Fisken i våra hav håller på att ta slut, det råder det ingen tvekan om. Och det är den kraftigt uppsvällda fiskeflottan som är problemet, det har Europas alla beslutsfattare vetat om i många år.

Ändå görs det ingenting! Just nu har våra politiker chansen att en gång för alla se till att det inte finns fler fiskefartyg än fisk i haven. Men risken är att de är på väg att sumpa den chansen. Fiskeriminister Eskil Erlandsson och hans kollegor ska komma överens om hur de europeiska  haven ska förvaltas de närmaste tio åren, men allt de lyckas med är att tjafsa om småförändringar när det är stora grepp som krävs.

En stor anledning är att det finns länder som motsätter sig alla former av inskränkningar i deras fiskeri. Värst på banan är Spanien, som bevisligen fortsätter ge stora bidragssummor till genomkorrupta fiskerisyndikat som blivit dömda för fiskeribrott igen och igen.

Mina kollegor har satt ihop en rapport som visar just detta. Det är sorglig läsning. Det är våra skattepengar som finansierar skövlingen av haven!

Hur Eskil Erlandsson och hans kollegor hävda sin ansvarskänsla och samtidigt låta länder som Spanien diktera villkoren för hela Europas fiske? Obegripligt. Nej, låt Europas fiske genomgå en rejäl och sedan länge nödvändig råbantning så att det finns fisk både nästa år och om tio år. Det gäller både för fiskarna och alla människor som behöver och vill ha fisk till middag.

/Therese