Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Rysk domstol vägrar släppa Greenpeaceaktivister och frilansfotograf fria mot borgen

Pressmeddelande - 8 oktober, 2013
Murmansk, 2013-10-08 – En regional domstol i Murmansk avslog idag Greenpeace advokaters ansökan om att två ryska aktivister från Greenpeace och en frilansfotograf från Ryssland ska släppas fria mot borgen. Senare i veckan prövar domstolen om Dima Litvinov, aktivist från Sverige, samt de övriga 27 som häktats kommer att släppas fria mot borgen. Samtidigt har Greenpeace advokater lämnat in klagomål för hur alla de 30 häktade har behandlats.

Bilder från domstolen idag.

Fler bilder och video.

28 aktivister från Greenpeace International, en frilansfotograf och en frilansvideograf har varit frihetsberövade i 19 dagar sedan ryska säkerhetsstyrkor bordade Greenpeace fartyg Arctic Sunrise på internationellt vatten. Greenpeace hade då genomfört en fredlig protest mot Gazproms oljeplattform Prirazlomnaya, eftersom oljebolaget planerar att starta världens första havsbaserade oljeproduktion i Arktis.

Greenpeace advokater har lämnat in ansökningar om att hela besättningen på Arctic Sunrise ska släppas fria mot borgen. Idag prövades de första tre fallen, och en regional domstol i Murmansk avslog advokaternas ansökan. Från imorgon onsdag och under resten av denna vecka prövas om de övriga 26 aktivister och en frilansvideograf släpps fria mot borgen.

- Det finns inga skäl för att fortsätta hålla våra fredliga aktivister frihetsberövade. De har åtalats för ett brott som inte har inträffat och hålls frihetsberövade för något som ingen tror att de gjorde, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige. 

- Vi vet varför våra vänner egentligen är kvar i fängelse. Men vi kommer inte att låta oss skrämmas. Vi kommer inte att sluta att fredligt utmana Gazproms och andra oljebolags riskabla planer på att borra efter olja i Arktis, säger Annika Jacobson.

Frilansfotografen Denis Sinyakov under borgensförhandlingarna 8 oktober 2013

Besättningen på 30 personer, 28 aktivister och 2 frilansfotografer har varit frihetsberövade under omständigheter som på flera punkter bryter mot deras rättigheter. Deras advokater framför nu därför klagomål till ansvariga myndigheter.

- Vi är bekymrade över de förhållanden under vilka våra vänner hålls fängslade. De borde inte hållas i olika byggnader och självklart inte i rum som inte har tillräcklig värme, säger Annika Jacobson.

Fler än 1,1 miljoner människor har skickat brev till ryska ambassader och krävt att de 28 Greenpeaceaktivisterna samt två frilansfotograferna omedelbart frisläpps.

Kontakt: 
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige: 070 542 08 90 
Anna Havula, kommunikationsansvarig: 070 201 44 86