Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

EU:s rovfiske i Västafrika hotar försörjningen för miljoner människor

Artikel - 24 februari, 2012
EU har under lång tid överexploaterat sina egna fiskevatten vilket resulterat i att nio av tio kommersiella fiskbestånd idag är överfiskade i Europa. Därför är EU:s fiskefartyg nu i full färd med att plundra fiskevattnen utanför Västafrika istället.

Det högintensiva trålfiske som EU:s grovt skattesubventionerade fiskeflotta ägnar sig åt hotar livsmedelssäkerheten för miljontals människor i regionen. För de lokala yrkesfiskarna är hotet ännu mer påtagligt, eftersom de stora trålarna ofta rammar deras små fiskekanoter.

Det är de utländska trålflottorna som till stor del ligger bakom den kraftiga utarmning av de västafrikanska fiskebestånden som ägt rum sedan början av 1990-talet. Sedan 1996 fiskar EU-flottan även i Mauretaniens fiskevatten vilket medfört enorma ekonomiska och sociala konsekvenser.

 
Sluta stjäla vår fisk. Situationen för västafrikas småskaliga yrkesfiskare är på väg att bli ohållbar. Utländska industritrålare har tömt deras fiskevatten och de tvingas ta allt större risker för att få någon fångst. Nu vädjar det till EU att sätta stopp för överfisket.

Ett annat resultat av de utländska industritrålarnas överfiske är att de småskaliga fiskarena tvingas längre och längre ut till havs i sina fiskekanoter, eftersom fisken nu försvunnit nära kusten. Detta gör det småskaliga fisket mer riskabelt och dödsolyckor hör tyvärr till vardagen. Så sent som den 25 januari 2012 rapporterade mauretanska medier om hur en kollision mellan en europeisk jättetrålare och en fiskekanot kostat två lokala yrkesfiskare livet.

De fiskekanoter som lokalbefolkningen använder, så kallade pirogues, tål inte det hårda vädret långt ute till havs. Dessutom vittnar lokala fiskare om hur utländska fartyg ofta trålar på natten i nära land trots att det området ska vara reserverad för småskaligt fiske. Eftersom trålfartygen ofta kör med lanternorna släckta är kollisioner särskilt vanliga nära land och på natten. De stora industritrålarna drar också med sig och förstör de småskaliga fiskarnas utplacerade redskap, t.ex. de krukor som används för att fånga bläckfisk. 

Greenpeace uppmanar EU:s regeringar och EU-parlamentet att sluta förstöra våra gemensamma hav och de samhällen som är beroende av dem.

Läs mer här.

Ämnen