Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

”Vetenskapens påbud måste omvandlas till handling”

Pressmeddelande - 27 september, 2013
När FN:s klimatpanel IPCC idag sammanfattar det kritiska läget för klimatet, kräver Greenpeace att världens regeringar agerar. Varningarna kan inte vara tydligare. Omställningen till ett fossilfritt energisystem är nödvändig om vi ska undvika en klimatkatastrof.

- Rapportens viktigaste slutsats är att loppet inte är kört. Att ignorera varningarna och bränna upp mer fossila bränslen är fullständigt otänkbart, så valet är egentligen bara ett: att fullt ut omfamna den globala, rusande utvecklingen av förnybar energi. Nu måste vetenskapens påbud omvandlas till politisk handling, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Efter nästan en veckolång konferens presenterade idag FN:s klimatpanel (IPCC) den första delrapporten av fyra som sammantaget kommer att utgöra panelens femte rapport. Rapporten varnar för eskalerande konsekvenser om vi inte omedelbart agerar – men den nya prognosen visar också att det finns hopp.  

 - Rapporten är en nödvändig påminnelse om vad som händer med klimatet, men läget kan i rimlighetens namn inte betraktas som någon nyhet. Vi har vetat länge att vi förstör framtiden för oss själva och våra barn genom vårt vansinniga beroende av fossila bränslen.

IPCC har hittat oroväckande tecken på accelererande konsekvenser, i synnerhet i polarområdena. Det senaste decenniet (2002-2011) har Grönlands istäcke smält i genomsnitt sex gånger så fort mot decenniet dessförinnan. Antarktis smälter fem gånger snabbare. Sedan 1993 har den genomsnittliga höjningen av havsnivån varit två gånger högre än föregående århundrade.  Arktiska havsisutbredningen har också minskat avsevärt och fortare än väntat.

- Den enda logiska reaktionen på en varning av den här magnituden är omedelbart agerande. Tyvärr sitter människor som faktiskt agerar för att försöka hejda klimatförändringar och förstörelsen av planeten häktade i Ryssland medan de som verkligen bär skulden – de stora fossila energibolagen – skyddas av regeringar runt om i världen, säger Annika Jacobson.

I Arktis och runt om i världen når vi en rad kritiska punkter. Forskarna anger olika scenarier för vår framtid, som alla ger en känsla av den skillnad det skulle göra på kort och lång sikt om regeringar agerar - eller inte agerar - på sitt löfte om att hålla uppvärmningen under 2 grader C. För att det ska ske måste vi ha utsläppen av fossila bränslen ha nått toppen år 2020 och måste vara noll år 2070.

- Rapporten visar alltså att det trots allt fortfarande finns en förnybar väg ut ur den här situationen. Vi kan hålla sig inom de gränser som regeringarna själva har kommit överens om, men hittills misslyckats med att agera på.

Bilder och video på effekter av klimatförändringar kan ses HÄR
Bilder och video från IPCC HÄR

Kontakt:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige:070 542 08 90
Martina Krüger, ansvarig klimat och energifrågor på Greenpeace i Norden: 070 550 29 13
Twitter: @MartinaKrueger
Jesper Liveröd, kommunikationsansvarig Greenpeace, 070 340 54 14 Twitter: @JesperLiverod