Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Allmänheten betalar katastrofnotan – kärnkraftsindustrin slipper ansvar

Pressmeddelande - 19 februari, 2013
Allmänheten betalar katastrofnotan – industrin slipper ansvar - Ny rapport visar hur kärnkraftsindustrin undgår ansvar vid olyckor. Stockholm, 19 februari 2013 –

En ny, internationell rapport beställd av Greenpeace visar hur allvarliga brister i internationella regelverk gör att reaktoroperatörer och leverantörer inom kärnkraftsindustrin helt eller delvis slipper ansvar för skadestånd och återuppbyggnad i händelse av en olycka. Istället faller de oftast skyhöga kostnaderna på skattebetalarna, inklusive offren.

- Det är skamligt att kärnkraftsbranschen gynnas medan allmänheten tvingas betala för industrins misslyckanden. Det är enkelt: den som förstör ska också betala, säger Rolf Lindahl, ansvarig för kärnkraftsfrågor på Greenpeace.

Greenpeace har anlitat Dr Antony Froggatt, energipolitisk expert, Professor Stephen Thomas, expert på kärnkraftsekonomi samt Dr David McNeill, som har skrivit mycket om Fukushimakatastrofen, för att skriva rapporten ”Fukushima Fallout: Nuclear business makes people pay and suffer”.

Författarna har undersökt en rad internationella konventioner och regelverk för ansvar vid kärnkraftsdrift. Vid en olycka slipper leverantörer och konstruktörer ersättningsansvar helt och hållet. Trots att vissa länder, så som Japan, har regler som kräver obegränsat ansvar för operatörerna, räcker resurserna inte till för en omfattande kärnkraftsolycka. Tidiga beräkningar för kostnader av förstörelsen efter Fukushima landar på ofantliga 1500 miljarder kronor. Den ansvariga operatören Tepco tvingades att förstatligas eftersom företaget inte ens kunde betala de initiala kostnaderna för olyckan.

- Konsekvenserna av detta orättvisa system har gjort att hundratusentals japaner inte får någon ersättning. Samma sak kan hända var som helst i världen, eftersom liknande regelverk som gör kärnkraftsindustrin så gott som ansvarsfri finns överallt, säger Rolf Lindahl.

I höstas visade Greenpeace att svenska kärnkraftverk är i så dåligt skick att de bör stängas omedelbart. Men vid en olycka behöver enligt nuvarande regler en reaktoroperatör i Sverige idag betala omkring 3 miljarder kronor. Riksdagen har beslutat om en höjning som innebär att operatörsbolag måste stå för kostnader drygt 10 miljarder kronor i nuvarande penningvärde.

- Med tanke på att kärnkraftsolyckan i Fukushima beräknas kosta 1500 miljarder kronor är de svenska ersättningsnivåerna bara en futtig bråkdel, säger Rolf Lindahl

Fukushima Fallout finns tillgänglig för nedladdning HÄR

Agera? Klicka HÄR!

Mer information:
Rolf Lindahl - Kärnkraftsfrågor, Greenpeace:  +46 70 397 58 70
Twitter: rolflindahl

Jesper Liveröd, kommunikationsansvarig Greenpeace: 070 340 54 14

Twitter: JesperLiverod

Ämnen