Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Det finns inga dåliga väder - bara dåliga kläder

Artikel - 29 oktober, 2012
Vi gav i uppdrag till några oberoende forskare att undersöka hur mycket miljögifter kläder som förknippas med natur och miljö egentligen innehåller. Med hjälp av stickprov testade forskarna på vårt uppdrag 14 olika plagg från välkända friluftsklädmärken (exempelvis Fjällräven, Northface, Adidas, Patagonia med flera).

Resultaten är ganska oroväckande - samtliga 14 märken innehåller massor med giftiga kemikalier, bland annat så kallade fluorkarbonider, eller PFC:er. Det gäller även svenska Fjällräven, som marknadsför det plagg vi testat som PFC-fritt.

PFC-gifter är ytterst svårnedbrytbara. De kan exempelvis orsaka hormonstörningar och påverka fortplantningssystemen hos både djur och människor. Gifterna transporteras ofta med vatten, hamnar i vattentäkter, åkrar och grundvatten, och har till och med påträffats i isbjörnar och andra djur i så avlägsna platser som Arktis.

Förhoppningen är att undersökningen blir en väckarklocka för Fjällräven och de andra att ta kontroll över produktionen av sina kläder och få bort farliga kemikalier ur sina kläder. Vi vill lita på att friluftskläder som säljs som fria från fluorkarbonider och annan smörja faktiskt ÄR det! Kan Fjällräven bli en ledargestalt för  i branschen? Upp till bevis nu!

De testade märkena är Zimtstern, Jack Wolfskin, Vaude (China), Vaude (Vietnam), North Face, Mountain Equipment, Marmot, Fjällräven, Patagonia, Adidas, Northland, Seven Summits, Mammut, Kaikkialla.

Här hittar du hela rapporten:

 

Ämnen