Vi har rett til et levelig klima

Midt i en klimakrise har regjeringen åpnet for oljeleting i sårbare Arktis, lenger nord enn noensinne.

Ja til et oljefritt Arktis!

Dette oppropet er avsluttet, og underskriftene er levert. Her kan du lese om neste steg for klimasøksmålet og engasjere deg i saken.

Jeg ønsker å fortsette å gjøre en innsats for planeten vår og motta informasjon fra Greenpeace om hvordan jeg kan bli med og beskytte klima og miljø. Les personvernreglene våre her.

Takk for at du engasjerer deg og viser din støtte til saken!

Bli støttespiller

Greenpeace jobber for å sikre en ekte grønn omstilling. Siden vi av prinsipp ikke tar imot støtte fra myndigheter eller selskaper, er vi avhengige av støtten fra engasjerte mennesker som deg. Bli med om bord.

Midt i en klimakrise har regjeringen åpnet for oljeleting i sårbare Arktis, lengre nord enn noensinne. Dette må vi stoppe!

I november 2020 møter vi og andre miljøorganisasjoner staten i landets høyeste domstol, Høyesterett, i en historisk klimarettssak. Stå sammen med oss og vis at det finnes stor støtte for et oljefritt Arktis, skriv under i dag!

DERFOR MÅ VI STOPPE PLANENE

I 2017 tok Greenpeace, Natur og Ungdom og Besteforeldrenes klimaaksjon den norske staten til retten for brudd på Grunnlovens paragraf 112. Loven kalles miljøparagrafen, og slår fast at både nåværende og framtidige generasjoner har rett til et sunt miljø og et levelig klima.

Norge er verdens sjuende største eksportør av CO2. Og klimakrisen kjenner ingen landegrenser. Olje er olje, uansett hvor den brennes, og fyrer oppunder klimakrisen. Klimaforskningen er klar: Vi har allerede funnet mer olje enn vi kan brenne hvis vi skal nå målene i Parisavtalen og klare å begrense skadene av klimaendringene.

Norge bør ikke lete etter mer olje i det hele tatt, men spesielt ikke i våre aller mest sårbare, arktiske havområder med et unikt miljø og økologi.

Vi tapte i tingretten og lagmannsretten, men nå er det klart at landets øverste domstol skal behandle klimasøksmålet i plenum.

Bare ti prosent av sakene som ankes til Høyesterett, taes opp, og bare i spesielle tilfeller behandles sakene i plenum av hele Høyesterett. At klimasøksmålet nå skal få plenumsbehandling, er en klar indikasjon på at saken vurderes som prinsipielt viktig.

ER DU MED OSS?

En seier vil være historisk og ha store, reelle konsekvenser for klimaet. Vinner vi, kan vi stoppe den klimafiendtlige oljeutvinningen i sårbare Arktis. Det blir også lettere å vinne flere kamper for miljøet gjennom at vi skaper presedens for liknende søksmål i andre land.

Sammen kan vi vise Høyesterett at det finnes stor støtte for et oljefritt Arktis. Skriv under i dag!

Hvorfor ber vi om telefonnummeret ditt?

Vi ber om telefonnummeret ditt fordi vi ønsker å skape en dialog om innsatsen vi sammen kan gjøre for å løse truslene som planeten vår står overfor. I samtalen med deg ber vi om støtte i form av økonomisk bidrag slik at vi kan skape enda mer grønn fremgang for planeten vår.

Vi mottar av prinsipp ikke støtte fra myndigheter, næringsliv eller politiske partier – derfor er vi avhengig av støtte fra enkeltpersoner som deg. Selv om ikke alle kan eller vil støtte, opplever vi at folk flest reagerer positivt på en personlig samtale og muligheten til å bidra til en sunnere planet og bli en del av Greenpeace – som fast bidragsyter eller frivillig. Vi får muligheten til å snakke om arbeidet vårt, og du har muligheten til å stille spørsmål om organisasjonen vår, hvordan vi jobber og hva pengene dine går til. Det skaper trygghet for både deg og oss.

Du kan kontakte oss når som helst hvis du ikke ønsker at vi ringer deg, på: [email protected], og vi vil sørge for at nummeret ditt blir fjernet.

Nytter underskriftskampanjer?

Det korte svaret er ja!
I Greenpeace jobber vi ut fra prinsippet om at vi er sterkere sammen. Når vi organiserer oss og står sammen, kan vi rope høyere og lettere skape endring.

Vi vet at det fungerer. Et eksempel på det har vi fra 2015, da 50 000 mennesker skrev under for et kullfritt oljefond. Sammen vant vi fram.

Men kampanjene våre vinnes sjelden over natten. Det kan ta lang tid. Vi driver solid forskning og vurderer nøye hvordan vi skal presentere argumentene våre. Vi møter ofte mektige aktører med enorme budsjetter. Derfor er det utrolig viktig å samle så mange stemmer og underskrifter som mulig. På den måten blir det umulig for selskaper og politikere å ignorere oss.

Når du skriver under på en av kampanjene våre og deler videre med venner, familie og bekjente, skaper du ringer i vannet. Og jo flere som gjør det samme, desto større sjanse har vi til å vinne nye viktige klimaseire.

Hva mer kan jeg gjøre for klima og miljø?

1. Hold deg oppdatert og engasjer nettverket ditt.
Følg oss på sosiale medier for å få de siste nyhetene om vårt lokale og globale miljøarbeid. Du kan engasjere deg ved å dele eller kommentere innlegg, og dermed gjøre flere oppmerksomme på og interessert i klima og miljø.

YouTube:Greenpeace Norge
Facebook:@greenpeacenorge
Instagram:@greenpeacenorge
Twitter:@greenpeacenorge

2. Si ja til en grønn hverdag.
Ta miljøvennlige valg og inspirer andre til å gjøre det samme. Hold utkikk etter tips og triks i e-postene, innleggene og artiklene våre og prat om klima og miljø med venner og familie.

3. Bli frivillig.
Våre frivillige er en gjeng inspirerende mennesker som har gjort mange fantastiske ting opp gjennom årene. Som frivillig i Greenpeace kan du bli med på alt fra informasjonsutdeling på gaten og på festivaler til forskning og logistikk, eller du kan delta i demonstrasjoner og ikke-voldelige aksjoner. Les mer om frivillighet i Greenpeace her

4. Støtt arbeidet vårt.
Som månedlig giver spiller du en viktig rolle i å bekjempe vår tids største utfordring – klimakrisa. Med din støtte kan vi legge det nødvendige presset på myndigheter og selskaper rundt om i verden for å redusere CO2-utslipp, for å få til et skifte fra fossil til fornybar energi og for å beskytte hav og skog.
Administrasjonskostnadene er lavere for faste bidrag, så en større prosentandel går direkte til det du bryr deg om. Det er også mer praktisk for deg: Det tar to minutter å komme i gang, og deretter hjelper du automatisk planeten vår hver dag, året rundt. Og du kan når som helst endre beløpet ditt eller avslutte.
Når mange nok mennesker kjemper for samme sak kan vi skape de store endringene.

Støtten som du og andre gir, skaper langsiktig økonomisk sikkerhet og stabilitet i arbeidet vårt. Det er faktisk hele grunnlaget for at vi kan fortsette å jobbe for en sunnere og mer bærekraftig planet. Greenpeace mottar ikke støtte fra selskaper eller stater. Dette gjør at vi kan være helt uavhengige og alltid handle ut fra planetens beste. Derfor er støtten fra mennesker som deg uunnværlig.