Jag heter Amanda Pantzar och tillsammans med de andra volontärerna i Malmögruppen befinner jag mig idag på Gustav Adolfs torg och Malmöfestivalen där vi informerar festivaldeltagarna om Greenpeace Save The Arctic-kampanj.
Vi är även här som en del i Arctic Ink-turnén som åker runt på olika festivaler för att informera, engagera och även låta folk gnuggis-tatuera sig med Arktismotiv.

Hittills har Save The Arctic-kampanjen engagerat över 3.5 miljoner människor världen över och bara på Malmöfestivalen här idag så är det många som har skrivit under vår namninsamling för att visa sitt stöd för ett skyddat Arktis, fritt från oljebolag och exploatering. Det är tydligt att vi har folk bakom oss i den här frågan vilket såklart känns väldigt hoppfullt.

Photo: Amanda Pantzar

Vad som har fått mig att vilja engagera mig i frågan är att Arktis isar smälter för att världens ledare alltför länge nu har misslyckats att ta klimathotet på allvar. Det är en tydlig varningsklocka om att vi nu behöver vakna upp ur vårt oljeberoende och istället satsa på förnybara energikällor. Arktis är även en av världens mest orörda platser och det är också en av de allra känsligaste. Vi behöver stoppa oljebolag såsom Shell och Gazprom från att borra efter olja i den känsliga Arktiska miljön, dels för att förhindra den katastrof som ett oljeutsläpp skulle innebära, men också för att få världens ledare att ta klimathotet på allvar och påbörja omställningen till förnybar energi.

Om ni inte hade möjligheten att träffa oss idag så missa inte chansen att vara med på
vår  "Ice Ride" här i Malmö den 15:e september där vi ansluter oss till den världsomspännande cykelfesten för att utmana de stora oljebolagen och fira Arktis skönhet. Det är viktigt. Och kul ;)

Hoppas vi ses där!

Amanda.