Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Stoppa importen av illegalt timmer - säg din mening till EU-kommissionen

Artikel - 8 februari, 2007
Om du köper eller säljer piratkopierade DVD-skivor från till exempel Hongkong så bryter du mot lagen. Du kan få böter eller till och med fängelse. Men när företag i Europa köper eller säljer illegalt avverkat timmer från världens sista återstående urskogar så får de inte ens sitt timmer beslagtaget.

Polisen övervakar Greenpeace-aktivister som protesterar mot den Brittiska regeringens användning av illegalt avverkat timmer från regnskogen på Papua Nya Guinea i sitt byggnadsmaterial.
Även om du inte kan piratkopiera och titta på en kopia av Steven Kings senaste skräckfilm, så pågår den verkliga skräcken hela tiden runt om i världen när enorma mängder olagligt och destruktivt avverkat timmer fyller världsmarknaden för trävaror. Och anledningen är att det inte finns några lagar som hindrar illegalt avverkat timmer och träprodukter från att hamna i din lokala butik och i ditt hem.

Allting från pappersprodukter till möbler eller plywood kan komma från illegalt och destruktivt avverkat timmer. När du handlar dessa produkter innebär det att livsmiljön för många unika djur- och växtarter förstörs och de riskerar att utrotas. Verksamheten innebär också ofta brott mot mänskliga rättigheter eftersom skogsbolagen inte skyr några medel för att maximera sina vinster.

Den Europeiska marknaden är en av världens största marknader för timmer och spelar en huvudroll i skapandet av efterfrågan efter dessa produkter. Ändå saknas helt lagar som stoppar denna flod av olagligt avverkat timmer från att säljas inom Europa.

Vi vill ha en förändring!

Vi vill, tillsammans med 160 andra miljö-, arbets- och människorättsorganisationer, att lagar skapas som förbjuder försäljning av illegalt och destruktivt avverkat timmer från att säljas i Europa. 80 företag kräver också lagstiftning för att bannlysa illegalt timmer. Du har också rätten att kräva en förändring.

Vad kan du göra? Det är enkelt!

EU-kommissionen frågar nu allmänheten, den timmerproducerande industrin och politiker vad de tycker är det bästa sättet att stoppa inflödet av illegalt timmer. De vill att du ska fylla i ett frågeformulär med 50 olika frågor, men eftersom det både tar tid och är onödigt krångligt, så har vi gjort det enkelt för dig att säga din mening: 'Förbjud illegalt timmer'.

Fyll i brevet till EU-kommissionen här nedan före den 5:e mars!

Om du ändå vill fylla i hela det officiella formuläret, klicka här. Obs: Varning för byråkratiskt och svårtillgängligt språk!

Läs Greenpeace officiella kommentar

Läs mer om Europas roll i handeln med illegalt avverkat timmer