Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Skådespelaren Lucy Lawless protesterar mot Statoils oljeplattform i Arktis

Artikel - 21 juli, 2017
Elva aktivister utförde i dag en fredlig protest mot Statoils oljeplattform Songa Enabler, mitt ute på Barents Hav.

Från Greenpeace skepp Arctic Sunrise gav sig aktivisterna av i mindre båtar och höll upp banderoller med texten ”The People vs. Arctic Oil” – som en referens till att Greenpeace och Natur og Ungdom i höst möter norska staten i en rättegång om att det är ett brott mot Norges grundlag att tillåta oljeborrning i tidigare orörda områden i Barents hav i Arktis.

Lucy Lawless and Joanna Sustento protesting Arctic oil drilling

Bland aktivisterna som deltog i protesten finns den nyzeeländska skådespelaren Lucy Lawless, mest känd för rollen som krigarprinsessan Xena, och den filippinska klimataktivisten Joanna Sustento.

Joanna Sustento förlorade hela sin familj, förutom en bror, när den kraftiga tyfonen Haiyan förstörde hennes hemstad 2013.

– Det är svårt för mig att förstå och acceptera att Norges regering öppnar för ny oljeborrning i Arktis, fastän de mycket väl vet att det kommer att utsätta familjer i andra delar av världen för fara. Det är läskigt att tänka sig att super-tyfoner kan bli något normalt om Norge och andra länder tillåter ny oljeborrning. Jag är här i Arktis för att se detta ansvarslösa agerande med egna ögon, och för att dela min berättelse om klimatförändringarnas följder för människor. Norges regering måste sätta stopp för ny oljeborrning i Arktis, säger Joanna Sustento.

Joanna Sustento

Mer än 250 000 människor har skrivit under ett upprop för att stödja Greenpeace och Natur og Ungdoms stämning av den norska staten för grundlagsbrottet att tillåta ny oljeborrning.

– Jag kan inte låta bli att agera när vi vet bortom allt tvivel att vi inte kan bränna en droppe olja till från nya källor om vi ska undvika klimatkatastrof. Jag vill inte se mina barn i ögonen och säga att jag inte gjorde allt jag kunde för att skydda dem från klimatförändringarna. Jag kan inte begripa att norska regeringen ger Statoil tillåtelse att borra efter ny olja på kommande generationers bekostnad, säger Lucy Lawless.

Lucy Lawless in RHIB

Statoils plattform Songa Enabler letar just nu efter olja i Barents hav i områden som nyligen fick grönt ljus av den norska regeringen.

>>> Skriv på och stöd stämningen mot norska staten! <<<