Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Stoppa piratfisket - aktion i Östersjön

Artikel - 29 mars, 2006
Aktivister målade "Stoppa piratfisket" på skroven på sex av totalt 12 svartlistade tjuvfiskefartyg i hamnen i Klaipeda i Litauen. Fartygen har svartlistats av EU och Nordostatlantiska fiskerikommissionen för illegalt fiske i nordöstra Atlanten och Barents hav.

Vi exponerar tolv fartyg, svartlistade för piratfiske, i Klaipédas hamn i Litauen. Skroven på sex av fartygen målas med texten “Stop pirate fishing”. Vi kräver att Litauen följer EU-lagen som vägrar svartlistade fartyg all form av service i europeiska hamnar.

Vi kräver att Litauen och alla andra länder i Europa följer lagen som säger att svartlistade fartyg inte ska få någon som helst service i hamn.

Klaipeda är ökänt för dålig kontroll och registrering, vilket gör det möjligt för fiskefartyg och skepp som seglar under bekvämlighetsflagg att landa illegalt fångad fisk. Det är oacceptabelt att den här typen av fartyg får skydd, bränsle och service i europeiska hamnar. Litauens regering och EU-kommissionen måste se till att inga svartlistade fartyg kan lasta av sin illegala fångst i våra hamnar.

I januari avslöjade TV4s Kalla Fakta att en ansenlig mängd fisk fångad i Barents hav är olaglig och oregistrerad. Våra vidare efterforskningar visade att den illegalt fångade torsken sedan såldes av Kangamuit och Ocean Trawlers och hamnade i våra frysdiskar under kända varumärken som Findus, Euroshopper eller leverantörer som Unilever. Matvarukedjan Lidl säljer också torsken, liksom McDonald's.

EU måste utveckla centraliserade registrerings- övervakningssystem, vilket skulle förstärka hamnarnas existerande kontrollsystem. Enligt beräkningar gjorda av FNs jordbruks- och livsmedelsorganisation (FAO) är 70% av världens fisk överfiskad eller utfiskad. Enligt FN är uppskattningsvis 20% av den fisk som fångas varje år illegalt fiskad.

Detta är tredje gången vi gör aktion mot samma fartyg.

Bli en Ocean Defender

Få mer information om vår havskampanj, tillgång till vår community och fler möjligheter att agera själv. Det kostar ingenting.

Stöd oss

Hjälp oss sätta stopp för tjuvfiskarna i EUs hamnar, bli gåvogivare idag.