Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Svenskar kräver bränslesnålare bilar

Ny EU-undersökning ger opinionsstöd till striktare standard för utsläpp från bilar

Pressmeddelande - 18 juni, 2013
I en enkät, genomförd i nio europeiska länder av analysföretaget Ipsos MORI på uppdrag av Greenpeace, framkommer det att 78 procent av tillfrågade svenskar i åldergruppen 16-70 anser att biltillverkarna bör skärpa bränsleförbrukningen hos fordon.

- Dessutom vill ungefär hälften av tillfrågade svenskar ha tuffare effektivitetsstandard för bilar i EU, även om det innebär en högre prislapp på nya bilar, medan en femtedel procent motsätter sig. Detta visar att det finns en allt starkare opinion för att öka effektiviteten och minska klimatpåverkan från bilar, säger Martina Krüger, ansvarig för klimatfrågor på Greenpeace.

Undersökningen visade även att en dominerande del av de tillfrågade vill att regeringen, med Lena Ek i spetsen, antar ett långsiktigt utsläppsmål på 60 gram koldioxid per kilometer. Det går i linje med kraven på en ambitiös, ny standard för utsläpp från bilar.

cars

Frågan om utsläppstak för fordon har varit en het fråga inom EU under de senaste åren. Behovet av politiska ambitioner för att dramatiskt minska utsläppen från transportsektorn har mött stenhårt motstånd från biltillverkarnas lobbyister, som drivit på för att stoppa begränsningar för vad bilar får släppa ut.

För närvarande siktar det irländska EU-ordförandeskapet på att nå konsensus mellan medlemsländernas regeringar, EU-kommissionen samt EU-parlamentet i fråga om reformen av den europeiska effektivitetslagstiftningen för bilar i slutet av månaden. Men ett verkningsfullt, ambitiöst beslut kan stöta på patrull från Tysklands miljöminister Peter Altmaier som vill att bränsleslukande, klimatskadliga bilar får fri lejd på vägarna även fortsättningsvis.

- Tyskland underminerar målen om en snävare utsläppsstandard genom att försöka driva igenom superkrediter, det vill säga stora kryphål, vilket endast gynnar fordonsindustrin. Lena Ek måste nu stå emot detta och kämpa för ambitiösa utsläppsmål, säger Martina Krüger.

Kontakt:
Martina Krüger, ansvarig för klimat- och energifrågor på Greenpeace i Norden, 0705502913

Franziska Achterberg, Greenpeace EU transport policy director, +32 4 98362403