Förra veckan transporterades en nygammal transformator till kärnkraftverket i Krümmel i Tyskland som havererade den 28 juni. Kraftverket bör inte återstartas alls utan avvecklas. Det är ändå på listan över nedläggningar, och istället för att investera ännu mer pengar i dålig teknik borde Vattenfall investera i förnyelsebar energi istället. Därför protesterade vi mot den här transporten.

Vi blev stoppade av polisen, men transformatorn stoppades ändå av en simpel felbedömning av påfrestningarna på lastbilen som skulle frakta transformatorn de sista tre och halv kilometrarna från båten/pontonen till kärnkraftverket. Lastbilsflaket var helt enkelt inte tillräckligt starkt för att bära transformatorns vikt och hjulaxeln gick av.

Det är ju minst sagt lite genant för Vattenfall, men det allvarliga är ju frågan: hur i hela friden gick det till då ett företag som inte ens kan bedöma vikten på en reservdel fick rätt ta hand om kärnkraftverk, en av de mest komplexa och farliga teknikerna vi känner till?

- Martina