Ryska fartyg: En tickande miljöbomb i Östersjön

Har skrivit under Mål

{{targetCounter}}

{{goal}}

AKUT: Stoppa ryska skuggflottan

Med min underskrift ber jag regeringen att omedelbart stoppa Putins oljetankers och undvika en tickande miljöbomb

Håller du med? Skriv under NU.

Ja, jag vill skriva under denna uppmaning till regeringen, och förstår att jag i samband med detta kan bli uppdaterad om annat miljöarbete och hur jag kan engagera mig vidare. Greenpeace respekterar din integritet. Läs vår sekretesspolicy

Signed up Goal

{{targetCounter}}

{{goal}}

Steg 3/3: Bli månadsgivare

Vill du stötta vårt arbete som givare? Genom att bli månadsgivare är du med och ser till att vi kan fortsätta ställa våra makthavarna till svars och skapa förändring. Och ditt stöd gör så mycket mer, det är tack vare våra månadsgivare som vi på Greenpeace kan bedriva omfattande forskningsprojekt, genomföra storslagna aktioner och expeditioner till platser dit ingen annan når, avslöja miljöbrott, påverka beslutsfattare och med full styrka fortsätta arbetet mot en hållbar framtid. Tillsammans kan vi vinna nya segrar för vår planet!

Här tankar ryska skuggflottan – fartyg utanför Gotland

Skärmdump från svt's artikel publicerad 9 april: Animerad kartbild som visar hur oljetankern Zircone ligger utanför gotlands kust och i månader försett ryska tankskepp med bränsle.

En granskning från SVT visar hur oljetankern Zircone (rött fartyg) varit på plats i månader utanför Gotlands östkust för att sälja bränsle åt ryska oljetankers.

Vad är ryska skuggflottan?

Den så kallade ”skuggflottan” har uppstått för att kringgå sanktionerna mot den ryska oljeexporten. Den består av flera hundra oljetankfartyg, många med utgånget bäst-före-datum, dolda ägare, tvivelaktiga eller inga försäkringar och som är flaggade i länder med svaga regelverk kring sjösäkerhet. Dessa så kallade skuggtankers har av experter beskrivits som “tickande miljöbomber” och “en ekologisk katastrof som väntar på att hända”. Enligt en analytiker från Lloyd’s List Intelligence som citeras i Danska Finans passerar dagligen upp till fem av skuggtankers genom Östersjön och förbi Sverige. 

Olyckor har redan skett med fartyg ur den ryska skuggflottan på flera ställen i världen, även i Östersjön. Den andra mars i år kolliderade den 250 meter långa skuggtankern Andromeda Star med ett annat fartyg på danskt vatten. Andromeda Star var då som tur var inte fullastad utan påväg till påväg för att hämta olja i Primorsk nära St Petersburg.

“Det här är en tickande miljöbomb”

Experterna är eniga, det är bara en tidsfråga innan en olycka sker. Den danska och svenska regeringen struntar dock i varningarna och låter skuggfartygen tanka vid Gotland och segla vidare genom Stora Bält. Gå med oss ​​och kräv att regeringen stoppar denna olycka innan den inträffar. Vi vill ha säker och grön energi – inga mer fossila bränslen!

Kräv att regeringen agerar ✊