med evnen til å møte store utfordringer.

– De fleste sektorer av samfunnet er allerede i ferd med å omstille seg til en fossilfri framtid, men det er store forskjeller i hvor fort det går, og hvor effektive tiltakene er. Greenpeace vil fortsette å utfordre de som bremser en grønn og rettferdig omstilling og fremmer sine egne interesser på bekostning av fellesskapet, sier hun. 

Første kvinnen og første finnen til å lede Greenpeace Norden

Sini Harkki (44) er den første finnen og den første kvinnen som er utnevnt til å lede Greenpeace Norden. Hun har en mastergrad i administrasjonsvitenskap fra Universitetet i Tampere i Finland. Hun har tidligere vært leder for fagavdelingen i Greenpeace Norden, hovedkonsulent for kommunikasjonsbyrået Tekir og klima- og skogrådgiver i Greenpeace.

Harkki har mer enn 25 års erfaring med politiske kampanjer og miljøaktivisme. Hun markerte seg i den finske offentligheten i Finland på slutten av 90-tallet, da hun som skogsaktivist jobbet for å redde gammelskogene i Lappland. Siden da har hun vært en aktiv forkjemper for skogvern og klimaløsninger både lokalt og internasjonalt.

Kontakt

Daniel Bengtsson, kommunikasjonssjef

[email protected]

070 300 95 10